Europos Komisijai – vis aštresnė kritika dėl nuolankumo Minskui

Dauguma europarlamentarų teigia, kad Europos Komisijai trūksta ryžtingumo, sprendžiant šalia sienos su Lietuva statomos Astravo atominės elektrinės saugumo klausimą. EK artimiausiu metu iš Baltarusijos tikisi gauti jėgainės testų rezultatus.

Lietuvos teigimu, Baltarusija neužtikrina elektrinės saugumo.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos teigimu, Baltarusija neužtikrina elektrinės saugumo.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Kupetytė specialiai LRT RADIJUI iš Strasbūro, lrytas.lt

Jun 7, 2016, 9:38 AM, atnaujinta May 22, 2017, 6:55 PM

EK teigia, kad Baltarusija jai pažadėjo šiemet arba kitąmet juos pateikti,  tačiau tuoju pat priduria, kad neturi galios priversti ES nepriklausančią šalį atlikti vadinamuosius „strestetus“.  

Lietuvos europarlamentaras Bronis Ropė teigia, kad EK, sakydama, jog neturi galimybių priversti Baltarusiją atlikti testus, siekia nuo savęs nusimesti atsakomybę.

Pasak jo, juos atlikti įpareigoja tarptautiniai susitarimai. 

Europarlamentaro Petro Auštrevičiaus teigimu, Europos Sąjunga turi ir finansinių svertų, tačiau, anot jo, Komisija nesupranta situacijos, kuri – dar ir politizuota, rimtumo. 

„Astravo AE statoma savavališkai ir taupant saugumo sąskaita, toliau pažeidžiant Espo ir Orhuso tarptautines konvencijas, neatlikus privalomų patvarumo testų ir, blogiausia, vagiant, kaip įprasta sovietinėse statybose“, -- kalbėjo P.Auštrevičius.

EP nario nuomone, Europos Komisijos pasiaiškinimai yra „nepakankami“, o elektrinės statyba yra „politinis Maskvos sprendimas“, skirtas išlaikyti energetinę įtaką regione.

„Atsibuskime, kol ne vėlu! Kompromisai su branduoliniu saugumu yra tiesus žingsnis į katastrofą“, – sakė P. Auštrevičius. Jo įsitikinimu, „sprendimas yra tik vienas – nesaugios atominės elektrinės statybos privalo būti sustabdytos“.

Kalbėtojas ragino Baltarusijos atžvilgiu pritaikyti ES branduolinių derybų su Iranu modelio patirtį, įtraukiant ir Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą.  

Lietuva – vienai didžiausių Baltarusijos, statančios atominė jėgainę šalia Lietuvos sienos, kritikė. Lietuvos teigimu, Baltarusija neužtikrina elektrinės saugumo. Minskas tokius priekaištus atmeta.

Tuo metu Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius LRT radijui  sakė, kad tikisi, jog tarpininkaujant EK, Astravo AE streso testai bus atlikti. 

„Tikiuosi, jog tarpininkaujant EK streso testai bus atlikti - bus atlikti visi reikalingi vertinimai iki pradedant eksploatuoti elektrinę“, – pabrėžė A. Butkevičius.

„Susitikęs su EK pirmininku išsakiau nuogąstavimus dėl statomos Astravo atominės elektrinės saugumo. Europos Sąjunga neturi atsakymų dėl seisminių tyrimų atlikimo, taip pat neatlikti streso testai. Buvo aiškiai pabrėžta, kad sprendimas statyti jėgainę prie pat išorinės ES sienos buvo politinis sprendimas, todėl šitą projektą vertiname ne tik kaip grėsmę Lietuvai, bet ir visai Europai“, – sakė ministras pirmininkas. 

EK pirmininkas Jean-Claude`as Junckeris sakė, kad turėtų būti akivaizdu, jog EK palaiko Lietuvos poziciją.

Nuomonės – gana griežtos

Europos Komisijos narys Christos Stylianides informavo, kad nuo 2011 m. ES teikia techninę pagalbą Baltarusijos branduolinio sektoriaus reguliavimo institucijai, tačiau pripažino, jog reikia didinti jos nepriklausomumą.

Komisaras pažymėjo, jog patvarumo testai yra pačių šalių kompetencijos klausimas, todėl Komisija negali priversti juos atlikti. 2011 m. Baltarusija pasirašė deklaraciją, kuria įsipareigojo atlikti tokį testą Astravo AE, o neseniai pranešė Komisijai priėmusi atitinkamą teisinį instrumentą ir besiruošianti atlikti šį testą 2016–2017 m. Per artimiausius mėnesius Komisija išsiųs į Baltarusiją techninę misiją. Sekdama Astravo AE statybos procesą, ji taip pat palaiko glaudų ryšį su Lietuvos institucijomis, informavo komisaras.  

EP narys, latvis  Andrejs Mamikins  sakė, jog Lietuvos ir likusios tarptautinės bendruomenės nuogąstavimai yra suprantami, o Baltarusija turi atlikti TATENA prižiūrimus patvarumo testus bei atlikti išsamią naujosios AE poveikio aplinkai analizę.

Pasak EP nario, ES panaikinus sankcijas, jos santykiai su Baltarusija „juda pirmyn“, todėl, jo įsitikinimu, „sprendimai bus greitai rasti“, bendradarbiaujant visoms suinteresuotoms šalims. A. Mamikins pridūrė, jog branduolinė energija yra viena iš mažiausiai teršiančių aplinką, o Astravo AE reaktorius yra toks pats, kokį planuoja pastatyti Suomija.  

Lenkė Anna Elżbieta Fotyga, Europos konservatorių ir reformistų partijos atstovė, pažymėjo, jog pradėjusi statyti Astravo AE Baltarusija nesilaikė Espo konvencijos reikalavimų, o jai parinkta vieta yra labai arti Lietuvos sienos, taip pat seisminėje ir stiprių vėjų zonoje, todėl „planai turi būti pakeisti“.

Čekas Jiří Maštálka, Europos vieningųjų kairiųjų atstovas, informavo, jog jo suorganizuotoje apskritojo stalo diskusijoje Baltarusijos ekspertai patvirtino, kad Astravo AE statyba atitinka visus standartus ir „yra prižiūrima nevyriausybinių organizacijų“.

 Pasak EP nario, šiuo metu susirūpinimas branduoline sauga reiškiamas visur, įskaitant Belgiją, o Ukrainoje branduolinė įranga yra praktiškai „ant mūšio linijos“. Jis ragino toliau diskutuoti apie būdus mažinti riziką ir užtikrinti energijos tiekimą.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: parlamentarų komentarai prieš rytinį Seimo posėdį