Svarbūs pokyčiai: dujų balionus galėsite naudoti tik iki tam tikro laiko

Pagal lapkričio 1-ąją įsigaliosiančią naująją tvarką senieji dujų balionai galės būti naudojami ne ilgiau nei 40 metų nuo baliono pagaminimo datos. Iki šiol dujų balionų naudojimo laikas nebuvo reglamentuojamas. Pagal liepos 11-ąją įsigaliojusį energetikos ministro įsakymą, kuriuo sugriežtinamos senų balionų, pagamintų ne pagal Gabenamųjų slėginių įrenginių techninio reglamento reikalavimus, bus sutrumpintas senųjų dujų balionų periodinės techninės patikros periodiškumas - tokie balionai turės būti tikrinami kas 5 metai. Iki šiol periodinė techninė patikra buvo atliekama tik kas 10 metų. Šalies rinkoje vis dar naudojama apie 400 tūkstančių senų dujų balionų.

Patikros rezultatai parodė, kad kas ketvirtas užpildytas suskystintomis naftos dujomis balionas yra techniškai netvarkingas (nesuremontuotas, neišbandytas, arba dujų baliono žymenys yra dingę ar neįskaitomi ir kt. trūkumai). <br>V.Balkūno nuotr.
Patikros rezultatai parodė, kad kas ketvirtas užpildytas suskystintomis naftos dujomis balionas yra techniškai netvarkingas (nesuremontuotas, neišbandytas, arba dujų baliono žymenys yra dingę ar neįskaitomi ir kt. trūkumai). <br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 11, 2018, 10:40 AM

Dujų balionų techninė patikra bus atliekama dujų balionų techninės patikros centruose, kurie priklauso ūkio subjektams, turintiems reikiamą infrastruktūrą ir teisės aktų nustatyta tvarka Valstybinės energetikos inspekcijos (VEI) išduotus atestatus, suteikiančius teisę atlikti dujų balionų remonto ir bandymo darbus.

Įtvirtinti griežtesnę tvarką paskatino pastaruoju metu suskystintų naftos dujų balionų rinkoje susidariusi situacija. Energetikos ministerijos prašymu, VEI 2017 m. IV ketvirtį ir šių metų I ketvirtį atliko kompleksinius ūkio subjektų, turinčių teisę išpilstyti suskystintas naftos dujas į balionus bei atlikti šių balionų remonto ir bandymo darbus.

Patikros rezultatai parodė, kad kas ketvirtas užpildytas suskystintomis naftos dujomis balionas yra techniškai netvarkingas (nesuremontuotas, neišbandytas, arba dujų baliono žymenys yra dingę ar neįskaitomi ir kt. trūkumai).

Ministerija tikisi, kad sugriežtinus senų dujų balionų periodines technines patikras bei sustiprinus suskystintų naftos dujų rinkos dalyvių veiklos kontrolę, bus užtikrinama tinkama balionų techninė sauga. Taip pat ši tvarka turėtų paskatinti dujų pardavėjus palaipsniui senus balionus keisti naujais, pagamintais pagal Gabenamųjų slėginių įrenginių techninio reglamento reikalavimus.

 

2018 07 11 10.12 val. E.B.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.