Kaip amerikiečiai išmoko išmatas paversti nafta

V.Balkūno nuotr.
V.Balkūno nuotr.
V.Balkūno nuotr.
V.Balkūno nuotr.
V.Balkūno nuotr.
V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2016-11-26 13:25, atnaujinta 2017-04-17 01:59

Už lango dar tik 2016-ieji, o Vladimiro Voinovičiaus pranašystė prieš 30 metų satyriniame romane utopijoje „Maskva-2042“, pradeda pildytis, rašo Vladimiras Lagovskis portale „kaliningrad.kp.ru“.

Rašytojas fantazavo apie nutiestą į Vakarus vamzdį, kuriuo būtų eksportuojamas „antrinis produktas“ – ekskrementai, kuriuos piliečiai pagamino „kabesotuose“ (akronimas iš rus. kabinietach jiestiestviennych otpravlienij – natūralių siuntų kabinetuose. – Red). Ekskrementus, tai yra, žmonių išmatas, Vakaruose naudojo kaip biokurą vietoje pasibaigusios naftos ir dujų.

Ir štai amerikiečiai išmoko gaminti naftą iš ekskrementų. Išrasta technologija žmogaus išmatoms perdirbti į skystą kurą.

Iki „antrinio produkto“ eksporto dar neprieita – kol kas neišseko pirminių atsargos. Bet revoliucinė išmatų perdirbimo į kurą, konkrečiai į naftą, technologija jau yra. Ją išrado amerikiečių specialistai iš JAV energetikos departamento Ramiojo vandenyno šiaurės vakarų nacionalinės laboratorijos (Department of Energy's Pacific Northwest National Laboratory – PNNL).

Kaip tvirtina patys mokslininkai, kuriems vadovauja Susan Bauer, technologja imituoja procesą, kurio metu nafta susidaro gamtoje. Natūraliomis sąlygomis šis procesas tęsiasi milijonus metų.

PNNL eksperimentiniai įrenginiai su šia užduotimi susidoroja per keletą minučių. Padidinus slėgį iki 200 atmosferų (kada jis būna maždaug 100 kartų didesnis, negu automobilio padangoje), „žaliava“ įkaitinama iki 300 laipsnių pagal Celsijaus skalę.

Iš medžiagos, kurią galima krauti kastuvu, gaunamas degus aliejaus pavidalo skystis. Pagal savybes – kaip nafta. Jį galima perdirbti ir gauti benziną ir dyzelinį kurą lygiai taip pat, kaip ir tą, kuris gaunamas iš gręžinių.

Nafta, gauta iš ekskrementų, jų kvapo jau nebeturi.

„Žaliavą“ taip pat teks išgauti – iš tų vietų, kur ji jau surenkama. O būtent iš valymo įrenginių rezervuarų. Ten, suprantama, kaupiasi ne tik ekskrementai, bet ir atliekos plačiąja prasme, kurios susidaro kaip žmonių ūkinės veiklos pasekmė. Tai tik pagerina situaciją, pastebi straipsnio autorius.

„Atliekose pilna ne tik cheminio elemento anglies – ten daug riebalų ir baltymų, – aiškina mokslininkai. – Jie padeda geriau perdirbti ne pačias tinkamiausias tam medžiagas, pavyzdžiui, tualetinį popierių“. Tad gaunama aukštos kokybės nafta – o iš jos išgautą benziną galima pilti kad ir į „Bentley“. Čia jums ne kiziaku – karvių išmatų „paplotėliais“ – krosnį kūrenti. Tai startuolis iš aukštųjų technologijų srities, nors ir dalykai iš esmės panašūs.

Amerikiečių mokslininkai jau sudarė sutartį su kanadiečių bendrove „Metro Vancouver“, kuri konstruoja demonstravimo įrenginį. Jį numatoma paleisti 2018 metais.

PNNL prognozuoja savo techologijai šviesią ateitį. JAV gyventojai per metus „pagamina“ apie 160 milijardų „žaliavos“. Iš jos galima gauti 30 milijonų barelių naftos. Žinoma, šio kiekio nepakaks, kad būtų patenkinti visi energijos poreikiai, tačiau papildymas nemažas. Ir gamtai gerai – mažiau ekskrementų, baigia savo straipsnį V.Lagovskis portale „kaliningrad.kp.ru“.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.