ISO energijos taupymo standartas – ar verta į jį investuoti?

Kartais be tam tikrų tarptautinių standartų laikymąsi liudijančių sertifikatų įmonėms tikėtis sėkmės yra sudėtinga. Dažniausiai tai pasakytina apie gamybos įmones, kurioms įvairūs tarptautiniai kokybės standartai yra kone būtini, norint produktus realizuoti Vakarų ar kitose aukštus reikalavimus taikančiose rinkose. Vis tik įmonės neretai deda daug pastangų ir resursų tam, kad gautų sertifikatus, kurie jų srities verslui, atrodytų, nėra būtini, o pelningai dirbti būtų įmanoma ir be jų. Kam gi įmonėms tokie sertifikatai reikalingi, kokią naudą jie suteikia verslui ir ar labai sunku juos gauti?

Bendrovės „Palink“ generalinio direktoriaus teigimu, šiandien visi IKI prekybos tinklo darbuotojai žino, kaip ir kodėl svarbu taupyti energijos vartojimą, o nemažai įdomių iniciatyvų sulaukta ir iš jų pačių.<br>D.Umbraso nuotr.
Bendrovės „Palink“ generalinio direktoriaus teigimu, šiandien visi IKI prekybos tinklo darbuotojai žino, kaip ir kodėl svarbu taupyti energijos vartojimą, o nemažai įdomių iniciatyvų sulaukta ir iš jų pačių.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 27, 2017, 12:46 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 2:51 AM

Įrodo pasiryžimą veikti socialiai atsakingai

Kai kam galėtų atrodyti, kad sėkmingai įmonės veiklai nebūtinai reikalingas yra tarptautinis ISO 50001 sertifikatas. Jis patvirtina, kad jį turinčioje įmonėje energijos ištekliai yra naudojami efektyviai ir remiantis tarptautiniais standartais.

Būtent tokį energijos išteklių naudojimo vadybos standartą šiemet viena iš nedaugelio Lietuvoje pradėjo naudoti IKI parduotuvių tinklą valdanti bendrovė „Palink“. Kaip ir bet kuriai ISO 50001 sertifikatą įgyti norinčiai įmonei, jai tapo būtina savo veiklai reikalingus energijos išteklius naudoti pagal standarto reikalavimus ir siekti iš anksto užsibrėžtų energijos taupymo bei įmonei tenkančių anglies dvideginio emisijų mažinimo rodiklių.

„Kiekvienas verslas turėtų stengtis taikyti sau pačius aukščiausius reikalavimus visose srityse, o pasauliniame kontekste šiandien ypač aktualus yra dėmesys gamtai daromo neigiamo poveikio mažinimui ir kovai su klimato kaita. Siekti teigiamų pokyčių yra ne šiaip pasirinkimas, o kiekvieno atsakingo verslo pareiga. ISO energijos naudojimo vadybos standartas leidžia šioje srityje tikslingiau siekti geresnių rezultatų“, – sako UAB „Palink“ generalinis direktorius Gerardas Rogas.

Investicijos atsiperka

G. Rogas pažymi, kad energijos naudojimo vadybos sistema pagal ISO 50001 standartą leidžia verslui ne tik veikti socialiai atsakingai, bet taip pat turi ir ekonominės naudos. Šios sistemos dėka galima ženkliai sumažinti įmonės kaštus ir vykdyti veiklą ekonomiškiau, todėl ir investicijos į standarto diegimą, planuojama, turėtų pakankamai greitai atsipirkti.

Be jų diegiant standartą taip pat neapsieita. G. Rog patvirtina, kad IKI prekybos tinklo atveju buvo papildomai investuota į modernesnę įrangą bei kitas energijos taupymo priemones. Jos IKI parduotuvėse, administracinėse patalpose ir logistikos infrastruktūroje pradedamos taikyti nuo šių metų ir, planuojama, padės pasiekti bendrovės užsibrėžtų energijos taupymo tikslų iki numatyto termino.

„Diegiant energijos naudojimo vadybos sistemą pagal ISO 50001 standartą, buvo atidžiai peržiūrėtas ir atnaujintas esamas IKI parduotuvių statybos ir naudojamos įrangos reglamentas. Didelis dėmesys jame skirtas energiją tausojantiems sprendimams – pavyzdžiui, LED apšvietimui, efektyvioms automatinio šildymo ir vėdinimo sistemoms, moderniai šaldymo įrangai. Šie sprendimai bus taikomi parduotuvėse, sandėliuose ir administracinėse patalpose“, – sako G. Rogas.

Suteikia verslui papildomą vertę

Anot G. Rogaso, atsakingai veikiantis ir savo poveikiu aplinkai besirūpinantis verslas, gebantis efektyviai naudoti išteklius, be visa ko taip pat yra ir daug patrauklesnis klientams, darbuotojams bei potencialiems investuotojams.

„ISO sertifikatas neabejotinai suteikia verslui papildomos vertės ir toli gražu nėra tik paprastas popieriaus lapas. Jis, kaip ir gera įmonės reputacija, yra vertingas bendrovės turtas. Toks turtas šiandieniniame verslo pasaulyje yra vertinamas vis labiau, o juo disponuojančioms bendrovėms yra lengviau užsitarnauti klientų, partnerių ir visos visuomenės pagarbą. Tokio standarto naudojimas neabejotinai prideda jį taikančiai įmonei papildomos vertės“, – įsitikinęs G. Rogas.

„Palink“ generalinio direktoriaus teigimu, šiandien tiek įmonių klientai, tiek partneriai ir investuotojai priimdami vienokius ar kitokius sprendimus vis daugiau dėmesio skiria bendrovių demonstruojamai socialinei atsakomybei, jų veiklos suderinamumui su tvaraus viso pasaulio ir vietos bendruomenių vystymosi tikslais. Tokiame kontekste ISO energetinio efektyvumo standartas tampa dideliu pliusu.

Užsibrėžė ambicingus tikslus

UAB „Palink“ iki 2022 metų, pagal ISO 50001 standarto gaires yra užsibrėžusi 9,3 proc. sumažinti įmonės elektros energijos suvartojimą ir 23 proc. apriboti vienam kvadratiniam metrui prekybos ploto tenkančias anglies dioksido emisijas. Šie tikslai yra įtvirtinti oficialiuose dokumentuose, o su jais supažindinti ir visi jos darbuotojai, kuriuos, anot G. Rogaso, taip pat stengiamasi kuo labiau įtraukti į energijos taupymo veiksmus.

Bendrovės „Palink“ generalinio direktoriaus teigimu, šiandien visi IKI prekybos tinklo darbuotojai žino, kaip ir kodėl svarbu taupyti energijos vartojimą, o nemažai įdomių iniciatyvų sulaukta ir iš jų pačių.

„Dažniausiai sudėtingiausia būna pokyčių pradžia, todėl ir šiuo atveju mūsų ISO komandai iš pradžių nebuvo lengva įtikinti darbuotojus, kad kiekvieno jų pastangos yra būtinos siekiant bendrų tikslų ir kad jų siekti yra svarbu. Daugelis žmonių energiją ar vandenį taupo namuose, tačiau tai daryti darbe galbūt nėra taip įprasta. Vis tik pamažu darbuotojai ėmė keisti savo įpročius, o įmonėje vis labiau įsitvirtina draugiška aplinkai ir į energijos taupymą orientuota organizacinė kultūra“, – pasakoja G. Rogas.

Su ISO standarto diegimu susiję darbai bendrovėje pradėti vykdyti dar praėjusių metų pabaigoje, o šiemet IKI atliktus namų darbus įvertino tarptautiniai ekspertai ir vasario 23-ąją dieną suteikė ISO 50001 sertifikatą.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.