Gamtinių dujų tiekimo pokyčiai leis sutaupyti apie 50 mln. eurų

Energetikos įmonių grupės „Lietuvos energija“ ir jai priklausanti bendrovė LITGAS sutaupys energijos vartotojams 2016 metais 38,7 mln. eurų. Dėl LITGAS ir „Statoil“ derybose pasiektų geresnių paskirtojo tiekimo sutarties sąlygų tiek mažinamos paskirtojo tiekimo sąnaudos.

Optimizavus „Lietuvos dujų tiekimo“ dujų įsigijimo portfelį numatoma sutaupyti dar apie 11 mln. eurų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Optimizavus „Lietuvos dujų tiekimo“ dujų įsigijimo portfelį numatoma sutaupyti dar apie 11 mln. eurų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 25, 2016, 10:04 AM, atnaujinta May 31, 2017, 3:18 PM

Įvertinus prognozuojamą dujų vartojimą, saugumo dedamosios mažėjimas kiekvieną Lietuvoje 2016 m. suvartotą dujų megavatvalandę atpigins vidutiniškai 1,7 euro. Optimizavus „Lietuvos dujų tiekimo“ dujų įsigijimo portfelį numatoma sutaupyti dar apie 11 mln. eurų.

Dėl LITGAS pasiektų SGD terminalo dedamosios sutaupymo ir mažesnių veiklos sąnaudų, beveik 2,5 karto mažės paskirtojo tiekimo kaina, įtraukiama į metinį pajėgumų mokestį už maksimalų paros suvartojimą.

Įvertinusi šiuos paskirtojo tiekimo sąnaudų sutaupymus, Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) šiandien patvirtins galutinę tiekimo saugumo dedamąją.

Papildomai prie šių sutaupymų, „Lietuvos energijai“ priklausantis „Lietuvos dujų tiekimas“, diversifikavęs savo tiekimą ir palankiomis sąlygomis įsigijęs SGD, nuo kovo 1 dienos vidutiniškai 16 proc. sumažino dujų kainas savo verslo klientams. Kainos buitiniams vartotojams nuo liepos 1 dienos galėtų mažėti apie 10 proc.

„Mūsų pastangos siekiant palankių dujų įsigijimo sąlygų, formuojant dujų įsigijimo portfelį ir derybos su dujų tiekėjais davė tiesioginę ir labai apčiuopiamą naudą – šiemet Lietuvos gyventojams ir verslui leis sutaupyti apie 50 mln. eurų“, – teigė „Lietuvos energijos“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius Dr. Dalius Misiūnas.

Skaičiuojama, kad pasiekti paskirtojo tiekimo sutaupymai metines energijos gamintojų išlaidas dujoms sumažins 24,6 mln. eurų. Pramonės įmonių, įskaitant ir „Achemą“, sutaupymai sieks 8,5 mln. eurų. Verslo klientų – apie 4,2 mln. eurų, privačių – 1,5 mln. eurų.

Paskirtojo tiekimo kainos mažėjimas sumažins ir elektros vartotojų išlaidas apie 11,3 mln. eurų.

Bendrai dėl „Lietuvos dujų tiekimo“ sumažintos kainos verslo klientams ir paskirtojo tiekimo sąnaudų sumažėjimo, šių klientų išlaidos per metus sumažės 12-13 mln. eurų. Tuo tarpu gyventojams bendra numatoma sutaupymų suma būtų apie 3 mln. eurų.

Skaičiuojama, kad tipinį namą dujomis šildančių gyventojų išlaidos dujoms per metus dėl paskirtojo tiekimo sutaupymų ir numatomos kainos mažėjimo gyventojams sumažėtų 70-100 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.