Pagaliau: amerikiečių tanklaivis su SGD plaukia į Europą

Pirmasis tanklaivis su suskystintomis gamtinėmis dujomis (SGD) iš JAV išplaukė į Europą: „The Wall Street Journal“ duomenimis, laivas plaukia iš Luizianos į Portugaliją. Ekspertai, kuriuos apklausė autoritetingas leidinys, linkę manyti, kad kris dujų kaina. Pasak jų, Rusijos monopolininkas „Gazprom“ gali sumažinti savo dujų kainas beveik du kartus. Apie tai informuoja Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“.

JAV pirmą kartą pradėjo eksportuoti savo dujas vasario mėnesį, tuomet kompanija „Cheniere Energy“ pradėjo tiekti dujas Brazilijai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV pirmą kartą pradėjo eksportuoti savo dujas vasario mėnesį, tuomet kompanija „Cheniere Energy“ pradėjo tiekti dujas Brazilijai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-04-22 06:50, atnaujinta 2017-05-28 02:10

JAV pirmą kartą pradėjo eksportuoti savo dujas vasario mėnesį, tuomet kompanija „Cheniere Energy“ pradėjo tiekti dujas Brazilijai. „Cheniere“ pasirašė ilgalaikes sutartis su visa eile Europos kompanijų, tarp jų su „BG Group“ ir Ispanijos „Gas Natural“. Portugalijos kompanija „Galp Energia“ taip pat nupirko pirmąją dujų partiją Europai iš „Cheniere“. Leidinio šaltinių duomenimis, laivas atplauks balandžio pabaigoje.

Kaip pažymima, amerikietiškos dujos gali smarkiai įsiūbuoti perpildytą Europos rinką, kurioje ilgai dominavo Rusija. Dujos iš JAV gali sukelti kainų karą, kuris savo ruožtu numuš kainas vartotojams. „Tai naujo kainų karo tarp amerikietiškų SGD ir vamzdžiais tiekiamų dujų“, – pareiškė „Société Générale“ analitikas Thierry Brosas.

Vienas pagrindinių amerikietiškų dujų konkurentų – rusiškos dujos. Dabar „Gazprom“ tiekia apie trečdalį dujų, kurių reikia Europos vartotojams. Vokietija gauna pusę dujų iš Rusijos, Italija – trečdalį. Kiti stambūs dujų tiekėjai į šį regioną yra Norvegija, Alžyras ir Artimieji Rytai.

Ekspertų nuomone, Rusija gali sumažinti kainas Europos vartotojams. Anksčiau „Gazprom“ yra pareiškęs, kad neketina pradėti kainų karo, bet jeigu amerikietiškų SGD kainos sumažės, koncernas stengsis sumažinti savo išlaidas. Tačiau „The Wall Street Journal“ ekspertai mato dideles galimybes kainai mažinti. Jie skaičiuoja, kad Europai iš JAV tiekiamos dujos gali kainuoti 4,3 dolerio už milijoną britų terminių vienetų (MMBtu). Rusiškos dujos parduodamos po 5,8 dolerio. WSJ ekspertai neatmeta galimybės, kad Rusija gali sumažinti kainas iki 3 dolerių.

Skalūninis bumas visiškai pakeitė energijos išteklių rinką Jungtinėse Valstijose. Prognozuojama, kad 2017 metais šalis taps gryna dujų eksportuotoja.

Anksčiau JAV atnaujino savo naftos tiekimą į Europą, kai buvo atšauktas 40 metų galiojęs draudimas ją eksportuoti.

Parengė Leonas Grybauskas

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.