Rusija nuleidžia rankas: jau nori mažinti naftos gavybą

Rusijos energetikos ministerija mato galimybę sumažinti naftos gavybą Rusijoje. Tokius energetikos ministro Aleksandro Novako žodžius cituoja agentūra „Interfaks“.

OPEC duomenimis, naftos perteklius rinkoje šiuo metu siekia 2 mln. barelių per parą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
OPEC duomenimis, naftos perteklius rinkoje šiuo metu siekia 2 mln. barelių per parą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 29, 2016, 1:03 PM, atnaujinta Jun 9, 2017, 9:46 PM

Apie tai taip pat bus diskutuojama vasarį vyksiančiame susitikime su OPEC narėmis. Saudo Arabija (kuriai tenka trečdalis OPEC naftos gavybos), anksčiau pareiškė, kad yra pasiruošusi sumažinti naftos gavybą, jeigu taip pasielgs ir kiti.

„Dabar OPEC narės stengiasi sušaukti susirinkimą, kuriame dalyvautų ir OPEC šalys-narės ir ne OPEC... Mes, savo ruožtu, patvirtinome savo dalyvavimo šiame susitikime galimybę“, – sakė A.Novakas.

Beje, agentūra „Bloomberg“, remdamasi keturių OPEC delegačių informacija, skelbė, kad derybos tarp Rusijos ir OPEC nėra numatytos. OPEC atstovas į „Vedomosti“ užklausą šiuo klausimu neatsakė.

Kaip informavo „Vedomosti“ šaltiniai, trečiadienio vakarą A.Novakas aptarė gavybos sumažinimo galimybę su Rusijos naftos kompanijų vadovais. Buvo kalbama apie 3-5 proc. sumažinimą, lyginant su 2015 metų gavyba. Tai yra 16-26,7 mln. tonų, sakė dviejų naftos kompanijų darbuotojai.

Galutinis sprendimas dar nepriimtas, pridūrė vienas iš jų. Gali būti, tai nutiko todėl, kad susitikime nedalyvavo „Rosneft“ prezidentas Igoris Sečinas. Valstybinę kompaniją atstovavo jo pavaduotojas ekonomikai ir finansams Sviatoslavas Slavinskis. O be I.Sečino spendimas negalimas, „Reuters“ agentūra perdavė vieno dalyvio žodžius.

„Rosneft“ tenka net 40 proc. visos Rusijoje išgaunamos naftos.

Nedalyvavo ir „Lukoil“ prezidentas Vagitas Alekperovas, „Vedomosti“ sakė vienas susitikimo dalyvių. Todėl jokių pavedimų mažinti gavybą nebuvo, kol kas tik vyksta diskusija.

Naftos gavyba Rusijoje augo paskutiniuosius 6-erius metus. Gavybos piką ji pasiekė 2015 metais. Žaliavos eksportas praėjusiais metais išaugo 9 proc., tačiau šiais metais kompanijos planuoja sumažinti naftos gavybą už šalies ribų iki 6,4 proc.

Didžioji dalis rusiškos naftos parduodama užsienio rinkose. Jeigu gavyba sumažės, ilgalaikiai kontraktai, tarkime, „Rosneft“ ir SNRS – nukentėti neturėtų, rašo „Vedomosti“.

Energetikos ministerija anksčiau skelbė, kad gavyba šiais metais išliks 2015 metų lygyje. Tačiau naftininkai prognozavo, kad dėl žemų naftos kainų gavyba sumažės jau šiais metais. Kompanijos mažins gamybą, tvirtino vienas iš naftos kompanijų darbuotojų.

„Esant tokiai situacijai Rusijai, aišku, naudingiau pareikšti, kad mes patys planuojame mažinti gavybą kartu su OPEC“, – kalbėjo konsultantas. Tai taptų rimtu signalu, kuris galėtų sukelti naftos kainų augimą, pastebi abu „Vedomosti“ pašnekovai.

Po A.Novako pareiškimo Brent naftos kaina pakilo 5,6 proc. iki 35,17 dolerių už barelį, tačiau po to vėl smuktelėjo.

Sumažinti naftos gavybą Rusijoje nesunku, kadangi šalyje natūraliai ji menksta, ir reikia atsisakyti naujų gręžinių, kalbėjo vienas naftos kompanijos darbuotojų. Kiekvienais metais Rusijoje atsiranda apie 3 tūkst. naujų gręžinių, iš kurių išgaunama 25-30 mln. tonų naftos. Atsisakius naujų gręžinių, naftos gavyba natūraliai kristų iki 5-6 proc., pastebi UBS analitikas Maksimas Moškovas.

2016 metais Rusijoje pradeda veikti nauji dideli naftos gavybos telkiniai, kuriuose gavyba gali stipriai išaugti. Dėl to naftos gavyba išaugtu 9-10 mln. tonų. Naujiems telkiniams paprastai taikomos mokestinės lengvatos, todėl jų įsisavinimo stabdymas kompanijoms nėra naudingas.

Gavyba jau seniau veikiančiuose gręžiniuose mažėja pas visus gamintojus, sako M.Moškovas. Jeigu valstybė ir kompanijos susitars, tai sumažinimas greičiausiai įvyks dėl mažiau rentabilių senų telkinių. Tačiau atstatyti gavybą jose labai brangiai kainuos, pastebi analitikas.

OPEC duomenimis, naftos perteklius rinkoje šiuo metu siekia 2 mln. barelių per parą. Tai kaip tik 5 proc. Rusijos ir OPEC naftos gavybos, sako analitikai.

Beje, naftos saugyklose saugoma dar 3 mlrd. barelių naftos. Tam, kad ji būtų išnaudota, reikia mažiausiai metų, pastebi Energetikos ir finansų instituto atstovas Aleksejus Gromovas.

Informacija apie ketinimus sumažinti naftos gavybą, netgi jų praktiškai neįgyvendinus, gali turėti įtakos naftos pasiūlai ir paklausai, o taip palaikyti kainas, sako M. Moškovas.

„Bet kokiu atveju panaši taktika ir valstybei, ir naftos kompanijoms būtų mažiau nuostolinga, nei realus gavybos sumažinimas arba mokesčių padidinimas ,“ – sakė analitikas.

Parengė Eugenija Grižibauskienė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.