Neringa liko be elektros: neveikia vaikų darželis ir kavinės

Prieš pat Velykų šventes – ketvirtadienį ir penktadienį – neringiškiai priversti didžiąją dalį dienos gyventi be elektros. Nors tokia padėtis jiems – ne naujiena, žmonės niekaip nesupranta, kodėl buvo pasirinktos būtent šios dienos.

Kavinė „Kuršis“ – uždaryta. Nidos gatvėse burzgia elektros generatoriai.<br>S.Vaišvilaitės nuotr.
Kavinė „Kuršis“ – uždaryta. Nidos gatvėse burzgia elektros generatoriai.<br>S.Vaišvilaitės nuotr.
Kavinė „Kuršis“ – uždaryta. Nidos gatvėse burzgia elektros generatoriai.<br>S.Vaišvilaitės nuotr.
Kavinė „Kuršis“ – uždaryta. Nidos gatvėse burzgia elektros generatoriai.<br>S.Vaišvilaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aušra Pilaitienė

Apr 13, 2017, 2:46 PM, atnaujinta Apr 21, 2017, 12:32 PM

Būstą nuomojantys neringiškiai tikina, kad pabūgę nepatogumų kai kurie klientai pakeitė planus, neveikia vaikų darželis, kavinės.

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ paaiškino, kad elektros tiekimas nutrauktas dėl būtinų aukštosios įtampos elektros perdavimo oro linijų darbų.

Nedidelis pasirinkimas

Didelio pasirinkimo dėl dienų be elektros neringiškiai neturėjo. Jiems buvo pasiūlytos tik dvi datos, kada patogiau atjungti elektros energiją. Viena – kitą savaitę, antroji – gegužės mėnesį.

„Kaip galima kalbėti apie gegužę? Juk tuomet jau prasideda vasaros sezonas, į Neringą autobusais vyksta kruizinių laivų keleiviai, atplaukę į Klaipėdą“, –  sakė Neringos meras Darius Jasaitis.

Skaičiuoja nuostolius

Ne sezono metu Nidoje dirba dvi kavinės – „Kuršis“ pačiame miestelio centre ir „Don Vito“ Taikos gatvėje.

„Labai blogai, buvome priversti dviem dienoms uždaryti kavinę. Mes patys šildomės vandenį, o be elektros šildytuvai neveikia. Neveikia ir šaldytuvai. Kas mums atlygins nuostolius? Tikimės šeštadienį jau dirbti, o jei per dvi dienas nespės visko suremontuoti?“ – piktinosi kavinės „Don Vito“ direktorė Laima Glikienė.

„Kuršio“ padėtis šiek tiek geresnė, bet ir čia neaptarnaujami iš gatvės užsukę klientai. Tai byloja ant durų kabantis atsiprašymas.

„Tos dvi dienos be elektros mums daug kainuos. Kaip tyčia, pas mus šiuo laiku jau seniai buvo užsakytos patalpos konferencijai. Svečius priimsime – turime elektros generatorių. Užsakytus pietus konferencijos dalyviams – daugiau kaip trisdešimčiai žmonių – patieksime, gal įjungsime ir projektorių.

Bet mes dar turime ruošti patiekalus devyniems žmonėms, kurie gydosi ligoninėje. Visus juos pamaitinsime, žinoma, bet tai vis tiek bėda, o ir atlyginimus darbuotojams juk turime mokėti“, – kalbėjo „Kuršio“ kavinės administratorė Diana Starkutė.

Dvi dienas neveikia ir Juodkrantės lopšelis-darželis „Vyturėlis“, nes čia elektra šildo vandenį. Nidos vaikų darželyje sumažėjo auklėtinių – iš 53 vakar tėvai atvedė tik 18.

Pagrindinės įstaigos – savivaldybė, policija, Neringos pirminės sveikatos priežiūros centras, ugniagesių tarnyba ir kitos – veikia.

Vylėsi sulaukti daugiau turistų Atjungiama elektra Neringoje – ne naujiena, tad dauguma turi įsigiję elektros generatorius. Vaikštinėjant Nidos gatvėmis jų burzgimas neretai nustelbia malonius pavasario garsus. Juodkrantėje ir Preiloje nėra ir šilto vandens, be elektros nešildomi pastatai.

Būstą poilsiautojams nuomojantys neringiškiai pyksta: sužinoję apie elektros tiekimo trikdžius kai kurie žmonės atsisakė sumanymo pailsėti Neringoje. O jų turėjo padaugėti: mokiniams – atostogos, būsimas pirmadienis – nedarbo diena.

Tiesa, jei ne turistai, neringiškiai nesiskųstų, per daugelį metų jie prie tokių akibrokštų priprato – virinto vandens pripildo termosus, vietoj kepsnių renkasi sumuštinius.

Rengia projektą

Elektros linija, jungianti žemyninį elektros tinklą su kurortiniu pusiasaliu, remontuojama dėl linijos laidų pažeidimų. Laidai keičiami linijos ruože, einančiame virš Kuršių marių. Ten juos esą pažeidė kelis kartus neleistinoje vietoje plaukę burlaiviai.

Taip pat bus pakeistos keturios atramos netoli Smiltynės ir Juodkrantės.

„Darbus planuojama atlikti per trumpiausią laiką ir atsiprašome gyventojų bei miesto svečių už laikiną nepatogumą“, – sakė „Litgrid“ Perdavimo tinklo departamento direktorius Vidmantas Grušas.

D.Jasaičio teigimu, jau nuo 1994 metų kalbama, kad elektros tiekimo kabeliai Neringoje turėtų būti pakloti po žeme, tačiau iki šiol niekas nepasikeitė, neringiškiai maitinami pažadais.

Teigiama, kad visos pastotės bus atnaujintos ir požeminės kabelių linijos bus nutiestos iki 2021 metų. Dabar rengiamas elektros tinklo dalies nuo Juodkrantės iki Smiltynės techninis projektas.

Daugiau kaip per pusšimtį metų dauguma elektros įrenginių susidėvėjo ir paseno. Juos atnaujinus sumažės avarijų tikimybė, mažiau pinigų teks skirti tinklo priežiūrai ir remontui.

Kuršių nerijoje elektros oro linijas pakeitę požeminiai kabeliai ne tik pagerintų elektros tiekimą į kurortinę zoną, bet ir pačios saugomos teritorijos vaizdą, kurį vis dar darko senieji elektros stulpai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.