Teismas pričiupo sostinės Lazdynų baseino šilumos vagis

Teismas areštavo 620 tūkst. eurų vertės Vilniaus miesto savivaldybės valdomo Lazdynų baseino turto. Toks sprendimas paskelbtas išnagrinėjus bylą, kuriame Lazdynų baseinas ir šilumos trasas prižiūrinčios įmonė „Askot Lt“ buvo kaltinami neteisėtai naudoję bendrovės „Vilniaus energija“ tiekiamą energiją vandeniui ir patalpoms šildyti.

Lazdynų baseinas naudojo vogtą šilumą.<br>T.Bauro nuotr.
Lazdynų baseinas naudojo vogtą šilumą.<br>T.Bauro nuotr.
Lazdynų baseinas naudojo vogtą šilumą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lazdynų baseinas naudojo vogtą šilumą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-11-17 14:54, atnaujinta 2017-04-17 17:17

„Vilniaus energija“ teisme iš Lazdynų baseino ir „Askot Lt“ siekia atgauti 621 tūkst. eurų už pavogtą šilumą ir vandenį.

Šių metų kovą „Vilniaus energija“, kilus įtarimams, kartu su policijos pareigūnais pateko į apgriuvusio Lazdynų baseino patalpas ir aptiko sumontuotą įrangą, sudariusią sąlygas apgaulingai vandens apskaitai.

Tai buvo didžiausia iki šiol žinoma energijos vagystė Lietuvoje.

„Vilniaus energija“ prašo atlyginti žalą, padarytą nuo 2012 metų epos iki šių metų kovo padarytą žalą. Nustatyta, kad būtent šiuo laikotarpiu buvo vagiama šiluma ir vanduo.

Už ankstesnį laikotarpį pinigų atgauti neketinama, nes anksčiau Lazdynų baseiną valdžiusi įmonė bankrutavo.

Vilniaus energijos“ atstovas Nerijus Mikalajūnas paaiškino, kaip buvo nustatyta vagystė.

„Skaitikliai parodė, kiek iš Lazdynų baseino išteka termofikacinio vandens ir taip apskaičiuota, kiek turėjo būti sumokėta. Jie buvo į sistemą įvedę daug vamzdelių, kuriais nuleisdavo termofikacinį vandenį į kanalizaciją, jam dar nepasiekus skaitiklių“, – portalui lrytas.lt sakė N.Mikalajūnas.

Taip pat buvo apskaičiuota, kiek pavogta vandens.

 Skaičiuojama, kad galimai dėl Lazdynų baseino veiksmų, „Vilniaus energija“ prarasdavo apie 80 kubinių metrų termofikacinio vandens per parą. Dėl šių veiksmų „Vilniaus energija“ per parą patyrė maždaug 500 eurų dydžio žalą vien už termofikacinį vandenį. „Vilniaus energijos“ darbuotojai vagystės „Lazdynų baseine“ atvejį pirmą kartą užfiksavo šių metų vasario mėnesio pradžioje. Vien nuo vasario pradžios iki šios dienos „Vilniaus energija“ patyrė ne mažesnę nei 10 tūkst. eurų žalą vien už termofikacinį vandenį, neskaičiuojant pavogtos šilumos kainos. Pastebėję, kad tam tikru paros metu sostinės šilumos tinkluose pastebimai išauga termofikacinio vandens praradimai, „Vilniaus energijos“ darbuotojai ėmė ieškoti priežasties, tikrinti atskirus tinklo ruožus. Žvilgsnis nukrypo į didžiuosius sostinės šilumos vartotojus, nes daugiabučiuose tokios didžiulės apimties vandens praradimai yra fiziškai neįmanomi. 2015 metų vasario mėnesio pradžioje buvo užfiksuotas termofikacinio vandens nutekėjimas kvartale, kuriame veikia Lazdynų baseinas. Nustatyta, kad tai – ne avarija, nes avarijos atveju termofikacinis vanduo būtų prarandamas nuolat, o ne tik tam tikru metu: nuo 17 iki 7 valandos ir savaitgaliais. Praėjusių metų vasario pradžioje „Vilniaus energijos“ darbuotojai nuvyko į šalia Lazdynų baseino esančią šilumos kamerą. Čia atliktas patikrinimas, kuris patvirtino įtarimus. Informacija perduota policijai, pradėtas tyrimas, o 2015 metų kovo 3 dieną vagys pagauti už rankos. Termofikacinio vandens kiekį taip pat matuoja šilumos punktuose įrengti skaitikliai, kurių duomenys telemetriniu būdu perduodami „Vilniaus energijai“. Atlikus analizę paaiškėjo, kad Lazdynų baseino skaitiklis rodo, kad naktimis termofikacinis vanduo čia nenaudojamas. Fiziškai neįmanoma, kad nenaudojant termofikacinio vandens karšto vandens temperatūra nekristų ar išliktų pastovi.

Tai – technologinis disbalansas. Analogiška situacija palyginimui – įjungus visas elektros lemputes, elektros skaitiklis nesisuka.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.