Socialdemokratai siūlo grąžinti PVM lengvatą šildymui

Mažesnieji koalicijos partneriai socialdemokratai trečiadienį įregistravo pataisą dėl lengvatinio 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) centriniam šildymui grąžinimo.

Jeigu Seimas pataisą priimtų, lengvata įsigaliotų nuo 2018 metų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Jeigu Seimas pataisą priimtų, lengvata įsigaliotų nuo 2018 metų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 5, 2017, 11:51 AM, atnaujinta Jul 5, 2017, 11:53 AM

Jeigu Seimas pataisą priimtų, lengvata įsigaliotų nuo 2018 metų.

Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisą įregistravo 13 socialdemokratų ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė.

Pasak socialdemokratų frakcijos seniūno Andriaus Palionio, pataisa dėl PVM šildymo registruota, kaip ir buvo žadėta prieš mėnesį. Jis teigia, kad pataisos registravimas nesusijęs su konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio pareiškimu, kad opozicija palaikytų urėdijų reformą mainais į lengvatą šildymui.

„Taip susidėliojo. Vakar surinkau parašus dar nežinodamas, kad konservatoriai mainus dėlios“, - BNS teigė parlamentaras.

Jis priminė, kad koalicijos partneriai „valstiečiai“ žinojo apie socialdemokratų ketinimą registruoti pataisas dėl PVM lengvatos šildymui grąžinimo.

„Kad būtų diskusija, laiko jai, nes pataisos bus svarstomos tik su kitų metų biudžetu. Kad Vyriausybė irgi į tai pasižiūrėtų ir įvertintų, kai sudarinės kitų metų biudžeto projektą, kad įvertintų ir galimybę PVM lengvatai“, - paklaustas, kodėl pataisas registravo baigiantis Seimo pavasario sesijai.   

A.Palionis BNS teigė, kad socialdemokratai per balsavimą dėl miškų reformos rems savo siūlomus pakeitimus, kad liktų apie 25-30 urėdijų. Pasak jo, apie balsų mainus „niekas nešneka“.

„Tvarkiečių“ frakcijos seniūnas Remigijus Žemaitaitis ir prie socialdemokratų prisijungęs „darbietis“ Petras Čimbaras BNS sakė, kad pasirašyti po pataisomis jų „niekas neprašė“.

Šildymui nuo birželio taikomas įprastas 21 proc. PVM tarifas, iki tol jis buvo 9 proc. Birželio pabaigoje Seimas atmetė opozicijos siūlymą grąžinti lengvatą nuo rugsėjo.

PVM lengvatos kritikai sako, kad ji nėra socialiai teisinga, nes ja naudojasi ir turtingi žmonės, tuo metu lengvatos automatiškai negauna visi tie, kurie nesinaudoja centrinio šildymo sistema, nepriklausomai nuo jų pajamų. Sauliaus Skvernelio Vyriausybė pasisako už tai, kad šildymo šlaidos būtų kompensuojamos tik mažesnes pajamas gaunantiems žmonėms.

Lengvatos šalininkai sako, jog valstybė turi prisiimti atsakomybę už tai, kad šilumos tiekimas daugiabučiams vis dar yra brangus ir neefektyvus, o ne perkelti šią naštą ant vartotojų pečių. Jie teigia, kad panaikinus lengvatą socialinės paramos gavėjais taptų šimtai tūkstančių gyventojų, tai būtų biurokratinė našta savivaldybėms ir moralinė žala pašalpų gavėjais paverstų daugiabučių gyventojams.

Autorė: Sniegė Balčiūnaitė

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.