Po išaiškintų aferų su kuru, FNTT vadovas siūlo naują tvarką

Teisėsaugos pareigūnams pastaruoju

FNTT pirmadienį pranešė, kad Vilniuje ir Mažeikiuose išaiškintos organizuotos grupės, organizavusios nusikalstamą prekybą benzinu ir dyzeliniu kuru.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
FNTT pirmadienį pranešė, kad Vilniuje ir Mažeikiuose išaiškintos organizuotos grupės, organizavusios nusikalstamą prekybą benzinu ir dyzeliniu kuru.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-03-14 12:21, atnaujinta 2017-06-01 18:46

„Dabar leidimus užsiimti didmenine prekyba naftos produktais išduoda savivaldybės. Yra visiškai maža kontrolė. Įsteigiamas kažkoks UAB-as naujas, išduodamas leidimas, ir niekas nežino, kuo tas UAB-as verčiasi. Mes siūlysime, kad būtų griežtinama licencijavimo tvarka, imant pavyzdį iš Europos valstybių, Latvijos, Estijos“. – spaudos konferencijoje antradienį sakė K.Jucevičiaus.

Jo teigimu, kitose šalyse licencijas tokiai prekybai išduoda mokesčių inspekcijos, todėl joms žinoma, ar tos įmonės vykdo realią veiklą. Anot J.Jucevičiaus, Lietuvoje veikia sudėtingos schemos ir dabar išieškoti padarytą žalą iš realiai veiklos nevykdančių ir statytinius direktorius turinčių įmonių yra sudėtinga.

FNTT pirmadienį pranešė, kad Vilniuje ir Mažeikiuose praėjusią savaitę išaiškintos organizuotos grupės, organizavusios nusikalstamą prekybą benzinu ir dyzeliniu kuru. Pareigūnai atlieka du ikiteisminius tyrimus, vienas vykdomas Vilniuje, kitas – Šiauliuose.

25 Lietuvos piliečiams, priklausiusiems dviem organizuotoms grupuotėms, pateikti įtarimai dėl sukčiavimo dideliu mastu, apgaulingo apskaitos tvarkymo ir neteisėtos juridinių asmenų veiklos. Siekiant užtikrinti civilinį ieškinį, šiuo metu laikinai apribota nuosavybės teisė į įtariamųjų 2 mln. eurų vertės turtą. Penki asmenys suimti, pirmadienį per spaudos konferenciją pranešė pareigūnai.

FNTT duomenimis, iš Latvijos į Lietuvos rinką atgabenta apie 60 tūkst. tonų degalų, kurie buvo realizuojami mažuose degalinių tinkluose bei transporto veiklą vykdančioms bendrovėms. Didieji tinklai į šias machinacijas neįsivėlė.

Valstybinės mokesčių inspekcijos viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas pasakojo, kad praėjusiais metais buvo pastebėta, kad kuras į Lietuvos degalines tiekiamas per tarpines įmones, dauguma jų nevykdo realios veiklos, naudojamos tik dokumentų išrašinėjimui.

„Valstybinė mokesčių inspekcija netgi raštu įspėjo rinkos dalyvius apie tokias pastebėtas tendencijas rinkos dalyvius ir paprašė būti maksimaliai atidiems, renkantis prekių tiekėjus“, – sakė A.Klerauskas.

Pirminiais skaičiavimais, sukūrus sudėtingą pridėtinės vertės mokesčio (PVM) sukčiavimo schemą, per vienus nusikalstamos veiklos metus į Lietuvos valstybės biudžetą nesumokėta apie 12 mln. eurų PVM.

Nusikalstamos grupuotės naudojosi 24 Lietuvos bendrovėmis, kurios nevykdė realios ekonominės veiklos ir nemokėjo mokesčių. Be to, grupuotės, siekdamos užmaskuoti savo nusikalstamą veiklą ir išvengti PVM mokėjimo, naudojo visą fiktyvių Latvijoje, Estijoje, Kipre, Lenkijoje, Čekijoje ir Bulgarijoje registruotų bendrovių tinklą.

FNTT skelbia, kad bendradarbiaudama su Valstybine mokesčių inspekcija, atskleidė už finansinius nusikaltimus teisto ir pridėtinės vertės mokesčio grobstymo pradininku Lietuvoje vadinamo mažeikiškio suburtą nusikalstamą grupuotę, kuri įtariama organizavusi didelio masto prekybą degalais Lietuvoje, išvengiant sumokėti į biudžetą PVM.

Tyrimo duomenimis, prieš trejus metus lygtinai teismo iš pataisos įstaigos anksčiau bausmės atlikimo termino paleistas nusikalstamos grupės organizatorius į sudėtingą pridėtinės vertės grobstymo schemą įtraukė ne tik savo sūnų, vadovavusį bendrovei, besiverčiančiai didmenine prekyba naftos produktais, transporto paslaugomis, bet ir dar 10 asmenų. Šie asmenys buvo paskirti vadovauti įvairiuose Lietuvos miestuose įsteigtoms bendrovėms, kurios realiai nevykdė jokios veiklos.

Nustatyta, kad organizuotos grupės organizatorius pats kontroliavo veiklos nevykdančių bendrovių finansinius srautus, duodavo nurodymus grupės nariams ieškoti tokių bendrovių, kurias vėliau būtų galima panaudoti PVM grobstymo schemoje.

FNTT Šiaulių apygardos valdybos tyrėjai nustatė, kad didmena naftos produktais prekiaujanti bendrovė, vadovaujama nusikalstamos grupės organizatoriaus sūnaus, iš Latvijoje veikusios, bet Estijoje registruotos bendrovės tiesiogiai ar per įkurtas jokios veiklos nevykdančias bendrovės įsigydavo didelius kiekius benzino ir dyzelinio kuro.

Į Lietuvą atvežti degalai buvo parduodami Mažeikių, Šilalės rajono ir Kazlų Rūdos bendrovėms, kurios latviškus degalus realizuodavo savo degalinėse visoje Lietuvoj. Surinkta pakankamai duomenų, kad naudojantis organizuotos grupės asmenų valdomų realios veiklos nevykdančių bendrovių, į kurių buhalterinę apskaitą buvo įtraukiami fiktyvūs sandoriai apie buitinės technikos ir kitų prekių įsigijimą, grandine, buvo apgaulingai sumažinamas mokėtinas PVM.

FNTT Šiaulių apygardos valdybos tyrėjai, rinkdami įrodymus dėl nusikalstamos prekybos degalais, užfiksavo, kad per dieną Lietuvos rinkai buvo atgabenama nuo 5 iki 10 benzinvežių, kurie gabeno nuo 150 iki 300 tonų kuro.

Atliekant ikiteisminį tyrimą, FNTT pareigūnai atliko 37 kratas. Kratų metu nusikalstamos grupės organizatoriaus namuose buvo rasta ir paimta 25 kilogramai sidabro granulių, kurių vertė daugiau nei 11 tūkst. eurų, ir kiti tyrimui reikšmingi daiktai ir dokumentai.

Vilniuje Specialiųjų užduočių valdyba atlieka ikiteisminį tyrimą dėl 13 organizuotos grupės narių, kurie, realizuodami kurą iš Latvijos, naudojo analogišką PVM grobstymo schemą, susidedančią iš realių sandorių grandinės, kuria naudojantis buvo realizuojamas realus kuras, bei fiktyvių sandorių grandinės, reikalingos fiktyviai PVM ataskaitai sukurti, siekiant išvengti PVM sumokėjimo už parduotą kurą.

Šio tyrimo metu įtariamieji trukdė atlikti procesinius veiksmus, neįsileido FNTT pareigūnų, atvykusių atlikti kratų. Į vieno iš įtariamųjų gyvenamąją vietą buvo patekta per langą, ugniagesiams pakilus kopėčiomis iki buto. Keleto įtariamųjų transporto priemonėse kratos buvo atliktos tik pasitelkus specialistus, kurie atrakino automobilius.

Vieno iš organizuotos grupės nario gyvenamojoje vietoje atliekant kratas, FNTT pareigūnai spėjo sustabdyti ikiteisminiam tyrimui reikšmingų dokumentų sunaikinimą. Dokumentai buvo aptikti virtuvėje esančios krosnies pakuroje. Be to, atliekant procesinius veiksmus, buvo rasta už prekybą žmonėmis ir turto prievartavimą pusšeštų metų laisvės atėmimo bausme nuteista ir nuo teismo nuosprendžio vykdymo besislapstanti įtariamojo sutuoktinė.

Sulaikyta nuteistoji buvo perduota paiešką vykdantiems policijos pareigūnams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.