„Rosatom“ nusileido baltarusiams – reaktoriaus korpusas bus pakeistas

„Rosatom“ patvirtino, kad atideda Baltarusijos AE pirmojo bloko paleidimą iki 2019 metų.

Baltarusijos AE pirmojo energetinio bloko reaktoriaus pastato apsauginio apvalkalo montavimas.<br>sdelanounas.ru nuotr.
Baltarusijos AE pirmojo energetinio bloko reaktoriaus pastato apsauginio apvalkalo montavimas.<br>sdelanounas.ru nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 19, 2016, 7:20 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 2:06 PM

„Informacija, kurią paskelbė Baltarusijos pusė, atitinka tikrovę. Mes sutinkame su Baltarusijos užsakovo vertinimu, nustačiusiu 2019 metus kaip realiausią Baltarusijos atominės elektrinės pirmojo energetinio bloko paleidimo terminą“, – pranešė Rusijos valstybinės atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ spaudos tarnyba, cituodama neįvardytą korporacijos atstovą.

„Rosatom“ supranta, kad esminis veiksnys branduolinei energetikai plėtoti yra pirmosios šalyje atominės elektrinės statybos priimtinumas visuomenei. Ir, atsižvelgdama į partneriškus santykius, korporacija „Rosatom“ sutiko su Baltarusijos pusės sprendimu pakeisti pirmojo energetinio bloko reaktoriaus korpusą“, – sakoma pranešime spaudai.

„Techninių kliūčių naudoti reaktoriaus korpusą pagal paskirtį nėra: reaktoriaus korpusas geros būklės ir tinkamas eksploatuoti, tai užfiksuota gavus įvairių tyrimų rezultatus, – pažymėjo „Rosatom“ atstovas. – Kaip papildomą priemonę, „Rosatom“ planuoja pasikviesti tarptautinių ekspertų grupę ir atlikti korpuso būklės analizę. Kai bus patvirtintas teigiamas įvertinimas, bus sprendžiama dėl tolimesnio jo likimo.“

Pasak jo, Baltarusijos atominės elektrinės antrojo energetinio bloko statyba vyksta tiksliai pagal grafiką, jo paleidimo terminas nesikeičia – 2020-ieji metai.

Lapkričio 16 dieną Baltarusijos ministro pirmininko pavaduotojas Vladimiras Semaško agentūrai „BelaPAN“ pranešė, kad pirmasis AE blokas bus perduotas eksploatuoti 2019 metais, nors anksčiau tai buvo planuojama padaryti iki 2018 metų. Šio termino perkėlimas susijęs su reaktoriaus korpuso pakeitimu, kadangi jis buvo apgadintas, kai nukrito šių metų liepos mėnesį. Apie tokios įvykių eigos tikimybę anksčiau kalbėjo nepriklausomi ekspertai.  

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.