Prapylė konkursą – ir iškart į teismą

Vyriausybė pripažino sostinėje numatytą statyti kogeneracinę jėgainę svarbiu atliekų tvarkymo objektu. Tačiau jos projektuotojams ir statytojams rankos kol kas surištos.

Atliekas deginančią kogeneracinę jėgainę ketinama iki 2018 metų pastatyti šalia 3-iosios termofikacinės elektrinės.<br>D.Umbraso nuotr.
Atliekas deginančią kogeneracinę jėgainę ketinama iki 2018 metų pastatyti šalia 3-iosios termofikacinės elektrinės.<br>D.Umbraso nuotr.
N.Rasburskis: „Neatmetame galimybės kreiptis į teismą, kad susidariusius nuostolius atlygintų ieškovas.“
N.Rasburskis: „Neatmetame galimybės kreiptis į teismą, kad susidariusius nuostolius atlygintų ieškovas.“
Daugiau nuotraukų (2)

Vakaris Deksnys („Lietuvos rytas“)

Oct 15, 2016, 12:37 PM, atnaujinta May 10, 2017, 8:30 PM

Dėl paramos ir paskolų jau susitarta, sutartys su rangovais pasirašytos, tačiau statybos darbai negali pajudėti iš vietos. Ne sykį įvairiuose sektoriuose regėtas scenarijus kartojasi ir energetikos srityje – Vilniaus kogeneracinės elektrinės statyba stringa neprasidėjusi.

Valstybės kontroliuojamo holdingo „Lietuvos energija“ skelbtame konkurse antrąją vietą užėmęs įmonių „Hitachi Zosen Inova“ ir „Abener Energia“ konsorciumas kreipėsi į Lietuvos apeliacinį teismą, o jis nusprendė pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones ir sustabdyti jau pasirašytos sutarties vykdymą.

Jau skaičiuoja nuostolius

Sutartis dėl beveik 180 mln. eurų vertės atliekų deginimo įrenginių statybos dar rugsėjį buvo pasirašyta su konsorciumu, kurį sudaro Vokietijos „Steinmuller Babcock Environment“, Lenkijos „Budimex“ ir mūsiškė „Kauno dujotiekio statyba“.

Antrojoje vietoje likusios japonų „Hitachi“ įmonė bei Ispanijos energetikos milžinė „Abengoa“ iš pradžių mėgino ginčytis žemesnės instancijos teisme, tačiau jis ieškinį atmetė. Užtat Apeliacinis teismas pritaikė laikinąsias apsaugos priemones, kol byla bus išnagrinėta iš esmės.

Vilniaus apygardos teismas jau kitą savaitę iš esmės nagrinės ginčą, tačiau „Lietuvos energijos“ teisininkai skaičiuoja galimus nuostolius, kurių bus patirta sustojus darbams.

„Turime visą medžiagą, kokie gali būti tie nuostoliai. Be tiesioginės žalos, kurią patirtų mūsų įmonė, yra ir netiesioginė, kurią patirs visuomenė.

Juk vėluojant statyti elektrinę bus ilgiau gabenamos atliekos į sąvartynus ir galų gale teks jas laidoti, ilgiau teks laukti šilumos, kuri, mūsų apskaičiavimais, bus bent penktadaliu pigesnė negu šiuo metu.

Todėl skaičiuojame ir neatmetame galimybės kreiptis į teismą, kad susidariusius nuostolius atlygintų ieškovas“, – sakė „Lietuvos energijos“ Kogeneracinių jėgainių projektų tarnybos vadovas Nerijus Rasburskis.

Kimba prie smulkmenų

Ieškovams atstovaujančių advokatų nuomone, konkursą laimėjusios Vokietijos kompanijos kvalifikacija neatitinka keliamų sąlygų, nors ši įmonė yra viena iš pasaulio lyderių kogeneracinių jėgainių statybos srityje.

Lietuvos apeliacinis teismas savo sprendimą pagrindė tuo, kad sostinės kogeneracinės elektrinės projektui dar nėra suteikta ES parama – tik nuspręsta paskirti 150 mln. eurų, tačiau sutartis dėl finansavimo dar nesudaryta.

Be to, 190 mln. eurų paskolą suteiksiantis Europos investicijų bankas nėra numatęs nutraukti finansavimo, jei darbų terminai nusikeltų.

Tačiau, pasak N.Rasburskio, planuojant pavasarį jau pradėti statybos darbus šiuo metu yra brangi kiekviena savaitė ar net diena.

Ispanus persekioja bėdos

Konkurse antrąją vietą užėmęs ir šiuo metu besibylinėjantis konsorciumas pasiūlė didesnę kainą ir ilgesnį darbų vykdymo terminą nei nugalėtojai.

Negana to, vieno konsorciumo dalyvių (tiesa, ne pagrindinis ir nesuteikęs finansinių garantijų sutarčiai įgyvendinti) – „Abener Energy“ pagrindinės įmonės „Abengoa“ – padėtis šiuo metu yra nepavydėtina.

Ši Ispanijos energetikos milžinė restruktūrizuojama dėl milžiniškų skolų, todėl atrodo, kad bet kokia kaina mėginama gauti šį užsakymą.

„Abengoa“ per pirmąjį šių metų pusmetį pasiekė rekordinę 1,215 mlrd. eurų apyvartą, bet įmonės EBITDA (pelnas neatskaičiavus palūkanų, mokesčių, nusidėvėjimo ir amortizacijos) buvo neigiama – minus 51 mln. eurų. Tuo metu sukaupti nuostoliai siekė net 3,689 mlrd. eurų.

Vyriausybė jau suteikė svarbų leidimą

Būsima Vilniaus kogeneracinė jėgainė galės deginti atliekas – ministrų kabinetas pripažino jėgainę kaip svarbų atliekų tvarkymo objektą.

Praėjusią savaitę toks leidimas suteiktas ir Kaune planuojamai statyti kogeneracinei jėgainei.

Vilniaus kogeneracinę elektrinę energetikos įmonių holdingas „Lietuvos energija“ ketina statyti šalia „Energesman“ atliekų rūšiavimo gamyklos Vilniuje, o kartu su „Fortum Heat Lietuva“ – ir Kaune.

Pirmoji turėtų būti pastatyta iki 2018 metų pabaigos, antroji – 2019 metais.

Rugsėjo pabaigoje „Lietuvos energija“ pasirašė 345 mln. eurų vertės sutartį su Vilniaus kogeneracinės jėgainės statybų rangovais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.