Rinkų apžvalga: savaitę euro zona pradeda niūriai

Pirmadienį finansų rinkose tvyro pesimistinės nuotaikos. Šį nerimą sukėlė nuogąstavimai dėl Ispanijos skolos padėties. Per pirmadienį Azijos akcijų indeksai smuko apie 1,5-3 proc., Europos akcijų indeksai dienai įpusėjus prarado šiek tiek daugiau nei 2 proc. savo vertės, o JAV indeksų ateities sandorių vertės byloja apie 1,5 proc. smukimą.

Rinkos savaitę pradėjo prastai, euro kursas smuko iki rekordinių žemumų.<br>„Reuters“
Rinkos savaitę pradėjo prastai, euro kursas smuko iki rekordinių žemumų.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

Orion securities inf. ir lrytas.lt inf.

Jul 23, 2012, 7:28 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 10:16 PM

Pirmadienį nerimas rinkose gerokai sustiprėjo, kad Ispanija bus priversta kreiptis tarptautinės finansinės pagalbos ne tik savo bankams bet ir vyriausybei. Pirmadienį Ispanijos 10 m. obligacijų pajamingumai padidėjo iki euro zonos laikų aukščiausio taško – 7,5 procento. Tuo tarpu, šalies 5 metų obligacijų pajamingumai perkopė 7,5 proc. ribą ir viršijo 10 m. trukmės obligacijų pajamingumą.

Pirmadienį pranešta, kad net šeši Ispanijos regionai gali pasekti Valensijos pavyzdžiu ir paprašyti centrinės valdžios finansinės pagalbos. Ispanijos vyriausybė, norėdama gelbėti šalies akcijų rinką nuo tolesnės griūties, pirmadienį uždraudė investuotojams uždirbti iš akcijų kainų smukimo (angl. – short selling).

Į naujienų antraštes ir vėl grįžo Graikijos pavadinimas. Finansų rinkose pradėta spekuliuoti, kad TVF nutrauks finansinės paramos teikimą Graikijai. Tai priverstų Graikiją bankrutuoti ir veikiausiai pasitraukti iš euro zonos. Tuo tarpu, šalies ministras pirmininkas teigia, kad šiuo metu Graikija yra „Didžiojoje depresijoje“, kokioje JAV buvo 1929-1933 metais.

Dėl tokių naujienų pirmadienį smarkiai smuko euro vertė kitų svarbiausių pasaulio valiutų atžvilgiu. Pirmadienį euras Japonijos jenos atžvilgiu smuko iki daugiau nei 11 m. žemiausio taško.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.