Šiukšlinės – kontrabandos veidrodis

Nelegalių cigarečių Lietuvoje nemažėja. Todėl valdžios kalbos apie mažėjančius nelegalių rūkalų srautus nieko vertos.

Kone kas trečia mūsų šalyje surūkyta cigaretė – nelegaliai atgabenta iš Rusijos arba Baltarusijos gamyklų.<br>J.Stacevičius.
Kone kas trečia mūsų šalyje surūkyta cigaretė – nelegaliai atgabenta iš Rusijos arba Baltarusijos gamyklų.<br>J.Stacevičius.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis („Lietuvos rytas”)

Jul 25, 2012, 3:14 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 8:54 PM

Bent pusė Marijampolėje ir Tauragėje surūkomų cigarečių yra kontrabandinės, o Utenoje tokių rūkalių – tik vienas kitas.

Vidutiniškai didesnius atlyginimus gaunantys klaipėdiečiai ir Visagino gyventojai rūkalus dažniau perka parduotuvėse.

Tai paaiškėjo ne pirmą kartą Lietuvoje atliekant tyrimą, kurio metu nagrinėjamas šiukšliadėžių turinys.

Paneigia šviesias viltis

Mūsų šalyje veikiančių tabako kompanijų užsakymu tyrėjai naršė po šiukšlių dėžes įvairiuose šalies miestuose ir miesteliuose.

Kai kur cigarečių pakeliai su rusiškomis ar baltarusiškomis banderolėmis sudarė pusę visų rastų. Iš visų tyrimo metu rastų pakelių netgi 29,3 proc. buvo su rusiškomis arba baltarusiškomis banderolėmis.

Šių metų antrąjį ketvirtį tokių surasta vos 1,5 proc. mažiau negu praėjusių metų paskutinį ketvirtį.

Tai iš dalies paneigė valdžios tvirtinimus, kad kontrabandiniams rūkalams tampa vis sunkiau patekti į šalies rinką.

„Nelegalių cigarečių rinka nei plečiasi, nei mažėja. Žmonės rūko iš esmės tiek pat kiek ir anksčiau. Todėl apie kokias nors pergales prieš nelegalią prekybą kalbėti dar tikrai anksti”, – sakė tabako kompanijos „JTI Lietuva” korporatyvinių reikalų vadovas Ramūnas Mačius.

Daugiau pardavė tik vasarį

Šią savaitę su tyrimu bus supažindinta ir šalies valdžia.

Šiukšliadėžių turinio statistika jiems vargu ar patiks: mat jau anksčiau buvo garsiai skalambijama, kad kontrabandos srautai suvaldyti.

Valstybinė mokesčių inspekcija apskaičiavo, jog pirmąjį šių metų ketvirtį legalių cigarečių pardavimas šoktelėjo beveik 30 procentų.

Statistiką kiek pagerino vasario mėnesio rezultatai, kai pardavimas ūgtelėjo net 101,6 proc., palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu. Bet tokį šuolį paaiškinti nesunku – rūkaliai ir pardavėjai skubėjo įsigyti tabako gaminių dar neatėjus kovui, nuo kurio buvo padidintas akcizas rūkalams.

Kovą, balandį ir gegužę pardavimas menksta, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu.

Lyderė – Marijampolė

Statistika galima žongliruoti, o tikrąją tiesą pasako šiukšliadėžių turinys. Taip tvirtina tabako kompanijų atstovai.

Pasamdyti tyrėjai iš šiukšliadėžių kovo–balandžio mėnesiais surinko po 100–1500 pakelių – nelygu miesto dydis.

Tuščių pakuočių su nelietuviškomis banderolėmis daugiausia rasta Marijampolėje – 48 proc. Tai įrodo, kad šis Suvalkijos miestas – vienas svarbiausių nelegalios prekybos taškų.

Nuo Marijampolės nedaug atsilieka kontrabandos sostine tituluojama Tauragė – jos šiukšliadėžėse rasta 45 proc. iš netolimų užsienio valstybių įvežtų pakelių.

Į lyderių gretas pateko ir kone Lietuvos centre esantys Jonava (44,5 proc.) bei Kėdainiai (33 proc.). Galima įsitikinti, kad kontrabandinių rūkalų srautai išplitę po visą Lietuvą, ne tik pasienio miestuose.

Šilutėje kontrabandinių cigarečių pakelių rasta 31 proc., tik procentu mažiau Vilniuje.

„Mažai kas keičiasi. Tad siūlome atsargiau svarstyti akcizų didinimo siūlymus ir griežčiau kovoti su kontrabanda”, – aiškino R.Mačius.

Daug ką lemia pajamos

Tačiau kai kurių miestų statistika nustebino tyrimo užsakovus.

Pavyzdys – Klaipėda ir Visaginas. Nors Lietuvos uostamiestis, esantis palyginti netoli nuo Kaliningrado, tikrai galėtų tapti nelegalių rūkalų centru, taip iš tiesų nėra.

Klaipėdoje iš visų rastų cigarečių pakelių tik penktadalį sudarė įvežti iš Rusijos ar Baltarusijos.

Kone pasienyje su Baltarusija esančio Visagino gyventojai iš esmės taip pat turėtų rinktis nelietuviškas cigaretes. Tačiau energetikų mieste, kaip ir Klaipėdoje, kontrabandiniai rūkalai sudaro tik 20 proc.

Mat Visagino gyventojų vidutinis atlyginimas yra didesnis nei šalies vidurkis. Ketvirtadalis pakelių su nelietuviškomis banderolėmis buvo rasta Šiauliuose ir Kaune.

Tabako gamintojai tai sieja su pragyvenimo lygiu.

„Ten, kur žmonės gyvena prasčiau, kontrabandinės cigaretės yra populiaresnės. Ten, kur pajamos didesnės, – vaizdas priešingas”, – įsitikinęs R.Mačius.

Mėgsta Gardino tabaką

Kontrabandinių cigarečių rūkaliai dažniausiai renkasi Gardino tabako kompanijos produkciją. 53,3 proc. visų surastų pakelių su nelietuviškomis banderolėmis į mūsų šalį pateko iš šios gamyklos.

Pasirodo, cigaretės „Minsk” užima 21,3 proc. kontrabandinių rūkalų rinkos, antroje vietoje – „Fest” (16,6 proc.).

Pasak tyrimo duomenų, 66,4 proc. nelegalių cigarečių atkeliavo iš Baltarusijos, o 22 proc. – iš Rusijos.

Tačiau lietuvių pasirinkimas ir čia skiriasi. Pavyzdžiui, nelegaliai cigaretes perkantys raseiniškiai ir šakiečiai mieliau renkasi rusiškus, o ne baltarusiškus tabako gaminius. Renkasi galbūt todėl, kad siena su Kaliningrado sritimi yra artimesnė nei su Baltarusija.

Biržiečiai kone spjauna į rusiškus rūkalus, užtat mieliau renkasi baltarusiškas cigaretes. Panašiai yra Švenčionyse ir Šalčininkuose.

Tyrimas vyksta ir kitur

* Tuščių pakelių tyrėjai po šiukšliadėžes naršo ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Europos valstybėse. Europoje toks tyrimas atliekamas jau kelerius metus.

* Pernai daugiausia nelegalių cigarečių pakuočių tyrėjai aptiko Latvijoje, Lietuvoje ir Airijoje. Mažiausiai suskaičiuota Kipre, Slovakijoje ir Vengrijoje.

* Lietuvoje tyrimą atliko bendrovė „Nielsen”.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: komendantinių pratybų užkulisiai