Spalį devynios iš 10 suvartotų kilovatvalandžių buvo importuotos

Spalį Baltijos jūros regiono valstybių elektros rinkoje kaina pamažu augo visą mėnesį. Orai vėso, vartojimas augo, o Šiaurės šalyse trūko pigios hidroenergijos gamybos.

Palyginti su rugsėju, spalį „Nord Pool“ prekybos zonose vidutinė elektros kaina paaugo 30 proc.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Palyginti su rugsėju, spalį „Nord Pool“ prekybos zonose vidutinė elektros kaina paaugo 30 proc.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 15, 2016, 4:05 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 9:33 PM

Nord Pool“ biržos Lietuvos prekybos zonoje elektros kaina pakilo 13 proc. iki 38,5 eurų už megavatvalandę (EUR/MWh). Palyginti su pernai metų spaliu, kaina buvo trečdaliu mažesnė.

Praėjusį mėnesį elektros poreikis Lietuvoje išaugo 8 proc. Į Lietuvą importuota 89 proc. suvartos elektros, 29 proc. – iš Švedijos, 24 proc. – iš Latvijos, Estijos ir Suomijos, 7 proc. – iš Lenkijos, o likusi dalis – iš trečiųjų šalių. Importuojamos elektros kiekis iš Lenkijos išaugo beveik 11 kartų, o iš trečiųjų šalių – daugiau nei tris kartus. Nuo mėnesio vidurio pirmą sykį elektros srautas jungtimi „NordBalt“ pakeitė kryptį ir pradėjo tekėti iš Lietuvos į Švediją.

Lietuvos vėjo elektrinės pagamino daugiau nei dvigubai daugiau elektros nei rugsėjį. Jų pagaminta elektra sudarė 58 proc. visos vietinės gamybos, hidroelektrinių – 35 proc. Dėl gedimo dujų turbinoje visą mėnesį nedirbo Lietuvos elektrinė.

Palyginti su rugsėju, spalį „Nord Pool“ prekybos zonose vidutinė elektros kaina paaugo 30 proc., ji buvo beveik pusantro karto aukštesnė nei pernai.

Praėjusią savaitę, lapkričio 7-13 d., „Nord Pool“ Lietuvos prekybos zonoje kainos paaugo 16 proc. iki 47 EUR/MWh. Pirmą sykį „Nord Pool“ biržos istorijoje vidutinė savaitės elektros kaina Lietuvos ir Latvijos prekybos zonose buvo žemesnė nei Švedijoje ir Suomijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.