Saudo Arabijos ir Rusijos sandoris dėl naftos pasmerktas žlugti

„Pasmerktas žlugti“, – taip „Forbes“ apibūdina Rusijos ir Saudo Arabijos susitarimą dėl naftos kainų mažinimo, suregztą per G20 susitikimą Kinijoje.

Gavybos užšaldymas nepašalintų iš rinkos naftos pertekliaus, tiesiog nebeleistų jo didinti. Tik tai mažai tepadėtų ir vargu ar išgelbėtų Rusiją bei Saudo Arabiją.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Gavybos užšaldymas nepašalintų iš rinkos naftos pertekliaus, tiesiog nebeleistų jo didinti. Tik tai mažai tepadėtų ir vargu ar išgelbėtų Rusiją bei Saudo Arabiją.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 9, 2016, 1:47 PM, atnaujinta May 13, 2017, 3:01 PM

Dvi didžiausios pasaulio naftos gamintojos susitarė sudaryti darbo grupę, kuri stebėtų rinką ir galėtų teikti rekomendacijas, turinčias stabilizuoti naftos rinką, šiuo metu kratoma itin žemų kainų.

Sausio mėnesio naftos kaina už barelį pasiekė 20 dolerių. Kadaise apie tai niekas negalėjo net pagalvoti, o dabar tokia kaina kenkia visai industrijai bei valstybėms, kurioms nafta – svarbus resursas.

Rusijos naujienų agentūra „Interfax“ paviešino šalių pranešimą, kuriame teigiama, kad tiek Rusija, tiek Saudo Arabija pritaria tam, kad pertekliniai svyravimai rinkoje turi būti sustabdyti.

Rusijos Energetikos ministras Alexandras Novakas teigė, kad produkcijos užšaldymas galėtų būti vienas iš būdų stabilizuoti naftos kainas, o Rusijos ir Saudo Arabijos susitarimą pavadino „istoriniu momentu“ OPEC ir bendrijai nepriklausančių šalių santykiuose.

Kai kurios žiniasklaidos priemonės, analizuodamos Rusijos ir Saudo Arabijos susitarimą teigė, kad jis duoda tona vėliau vyksiančiam naftos gigantų susitikime Alžyre.

Tiesa, net jei Alžyre bus nuspręsta užšaldyti naftos išgavimą, lieka ir kitų problemų, ypač – Saudo Arabijai ir Rusijai, kurios išgyvena itin skaudžias finansines naftos krizės pasekmes.

Naftos gavėjai tikisi, kad gavybos užšaldymas sukurtų naftos „kainų grindis“, žemiau kurių produkcijos kainos jau nebekristų, bet realybėje, deja, tai gali nesuveikti.

Gavybos užšaldymas nepašalintų iš rinkos naftos pertekliaus, tiesiog nebeleistų jo didinti. Tik tai mažai tepadėtų ir vargu ar išgelbėtų Rusiją bei Saudo Arabiją.

Saudo Arabija praėjusias metais susidūrė su rekordiniu biudžeto deficitu, siekiančiu beveik 100 milijardų dolerių. Rusija, savo ruožtu, nukentėjo dar labiau, nes be žemų naftos kainų turėjo kovoti ir su Vakarų sankcijomis.

Parengė Gintarė Valentinaitienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.