Pratęstas šildymo sezonas užminė mįslių: įžvelgia savivaliavimą

Dalis vilniečių, sostinėje netgi pratęsus šildymo sezoną, kalena dantimis, mat jų butuose radiatoriai nešyla. Dažnas net nesupranta, kodėl nepaleistas šildymas, juk kaimynai neraitė parašų ant atsisakymo lapo. Maža to, kai kurie namų administratoriai pareikalavo rinkti parašus ir jei gyventojai nori šilumos. Vilniaus savivaldybės atstovai tai vadina namų bendrijų pirmininkų ar administratorių savivale.

Vilniečiai susiskirstė į du frontus: vieni geriau šals, bet už šildymą nebemokės, o kiti linkę geriau mokėti už šildymą nei už vaistus peršalus.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Vilniečiai susiskirstė į du frontus: vieni geriau šals, bet už šildymą nebemokės, o kiti linkę geriau mokėti už šildymą nei už vaistus peršalus.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Vilniečiai susiskirstė į du frontus: vieni geriau šals, bet už šildymą nebemokės, o kiti linkę geriau mokėti už šildymą nei už vaistus peršalus.<br>V.Balkūno nuotr.
Vilniečiai susiskirstė į du frontus: vieni geriau šals, bet už šildymą nebemokės, o kiti linkę geriau mokėti už šildymą nei už vaistus peršalus.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aida Murauskaitė

Apr 20, 2016, 8:52 PM, atnaujinta May 28, 2017, 5:24 AM

„Tai reiškia, kad bendrijos nevykdo savivaldybės administracijos direktoriaus nutarimo pratęsti šildymo sezoną“, – sakė Vilniaus savivaldybės atstovas Aleksandras Zubriakovas.

Jis pabrėžė, kad daugiau nei pusės gyventojų parašų reikia tik norint atsisakyti paleisti šildymą. O neatsisakiusiems šildymas privalo būti įjungiamas.

Vilniečiai susiskirstė į du frontus: vieni geriau šals, bet už šildymą nebemokės, o kiti linkę geriau mokėti už šildymą nei už vaistus peršalus.

Sezoną baigė, paskui apsigalvojo

Šiemet anksti įkaitusi saulė Vilniaus savivaldybę paskatino šildymo sezoną baigti balandžio pradžioje. Tačiau netrukus tapo akivaizdu, kad šaltis neatsitraukęs, o ilgiau pasėdėjus įšalusiame bute ima kaulai traškėti.

„Savivaldybė, kai lauke vidutinė dienos temperatūra pasiekė per 10 laipsnių, baigė šildymo sezoną. Juolab sinoptikų prognozės nerodė atšalimo. Paskui sinoptikai pakeitė prognozes. Tad nutarta šildymo sezoną tęsti“, – aiškino A.Zubriakovas.

Žinoma, tie, kas nenori šilumos, gali atsisakyti – surinkti daugiau nei pusės gyventojų parašus ir raštą pateikti bendrijos pirmininkui ar administratoriui.

Savivaldybės duomenimis, trečiadienį iš beveik keturių su puse tūkstančio Vilniuje esančių daugiabučių namų apie 360 (mažiau negu dešimtadalis) yra nepajungti prie centrinio šildymo, nes šildymas tuose namuose nepajungtas daugumos savininkų arba jų įgaliotinių prašymu.

Šildymo neatsisakė, bet šąla

„Kodėl mums neįjungia šildymo? Kiek galima kentėti? Apklausiau kaimynus, tai dauguma nori, kad radiatoriai šiltų, niekas jokių parašų nerinko“, – bėdojo Vilniaus Antakalnio mikrorajono daugiabutyje gyvenanti Janina.

Pensininkė daug laiko praleidžia namie, tad šaltis jai lyg peilis, jau ir ligos kibti pradėjo.

Janinos kaimynė paskambino į jų daugiabučio šilumos reikalais besirūpinančią įmonę „Eldimas“. Ten moteriai paaiškino, kad niekas nesikreipė iš šio daugiabučio nei dėl šildymo neįjungimo, nei dėl įjungimo. Ir patarė rinkti parašus, kad šildymas būtų įjungtas.

Sulaukia daug skundų

„Buvo orientuojamasi, kad visiems įjungiamas šildymas, o kas nenori, neįjungiamas. Bendrijos, kurios nenori, kad būtų šildoma, gali surinkti daugiau nei pusės gyventojų parašus ir prašyti, kad nešildytų. Kai kurie bendrijų pirmininkai ar administratoriai savaip interpretavo tai – kad reikia rinkti parašus ir norint paleisti šildymą“, – pasakojo A.Zubriakovas.

Pasak jo, gyventojai, iš kurių reikalaujama, kad jie rinktų parašus šildymui įjungti, gali rašyti skundą savivaldybei.

„Vilniaus miesto savivaldybė sulaukia labai daug gyventojų skambučių, kad valdytojai dėl šildymo įjungimo prašo daugumos gyventojų sutikimo.

Šilumos ūkio įstatymo 13 straipsnyje numatyta, kad šildymo sezono laikotarpiu šilumnešis privalo būti tiekiamas daugiabučio namo butams ir kitoms patalpoms šildyti. Butai ir kitos patalpos daugiabučiame name privalo būti šildomi, jeigu tam neprieštarauja dauguma to namo butų savininkų, neturinčių įsiskolinimų šilumos tiekėjui.

Prašytume valdytojų vadovautis nurodytu įstatymu ir neaiškinti gyventojams kitaip, nei numato teisės aktas“, – pabrėžė A.Zubriakovas.

Jis sakė, kad savivaldybė išsiuntė ne vieną įspėjamąjį laišką nepaklusnioms bendrijoms.

Kada pratęstas šildymo sezonas bus baigtas, kol kas nežinia, mat sinoptikai kol kas atšilimo nežada.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.