Elektros rinkos barometras: šylantis oras kainų nesumažino

Nors oro sąlygos praėjusią savaitę išliko panašios kaip ir mėnesio viduryje, elektros kaina visose Baltijos šalyse augo.

Baltijos šalys pagamino 98 proc. regionui reikalingos elektros energijos.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Baltijos šalys pagamino 98 proc. regionui reikalingos elektros energijos.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Karolis Bagdonas

2017-03-28 11:04, atnaujinta 2017-04-07 01:20

Lyginant dviejų paskutinių savaičių duomenis, praėjusią savaitę vidutinė elektros kaina didėjo 3 proc. ir siekė 29,09 EUR/MWh.

Tai pirmas kartas šiais metais, kai visose Baltijos šalyse užfiksuotas vienodas elektros kainų lygis. Kainų augimo tendencijas labiausiai paskatino praėjusios savaitės viduryje buvę neigiami temperatūros pokyčiai tiek Baltijos, tiek ir Skandinavijos šalyse.

Prie elektros kainų augimo regione, o taip pat ir Baltijos šalyse, prisidėjo vėjo energijos gamybos sumažėjimas Skandinavijos šalyse ir brangesnių gamybos veiksnių įtaka.

Tačiau dėl švelnesnių oro sąlygų antrą savaitę iš eilės mažėjo elektros suvartojimas. Bendrai Baltijos šalyse elektros suvartojimas krito 4 proc., iki 495 GWh. Didžiausias elektros energijos suvartojimo mažėjimas fiksuotas Lietuvoje – 6 proc., iki 187 GWh. Latvijoje suvartojimas mažėjo 3 proc., iki 141 GWh, o Estijoje – 2 proc., iki 167 GWh.

Atitinkamai praėjusią savaitę menko ir elektros gamybos apimtys, kurios, lyginant su ankstesne savaite, sumažėjo 7 proc. ir siekė 483 GWh. Latvijoje ir Lietuvoje elektros buvo pagaminta mažiau, atitinkamai 209 GW ir 45 GWh.

Elektros gamyba augo tik Estijoje ir pasiekė 229 GWh. Latvijoje įtakos elektros gamybos pokyčiams turėjo slopstantis potvynių sezonas – mažesni vandens resursai nulėmė elektros energijos gamybos apimčių sumažėjimą Dauguvos hidroelektrinėse.

Visgi, Latvijos gamybos ir suvartojimo balansas buvo teigiamas. Čia pagaminta 49 proc. daugiau elektros nei suvartota šalies viduje – tai yra geriausias praėjusios savaitės rezultatas tarp Baltijos šalių. Estijoje pagaminta 37 proc. daugiau elektros energijos nei suvartota, o Lietuvoje buvo pagaminta tik 24 proc. visos šaliai reikalingos elektros energijos.

Vertinant bendrą rezultatą, kartu Baltijos šalys pagamino 98 proc. regionui reikalingos elektros energijos.

Barometro naujienas parengė Karolis Bagdonas, „Elektrum Lietuva“ smulkaus ir vidutinio verslo klientų vadovas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.