K.Trečiokas apie Astravo AE: „Tai atominis monstras“

„Tarptautiniuose santykiuose taip jau yra, kad reikia atlikti tam tikras procedūras. Raštų ir norų kalba – neišvengiama diplomatinė kalba, bet dažnai ji būna neefektyvi“, – „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ kalbėjo aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas apie Baltarusijai išsiųstą notą dėl liepos 10 dieną įvykusio incidento statomoje Astravo jėgainėje. Vos už 53 kilometrų nuo Vilniaus kylančią jėgainę ministras pavadino „atominiu monstru“

K.Trečiokas Astravo jėgainę vadina „atominiu monstru“.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
K.Trečiokas Astravo jėgainę vadina „atominiu monstru“.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 28, 2016, 8:23 AM, atnaujinta May 17, 2017, 2:44 PM

„Darysime viską, kad šios jėgainės nebūtų, bet jei ji bus pastatyta, darysime viską, kad ji būtų saugi. Nei aikštelės parinkimo, nei teisine, nei saugumo prasme situacija nėra gera“, – sakė ministras ir suskubo versti kaltę ankstesnei Vyriausybei, kuri nesiėmė veiksmų, kai jėgainė tik buvo pradėta statyti.

K.Trečiokas tikino, kad jėgainės statybos yra savotiškas grasinimas Lietuvai. „Tikiuosi, kad ne viskas prarasta ir gal šio objekto nebus. Juk yra reikalavimų nepaisymas ar konvencijų pažeidimai“, – teigė K.Trečiokas. Ministras pabrėžė, kad Baltarusija šiuo metu net neturi tinkamų įstatymų, apibrėžiančių tokio objekto eksploatavimą ir žada naudotis Rusijos įstatymais.

Anot K.Trečioko, pati Baltarusija krypsta į „demokratinės diktatūros“ pusę ir vis žada, kad tarptautinių organizacijų ekspertai galės atvykti ir apžiūrėti statomą jėgainę.

Ministras patikino, kad perspėjo ir Lenkijos politikus apie tai, jog šis objektas yra pavojingas ir Lenkijai ir viskas priklauso tik nuo vėjo krypties nelaimės atveju.

„Pasaulyje nepriimtina statyti jėgaines prie didelių sostinių ar didžiųjų miestų. Kol vyksta statybos, pavojus mažesnis, bet kai jėgainė pradės veikti, grėsmė išaugs“, – kalbėjo K. Trečiokas ir pridūrė, kad kartu su partneriais privalu imtis priemonių, pavyzdžiui, atsisakyti pirkti šios jėgainės elektrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.