Eksportuotojai nulems, ar nafta toliau brangs

Sunkiausias laikotarpis naftos rinkoje jau baigėsi? To tikisi didžiausių pasaulio naftos prekybos įmonių vadovai. Tačiau ar jų viltys išsipildys, paaiškės tik po artėjančio savaitgalio.

Kai kurios naftą išgaunančios valstybės nusiteikusios spausti stabdžius.<br>AP nuotr.
Kai kurios naftą išgaunančios valstybės nusiteikusios spausti stabdžius.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 14, 2016, 7:31 AM, atnaujinta May 29, 2017, 12:55 AM

„Rinkos smukimo laikotarpis jau eina į pabaigą“, – paskelbė žaliavomis prekiaujančios kompanijos „Gunvor“ vadovas Torbjörnas Törnqvistas.

Iš tiesų ilgai kritusios juodojo aukso kainos pastaruoju metu po truputį ėmė kilti.

„Mercuria Energy Group“ vadovas Marco Dunandas taip pat įsitikinęs, kad rinkoje prasidės atsigavimas ir kitąmet kainos pasieks 50 JAV dolerių už barelį lygį.

Londone įsikūrusio rizikos draudimo fondo „Andurand Capital Management“ investicijų direktorius Pierre’as Andurand’as piešė dar optimistiškesnę ateitį – jo nuomone, nafta dar šiais metais pabrangs iki 60 JAV dolerių už barelį, o 2017 metais kainos užkops iki 80 JAV dolerių.

Vis dėlto yra ir kliūčių. Pavyzdžiui, per pastaruosius 18 mėnesių saugyklas pasaulyje papildė daugiau kaip 300 mln. barelių naftos ir naftos produktų.

Tačiau bene daugiausia lems artėjantį savaitgalį Kataro sostinėje Dohoje vyksiantis naftą išgaunančių valstybių atstovų susitikimas.

Čia bent 15 valstybių, tarp jų – ir daugumos Naftą eksportuojančių valstybių organizacijos (OPEC) narių, pareigūnai tikisi sustabdyti gavybos varžytuves, nes iki šiol netgi ir krintant kainoms dauguma šalių stengėsi parduoti naftos kuo daugiau.

Įšaldyti gavybą labiausiai norėtų Rusija, kuriai atpigusi nafta reiškia smarkiai sumažėjusias ir taip skurdoko biudžeto pajamas.

Kremlius jau įkalbėjo Saudo Arabiją, Katarą ir Venesuelą palaikyti idėją įšaldyti gavybą.

Tiesa, dėl vienos valstybės – Saudo Arabijos – pozicijos kol kas dvejojama.

Šios šalies vadovai jau senokai teigė sutiksiantys su tokia iniciatyva, tik jeigu taip pat pasielgs Iranas. O Teheranas, kuriam neseniai buvo panaikintos sankcijos, kol kas gavybos apimtį tik didina.

Kas bus, jei naftos eksportuotojams nepavyks apriboti gavybos? Tuomet prekeivių viltys, kad rinka jau atsigauna, gali būti nukeltos į tolimą ateitį.

„Jeigu viskas baigsis tuo, kad eksportuotojai susipyks ir išeis iš derybų salės, neigiamas poveikis kainoms bus gana stiprus“, – įspėjo „Citigroup“ Europos energetikos tyrimų skyriaus Londone vadovas Sethas Kleinmanas.

Kita vertus, pamažu kylančios naftos kainos padeda OPEC narėms išlaikyti savo pozicijas, tad jos gali ir atsisakyti pumpuoti mažiau juodojo aukso.

„Kodėl po 18 dabartinės aplinkos mėnesių jie turėtų pakeisti kursą?

Yra didelė rizika, kad susitikime nebus pasiekta jokio konkretaus susitarimo“, – teigė „Goldman Sachs“ Žaliavų rinkos tyrimų skyriaus vadovas Jeffas Currie. (BNS, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.