Lietuva ir dar septynios šalys sako ne „Šiaurės srautui-2“

Aštuonios Europos šalys pasirašė oficialų laišką, nukreiptą prieš dalyvavimą projekte „Šiaurės srautas-2“, kuris turėtų, be kita ko, padvigubinti dujų tiekimą iš Rusijos į Vokietiją. Laiškas, su kuriuo pavyko susipažinti agentūros „Reuters“ žurnalistams, skirtas Europos Komisijos Pirmininkui Jeanui-Claude`ui Junckeriui.

Europos šalių lyderiai pažymi, kad jeigu projektas „Šiaurės srautas-2“ bus įgyvendintas, tai sukels „potencialiai destabilizuojančias geopolitines pasekmes“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europos šalių lyderiai pažymi, kad jeigu projektas „Šiaurės srautas-2“ bus įgyvendintas, tai sukels „potencialiai destabilizuojančias geopolitines pasekmes“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-03-17 05:51, atnaujinta 2017-06-01 12:16

Po dokumento tekstu savo parašus padėjo Čekijos, Vengrijos, Estijos, Latvijos, Lenkijos, Slovakijos, Rumunijos ministrai pirmininkai ir Lietuvos prezidentė. Žurnalistai su nuoroda į du šaltinius, žinančius situaciją, patikslina, kad vėlesnę dokumento versiją taip pat pasirašė ir Kroatijos vyriausybėje.

Europos šalių lyderiai pažymi, kad jeigu projektas „Šiaurės srautas-2“ bus įgyvendintas, tai sukels „potencialiai destabilizuojančias geopolitines pasekmes“.

„Projektas „Šiaurės srautas-2“ gali kelti didelę riziką Centrinės ir Rytų Europos šalių energetiniam saugumui“, – sakoma laiške.

Laiško autoriai pažymi, kad pastaruoju laiku Rusijos dujų tiekimas į Europą turi didelę politinę potekstę dėl įvykių Ukrainoje. Be to, laiške, datuotame kovo 7 d., atkreipiamas dėmesys į tai, kad vamzdžio išplėtimas „turės stiprų poveikį dujų rinkos plėtrai ir dujų tranzito schemai, ypač tranzito maršrutui per Ukrainą.“

Žurnalistai teigia, kad šiandien, kovo 17 dieną, Briuselyje vyks Europos lyderių susitikimas, kurio pagrindinė tema bus ES energetinis saugumas. Anksčiau Europos Vadovų Tarybos Pirmininkas Donaldas Tuskas užtikrino savo partnerius, kad sprendimą dėl dujotiekio „Šiaurės srautas-2“ priims Europos Komisija, tačiau, jo nuomone, projektas neatitinka ES taisyklių.

Praėjusių metų rugsėjo mėnesį, vykstant Rytų ekonomikos forumui, „Gazprom“ vadovai pasirašė akcininkų susitarimą dėl dujotiekio „Šiaurės srautas“ trečiosios ir ketvirtosios linijų statybos. Be „Gazprom“, į konsorciumo sudėtį įena kompanijos ‚E.On“, „BASF/Wintershall“, OMV, „Engie“ ir „Shell“. „Gazprom“ dalis komsorciume – 51 proc., likusių partnerių – po 10 proc., „Engie“ – 9 procentai.

Magistralinio dujotiekio trečiosios ir ketvirtosios linijų pajėgumas bus 55 mlrd. kubinių metrų per metus greta jau turimų 55 mlrd. kubinių metrų. Galutinis dujotiekio taškas bus Vokietija. „Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris pernai birželio pabaigoje kompanijos akcininkų susirinkime pareiškė, kad „Šiaurės srautas-2“ pradės veikti 2019 metų pabaigoje.

Pirmosios dvi dujotiekio linijos nutiestos Baltijos jūros dugnu iš Rusijos Vyborgo miesto iki Greifsvaldo miesto Vokietijos šiaurės rytuose.

Parengė Leonas Grybauskas

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.