Vilniuje viešėjo Kinijos energetikos milžinės vadovai

Antradienį Vilniuje vyko Energy China inicijuotas energetikos simpoziumas elektros energijos rinkos Vidurio ir Rytų Europoje tema. Lietuvoje lankosi „Energy China Corp.“ – valstybinės Kinijos įmonės, patenkančios tarp stipriausių Fortune 500 sąrašo įmonių ir yra viena didžiausių energetikos įmonių pasaulyje vadovai.

Energetikos simpoziumo metu pasirašytos 3 bendradarbiavimo sutartys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Energetikos simpoziumo metu pasirašytos 3 bendradarbiavimo sutartys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-06-13 11:56, atnaujinta 2018-06-13 12:22

Renginyje susirinkę Kinijos energetikos ekspertai, Lietuvos energetikos viceministrė Lina Sabaitienė, ekonomikos viceministras Elijus Čivilis, Andriy Konechenkov, Pasaulio vėjo energetikos asociacijos viceprezidentas, Darius Maikštėnas, Lietuvos energijos vadovas, ir kiti energetikos specialistai aptarė Centrinės ir Rytų Europos regiono aktualijas energetikos srityje, tarptautinį bendradarbiavimą bet rinkos ateities perspektyvas.

Simpoziumo svečius pasveikino China Energy Engineering Group Co.Ltd „Energy China Corp.“ valdybos pirmininkas Jianping Wang, kuris tikisi, kad šis susitikimas sustiprins bendradarbiavimą tarp Europos ir „Energy China Corp.“ – valstybinės Kinijos įmonės, turinčios daugiau kaip 160 000 darbuotojų, veikiančios daugiau kaip 80-yje šalių ir aktyviai bendradarbiaujančios su daugeliu Europos valstybių.

Pasak Chen Li, Kinijos ekonomikos ir energetikos konsulas Lietuvoje, turime daug erdvės bendradarbiavimui, mat tiek Kinija, tiek Lietuva ir kitos Rytų bei Centrinės Europos šalys skiria daug dėmesio atsinaujinančiai ir saugiai energijai. Anot Chen Li, Kinija norėtų glaudžiau bendradarbiauti su šalimis, kurios įgyvendina „viena juosta-vienas kelias“ programą, nes ši leistų pasiūlyti aukštos kokybės infrastruktūrą ir saugesnę energetiką. „Labai tikiu, kad, jei pasitikėsime vieni kitais, galėsime vieni kitiems padėti, ir nauda bus abipusė”, – tikino Kinijos ekonomikos ir energetikos konsulas Lietuvoje.

J. Wang pabrėžė, kad „Energy China Corp.“ pastarausiais metais fokusuojasi ties ekologiškos ir atsinaujinančios energetikos projektams, kuriant efektyvią energiją: „Šiandien yra puiki proga plačiau aptarti, bendrauti ir keistis žiniomis su Vidurio ir Rytų Europos valstybėmis idėjomis, kaip visi kartu galime bendradarbiaudami skatinti švarios energetikos technologijų naujovių diegimą, modernizavimą ir skatinti pažangą.“

Pasaulio vėjo energetikos asociacijos viceprezidentas Andriy Konechenkov renginyje apžvelgė Ukrainos vėjo energetikos sektorių ir pristatė jo vystymosi perspektyvas. Anot A. Konechenkov, šiais metais Ukrainoje vėjo jėgainėse planuojama pagaminti 618,2 MW, kitais metais 918,3 MW, o 2020 m. – net 2921 MW elektros energijos.

Energetikos simpoziumo metu pasirašytos 3 bendradarbiavimo sutartys tarp Kinijos bei Lietuvos ir Ukrainos bendrovių ir asociacijų.

Pirmoji sutartis – „China Energy Engineering Investment Co. Ltd.“ ir „Orion Securities“ bendradarbiavimo memorandumas, kuriame abi šalys išreiškia pageidavimą bendrai investuoti į elektrinių projektų, atsinaujinančios energijos projektų ir transporto infrastruktūrų statybą Vidurio ir Rytų Europos šalyse.

Antroji – memorandumas tarp „North China Power Engineering Co Ltd.“ ir koncerno „Achemos grupė“, kuriame abi šalys sutaria bendradarbiausiančios Rytų ir Centrinėje Europoje, siekdamos kartu kurti ir vystyti vėjo, fotoelektros ir biomasės energiją.

Trečioji – švarios energetikos projekto sutartis tarp „North China Power Engineering Co Ltd.“, „Energy China“ ir „Metropoliya MC“ (Ukraina) dėl 200 MW PV galios projekto EPC. Bendra projekto investicijų suma – 0,253 mlrd. USD.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.