Degalinės nespėja paskui pingančią naftą

Ryškus naftos pigimas pastarosiomis dienomis atsipindi ir Mažeikiuose. Čia veikianti naftos perdirbimo gamykla „Orlen Lietuva“ jau trečia savaitė priversta kasdien mažinti degalų kainą. Tačiau degalinių tinklai tokiu tempu mažinti kainų nespėja.

Dyzelinas Lietuvoje jau nekainuoja euro.
Dyzelinas Lietuvoje jau nekainuoja euro.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 9, 2015, 2:31 PM, atnaujinta Sep 30, 2017, 10:25 AM

Todėl, pavyzdžiui, didmeninė dyzelino kaina per mėnesį smuko 7 centais – nuo 89 iki 82 centų už litrą. Benzinas per tą patį laikotarpį atpigo nuo 1,02 euro iki 96 centų už litrą. Tačiau tai yra momentinės kainos, skelbiamos kasdien. Degalinių tinklai, pasirašę sutartis su „Orlen Lietuva“, degalus perka dar pigiau.

Be to, „Orlen Lietuva“ šiais metais randa naftos tiekėjų, kurie siūlo dar palankesnes kainas nei rusai. Pavyzdžiui, neseniai į Lietuvą tanklaivis naftą atplukdė iš Kurdistano, o Lenkija pigesnės naftos randa Saudo Arabijoje.

Degalinių švieslentėse skaičiai pastarąsias savaites taip pat mažėjo, tačiau ne taip dramatiškai. Šiuo metu degalinėse litras dyzelino jau nekainuoja vieno euro, benzinas irgi kai kur nekainuoja euro.

„Kainos mažėja ir pas mus. Štai šiandien degalai vėl centu atpigo“, – sakė „Neste Lietuva“ generalinis direktorius Ringaudas Steikūnas.

Nors kainos sliuogia žemyn, „Orlen Lietuva“ kol kas delsia pasirašyti sutartis su mažmenininkais kitiems metams.

„Laukiame, kol „Orlen Lietuva“ pasiūlys sutartį. Tikimės, kad sąlygos bus geresnės“, – sakė R. Steikūnas.

Šiais metais „Neste Lietuva“ atliko tikrą demaršą – įsivežė 80 proc. visų parduodamų degalų. „Mažeikių gamykla turi reaguoti į situaciją. Jie sako, kad reaguoja, o mes laukiame“, – teigė jis.

R.Steikūnas neatmetė, kad prieš pat šventes degalų kainos gali dar labiau kristi, nes tinklai taiko didesnes kainas ir akcijas. Neatmetama, kad šiais metais gali įsipliekti ir nedidelis kainų karas.

Rusiška Urals tipo nafta, kuri perdrbama Mažeikiuose, pinga dar greičiau nei Brent tipo. Šiuo metu Urals tipo naftos barelis kainuoja 37 JAV dolerius, o per tris paras kaina sumažėjo 9 procentais.

Naftos kainų mažėjimui daugiausiai įtakos padarė OPEC – naftos eksportuojų organizacijos – trypčiojimas. Praėjusį penktadienį OPEC nutarė nekeisti gavybos kvotų bent jau iki kitų metų birželio. Į tai rinkos sureagavo žaibiškai – juodojo aukso kaina pradėjo dar greičiau mažėti.

„The Guardian“ rašo, kad didieji pasaulio naftos gavėjai jau ruošiasi naujam scenarijui – 20 JAV dolerių už barelį kainai.

Rusios finansų ministras Aleksejus Moisejevas agentūrai „Reuters“ sakė, kad jei naftos kaina kris iki 20 dolerių ribos, reikės sumažinti valstybės išlaidas.

Du didžiausi pasaulio naftos gavėjai – Rusija ir Saudo Arabija – priverstos mažinti valstybės išlaidas nukritus naftos kainai. Didžiausias pakilimas buvo 2014 metų rugpjūtį, kai naftos barelis kainavo 115 JAV dolerių. Net ir smarkiai atpigus naftai, Saudo Arabija nemažina naftos gavybos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.