„Gazprom“ nutarė gelbėti Kaliningradą. Konkuruos su Lietuva ir Lenkija

Karaliaučiuje Rusijos koncerno „Gazprom“ statybos bendrovė paklojo pamatą, ant kurio iškils suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalas. Jį žadama pradėti eksploatuoti šių metų pabaigoje, rašo Andrzejus Kublikas portale „wyborcza.pl“.

Rusija paskelbė, kad stato dujų terminalą Karaliaučiuje, norėdama padidinti šio anklavo energetinį saugumą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusija paskelbė, kad stato dujų terminalą Karaliaučiuje, norėdama padidinti šio anklavo energetinį saugumą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusija paskelbė, kad stato dujų terminalą Karaliaučiuje, norėdama padidinti šio anklavo energetinį saugumą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusija paskelbė, kad stato dujų terminalą Karaliaučiuje, norėdama padidinti šio anklavo energetinį saugumą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 10, 2017, 9:48 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 9:37 AM

Jūroje, penkių kilometrų atstumu nuo Kaliningrado srities kranto linijos, prasidėjo įrenginių montavimo darbai – čia bus švartuojamas plūduriuojantis suskystintų gamtinių dujų terminalas, pranešė antradienį Rusijos naujienų agentūra TASS. Generalinis šio objekto statybos rangovas yra „Gazprom“ statybos bendrovė „StrojTransNieftieGaz“.

SGD terminalas jau statomas

Jau paklota penki iš trylikos kilometrų vamzdžio po vandeniu, kuriuo dujos bus tiekiamos į krantą. Vyksta taip pat ir požeminių dujų saugyklų įrengimo darbai. Jose bus saugomos į Karaliaučių pristatytos skystosios būsenos gamtinės dujos. Baigus statyti šias saugyklas jose bus galima laikyti 800 mln. kubinių metrų dujų, tai yra, trečdalį Karaliaučiuje sunaudojamo dujų kiekio.

Objekto statyba turi būti baigta šiemet. Lapkričio mėnesį čia turėtų atplaukti plaukiojantis dujų terminalas FSRU (iš angl. „A floating storage and regasification unit“ – laivas saugykla su išdujinimo įrenginiu. – Red.) , kurį „Gazprom“ užsakymu už 295 mln. dolerių stato Korėjos koncernas „Hyundai“. Kaip skelbia „Gazprom“, tas laivas-dujų terminalas galės iškrauti 2,7 mlrd. kubinių metrų skystosios būsenos dujų per metus. Tačiau pernai Rusijos vyriausybė pranešė, kad dujų terminalo Karliaučiuje pajėgumas bus du kartus didesnis.

„Gazprom“ terminalas – konkurentas Lietuvos ir Lenkijos terminalams

Tai bus dar vienas dujų terminalas Baltijos jūroje. Pirmasis 2014 metų pabaigoje pradėtas eksploatuoti Lietuvos Klaipėdos uoste, teigia A.Kublikas (pirmasis SGD importo terminalas Baltijos jūros regione iš tiesų yra Švedijos terminalas Nineshamne, kuris oficialiai perduotas eksploatuoti 2011 metais. – Red.). Lietuva taip pat naudoja plaukiojantį dujų terminalą FSRU, kuris taip pat pastatytas Korėjos koncerno „Hyundai“ laivų statykloje. Šį laivą-dujų terminalą Lietuva nuomoja iš norvegų kompanijos „Hoegh LNG“.

Lietuvos plaukiojančiame SGD terminale per metus galima iškrauti iki 4 mlrd. kubinių metrų dujų, kurios patiekiamos suskystintos. Dėl šios investicijos pernai pusė Lietuvoje suvartojamų dujų buvo atgabentos iš Norvegijos skystosios būsenos, o dar tik prieš dvejus metus visas dujas lietuviai importavo tik iš „Gazprom“, primena straipsnio autorius.

Praėjusių metų viduryje eksploatuoti komerciniais tikslais buvo perduotas Lenkijos SGD terminalas Svinouiscyje. Šiuo metu per metus ten galima iškrauti iki 5 mlrd. kubinių metrų dujų, kurios patiekiamos suskystintos. Terminalą išplėtus jo potencialas gali padidėti net dvigubai.

Rusija paskelbė, kad stato dujų terminalą Karaliaučiuje, norėdama padidinti šio anklavo energetinį saugumą. Dabar dujos į Karaliaučiaus kraštą tiekiamos tranzitiniu vamzdynu „Kaunas – Minskas“ per Lietuvą ir Baltarusiją. Tačiau tikroji priežastis, aišku, yra kita. Juk sutartis dėl dujų tranzito į Karaliaučių per Lietuvą galioja iki 2025 metų, o „Gazprom“ už tai moka labai mažai.

„Gazprom“ taip pat ketina naudoti plaukiojantį SGD terminalą Karaliaučiuje prekybai Baltijos jūros regione suskystintomis dujomis kaip laivų kuru. Pastarosiomis savaitėmis tokia prekyba jau užsiima Lietuvos terminalas Klaipėdoje, baigia savo straipsnį A.Kublikas portale „wyborcza.pl“.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.