Kas kaltas dėl naftos kainų svyravimų?

Dėl smukusios naftos kainos visi kaltina energetikos milžinę Saudo Arabiją bei naftą eksportuojančių šalių organizaciją OPEC, rašo businessinsider.com.

JAV naftos gavyba per pastaruosius 10 metų beveik padvigubėjo<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV naftos gavyba per pastaruosius 10 metų beveik padvigubėjo<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 14, 2016, 3:58 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 6:10 PM

Tačiau pažvelgus atidžiau aiškėja, kad Saudo Arabija galėjo nesiimti jokių žingsnių, kad išvengtų šios situacijos.

Šiuo metu vyksta rimti pokyčiai, dauguma naftą išgaunančių valstybių turės susitaikyti su žemesnėmis naftos kainomis ir jos tokios išliks bent artimiausius keletą metų.

Saudo Arabijos kaltinti neverta, kadangi ji daugiau ar mažiau palaikė pastovų naftos išgavimo kiekį, didindama gavybą labai kukliai – vidutiniškai 1 proc. per metus.

Paskutinį kartą Saudo Arabijai sumažinus gavybą, vienintelis pakitęs rodiklis buvo didesnė skola ir sumažėjusi rinkos dalis. Todėl nieko keisto, kad šįkart jie nėra nusiteikę elgtis taip pat. Priešingu atveju jie tiesiog prarastų rinkos dalį bei pajamas – nieko daugiau.

Tuo tarpu JAV naftos gavyba per pastaruosius 10 metų beveik padvigubėjo.

Vienas reikšmingiausių pastarojo dešimtmečio įvykių buvo JAV skalūnų naftos gavyba ir virsmas ilgalaikiu OPEC varžovu. Skalūnų naftos bumas JAV gavybos apimtis padidino dvigubai. Augančios naftos kainos, nuosekliai didėjanti paklausa ir pagerėję technologiniai metodai skatino didinti gavybą, kuri ir toliau augtų OPEC ją sumažinus.

Saudo Arabija jau ilgą laiką yra naftos rinkos lyderė. Kai šiai pozicijai grėsmę kėlė JAV skalūnų nafta, buvo natūralu, kad Saudo Arabija norės apginti savo rinkos dalį. Kaip ir kiekviename versle, lyderiai dažniausiai ignoruoja konkurenciją, kol netampa per vėlu. Tas pats nutiko ir šiuo atveju: naftą išgaunančios šalys nesugebėjo priimti teisingų sprendimų ir dabar kovoja su pasekmėmis.

Jei nafta atpigtų iki 20 dolerių už barelį, Saudo Arabija, Rusija ir OPEC ilgai neišgyventų. Skalūnų naftos gavybai taip pat būtų suduotas smūgis – ji atsinaujintų tik kainoms pakilus. Taigi, kainos išliks nepastovios, o jų vidurkis sieks 50 dolerių už barelį, prognozuoja ekspertai.

Nors dabartinis OPEC ir Rusijos susitikimas būtų protingas žingsnis, jis neturės didelio poveikio paklausai ir pasiūlai. Net jei visos šalys sutiktų mažinti gavybą, vis tiek prireiks daugelio metų, kol atsargos grįš prie normos. Naftą išgaunančios valstybės nori aukštų kainų, kad papildytų šalių biudžetus, ir kainoms pakilus, šalys vėl išgaudinės daugiau, todėl kainos ir vėl kris.

Be to, skalūnų naftos išgavėjai sako, kad jie kels savo gavybos lygį, jei kainos pakils daugiau kaip 40 dolerių už barelį.

Saudo Arabija turės ieškoti kitų būtų generuoti įplaukdas ir subalansuoti biudžeto deficiją. Taip pat teks susitaikyti su tuo, kad JAV skalūnų nafta niekur nedings, ji ilgam pakeitė naftos pramonę.

Parengė Kristina Rancaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.