10 priežasčių, kodėl jokie susitarimai nepadidins naftos kainų

Nuo žemų naftos kainų kenčiančios šalys sutarė daugiau nedidinti naftos gavybos. Rusija, Venesuela, Kataras ir Saudo Arabija nutarė daugiau nedidinti naftos gavybos, nors Iranas ir kitos šalys žada elgtis atvirkščiai. Yra ir daugiau požymių, kad bandymai paveikti pasaulines kainas greičiausiai bus nesėkmingi. Lrytas.lt pateikia 10 punktų, rodančių, kad nafta nebrangs, kaip to norėtų  gavėjai.

Kai kurių naftos gavėjų bandymai žodžiais didinti kainą neatneša rezultatų.<br>AP nuotr.
Kai kurių naftos gavėjų bandymai žodžiais didinti kainą neatneša rezultatų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 17, 2016, 12:16 PM, atnaujinta Jun 7, 2017, 7:26 PM

1. Tai, kad keturios šalys nusprendė daugiau nedidinti naftos gavybos, dar nereiškia kainų pokyčio. Rusija, Venesuela, Saudo Arabija ir Kataras susitarė laikytis to gavybos lygio, kuris buvo pasiektas sausio pradžioje. Tačiau tai buvo gavybos pikas, o šalys greičiausiai ir neturėjo planų dar labiau didinti gavybos.

2. Rusija iš esmės ir taip priversta mažinti apsisukimus ir nedidinti gavybos dėl paprasčiausios priežasties – vartojimas vidaus rinkoje mažėja dėl ekonomikos sunkumų. Taigi pačiai Rusijai jau nereikia tiek naftos, kiek ji išgauna savo poreikiams.

3. Rusijos analitikas Michailas Krutikinas mano, kad toks šalių susitarimas yra viešųjų ryšių akcija arba žodinis bandymas paveikti rinką. Kitaip tariant, siekis bent šitaip kilstelėti naftos kainas.

4. Tai, kad Rusija nedidins naftos gavybos, pareiškė Energetikos ministerija. Tačiau šios šalies naftos gavybos kompanijos niekaip neįsipareigojusios ministerijai, o pačios tokių pažadų nedalino. Jei jos realiai sumažintų gavybą, tai atsilieptų jų finansams.

5. Iranas jau pareiškė, kad neprisidės prie šalių, kurios žada daugiau nedidinti naftos gavybos. Iranas siekia skubiai ir bet kokia kaina grįžti į naftos rinką, nes šaliai reikia valiutos. Todėl Iranas didins naftos gavybą. Šalis net pažadėjo, kad naftą Europai parduotu ir už 17 JAV dolerių.

6. Daugiau naftos žada išgauti ir Irakas, o tai irgi gali veikti kainas.

7. Analitikai pažymi, kad naftos eksportuotojai dabar kiekvienas sprendžia pagal savo situaciją, o kartelis iš esmės jau neegzistuoja. Nėra jokio solidarumo tarp naftos eksportuotojų. Visada atsiras šalių, kurios pasiūlys naftos su nuolaida.

8. Naftą eksportuojančių šalių kartelis OPEC jau prarado savo svorį ir įtaką, kurią turėjo prieš dešimtmetį. Tad kartelio veiksmai kainų iš esmės jau nebelemia.

9. Sausio pradžioje JAV krantus paliko pirmas tanklaivis su nafta, skirta Europai. Panaikinus naftos eksporto draudimą, JAV tampa vienos svarbiausių žaidėjų naftos prekyboje.

10. Kinijos ekonomikos sveikata – svarbesnė nei Rusijos ir dar trijų šalių planai nedidinti naftos gavybos. Kinijos ekonomikos augimas lėtėja, o jei pasitvirtins gandai, kad Kinijos ekonominiai rodikliai yra dirbtinai pagerinti, tai dar labiau kirs per naftos kainą ir pasitikėjimą pasaulio ekonomikos stabilumu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.