Į Vilniaus šilumos ūkį panoro investuoti vokiečiai: žada mažinti šilumos kainą

Pirmaujanti Vokietijos šilumos

Pasak „Danpower GmbH“ finansų direktoriaus Burkhardo Vogelio, vokiečiai galėtų nuosavomis lėšomis pastatyti 130 megavatų galingumo biokuro ir atliekų deginimo įrenginius ir vėliau tuos įrenginius perduoti savivaldybei.<br>D.Umbraso nuotr.
Pasak „Danpower GmbH“ finansų direktoriaus Burkhardo Vogelio, vokiečiai galėtų nuosavomis lėšomis pastatyti 130 megavatų galingumo biokuro ir atliekų deginimo įrenginius ir vėliau tuos įrenginius perduoti savivaldybei.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eltos inf.

Mar 30, 2017, 3:33 PM, atnaujinta Apr 6, 2017, 9:17 PM

Pasak „Danpower GmbH“ finansų direktoriaus Burkhardo Vogelio, vokiečiai galėtų nuosavomis lėšomis pastatyti 130 megavatų galingumo biokuro ir atliekų deginimo įrenginius ir vėliau tuos įrenginius perduoti savivaldybei.

„Jei nebūtų konkurencinių ribojimų ir būtų skelbiamas konkursas atliekų deginimo jėgainei įrengti, tuomet ją ir dvi biokuro katilines galėtume pastatyti investuodami apie 111 mln. eurų. Šios investicijos leistų išspręsti miesto atliekų problemas ir sumažintų šildymo kainas gyventojams“, – sako B. Vogelis.

Kovo pabaigoje AB „Vilniaus šilumos tinklai“ perima šilumos ūkį iš Prancūzijos koncerno „Veolia“ valdomos „Vilniaus energijos“. Atsižvelgdama į tai, kad Vilniaus savivaldybei gali reikėti naujų ar papildomų šildymo pajėgumų, „Danpower GmbH“ informavo apie savo investicines galimybes.

B. Vogelis teigia, kad bendrovės investicijos Vilniuje prisidėtų prie didesnės konkurencijos ir naudos gyventojams.

„Esame didžiausi nepriklausomi šilumos gamintojai Lietuvoje, savo investicinius projektus, priešingai nei kiti rinkos dalyviai, vykdome be Europos Sąjungos ar kitos papildomos paramos. Net be paramos „Danpower“ pagaminamos šilumos kaina šį šildymo sezoną buvo viena mažiausių Lietuvoje“, – teigia B. Vogelis.

Pasak jo, strateginė Vokietijos investuotoja nuolat siekia, kad konkurencija Lietuvos šilumos sektoriuje būtų kuo didesnė, o visi rinkos dalyviai veiktų vienodomis sąlygomis.

„Tik skaidriai veikianti rinka gali užtikrinti mažas paslaugų kainas vartotojams“, – sako „Danpower GmbH“ finansų direktorius.

Vilniaus šilumos tinklų Stebėtojų tarybos pirmininkas Arvydas Sekmokas ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė, kad „Danpower GmbH“ siūlymas bus svarstomas.

A.Sekmokas pabrėžė, kad nereikia priešpriešinti vokiečių pasiūlymo ir „Lietuvos energijos“ vystomo kogeneracinės jėgainės projekto Vilniuje. Pasak jo, realūs sostinės poreikiai siekia 400 megavatų gamybos galios iš biokuro, todėl gali būti reikalingi abu projektai.

Tuo tarpu B. Vogelis pripažįsta, kad vokiečių investicijų Vilniaus šilumos ūkyje gali tekti dar palaukti – Vyriausybės patvirtintoje Nacionalinės šilumos ūkio plėtros programoje numatyta, kad iki 2021 metų šilumos gamintojų pajėgumai Vilniuje negali viršyti 319 megavatų.

Pasak B. Vogelio, konkurenciją rinkoje riboja ir kitas Vyriausybės nutarimas, kuriame teigiama, kad objektai, kuriuose planuojama naudoti komunalines atliekas kogeneracijai privalo būti pripažįstami valstybinės reikšmės atliekų tvarkymo objektais. Taip pat, juose ne mažiau kaip 51 proc. akcijų ir balso teisių turi priklausyti valstybei arba jos valdomai bendrovei.

84,9 proc. „Danpower GmbH“ akcijų priklauso Hanoverio savivaldybės komunalinių paslaugų įmonei „Stadtwerke Hannover AG“, dirbančiai su prekės ženklu „Enercity“. „Stadtwerke Hannover AG“ yra viena didžiausių Vokietijoje savivaldybės komunalinių paslaugų bendrovių, veikianti Hanoveryje, joje dirba 2500 darbuotojų, jos pardavimai siekia 2,3 mlrd. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: įvykiai Sakartvele – nauja kova tarp Rusijos ir Vakarų?