GIPL statybos Lenkijoje turėtų prasidėti kitąmet

Pirmojo magistralino dujotiekio tarp Lietuvos ir Lenkijos (GIPL) statyba Lenkijoje turėtų prasidėti 2019 metais, sako šalies energetikos ministras Krzysztofas Tchorzewskis.

Pirmojo magistralino dujotiekio tarp Lietuvos ir Lenkijos (GIPL) statyba Lenkijoje turėtų prasidėti 2019 metais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pirmojo magistralino dujotiekio tarp Lietuvos ir Lenkijos (GIPL) statyba Lenkijoje turėtų prasidėti 2019 metais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 9, 2018, 1:44 PM

„Dabar beveik baigiami parengiamieji darbai ir kitais metais turėtų būti pradėti fiziniai statybos darbai. Taigi, investiciniai darbai vykdomi pagal anksčiau suplanuotą grafiką. Manau, kad ši investicija užtikrins visapusišką Baltijos valstybių energetinį saugumą – ne tik Lietuvos, bet ir kitų Baltijos valstybių“, – po susitikimo su energetikos ministru Žygimantu Vaičiūnu BNS penktadienį Vilniuje sakė K. Tchorzewskis.

Pasak jo, kalbant apie bendrą energetinį saugumą, Lenkija stengiasi savo darbus atlikti laiku ir „kol kas viskas pavyksta“.

„Kalbant apie dujų tiekimo diversifikavimą, projektas „Baltic Pipe“ taip pat vyksta pagal nustatytus terminus, SGD terminalas Svinouščėje plečiamas (...) Taigi, vis labiau artėjame prie visiško Lenkijos suverenumo dujų srityje, kas anksčiau yra sukėlę įvairių problemų. Šioje srityje galėsime su Lietuva dalytis patirtimi ir ne tik“, – sakė Lenkijos energetikos ministras.

Lenkijos vyriausybės įgaliotinis energetikos infrastruktūros klausimais Piotras Naimskis neseniai pranešė, kad gegužę tikimasi turėti visus būtinus GIPL statybos leidimus.

Vasario pradžioje Lenkijos dujų perdavimo operatorė „Gaz-System“ pranešė pasirinkusi projektuotojus, kurie parengs atnaujintos dujotiekio trasos šalies pietryčiuose projektą.

Lenkija 2016 metų rugsėjį dėl aplinkosaugos reikalavimų nusprendus keisti dujotiekio trasą, Lietuvos dujų perdavimo bendrovė „Amber Grid“ 2016 metų spalį nutraukė pradėtus rangos konkursus. Naujus konkursus ketinama skelbti šiemet.

Lietuvoje GIPL trasos ilgis sieks 177 kilometrus. Anksčiau skaičiuota, kad bendra projekto vertė – 558 mln. eurų, investicijos Lietuvoje – 136 mln. eurų.

Projektą numatoma įgyvendinti 2,5 metų vėliau nei planuota anksčiau – iki 2021 metų pabaigos.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.