R. Dargis aiškinsis, ką prezidentė mano apie verslą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė tiesia ranką verslui. Nors per trejus savo kadencijos metus ji nepakvietė ilgamečio Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) vadovo Bronislovo Lubio, antradienį priims neseniai išrinktą jo įpėdinį Robertą Dargį. Susitikime nebus kalbama apie energetiką, taip pat R. Dargis nebandys įtikinti prezidentės, kad antroji krizės banga Lietuvai negresia. Pasak jo, apie krizę įspėjanti prezidentė yra savaip teisi.

"Tai, kad LPK vadovas pakviestas į prezidentūrą, vertiname pozityviai. Gal rytoj sužinosiu, kodėl man pavyko", - sako R. Dargis, prezidentės D. Grybauskaitės pakviestas atvykti.<br>lrytas.lt
"Tai, kad LPK vadovas pakviestas į prezidentūrą, vertiname pozityviai. Gal rytoj sužinosiu, kodėl man pavyko", - sako R. Dargis, prezidentės D. Grybauskaitės pakviestas atvykti.<br>lrytas.lt
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas

Aug 7, 2012, 1:01 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 1:07 PM

„Mane pakvietė prezidentė. Pakvietė turbūt dėl to, kad LPK veikloje po neseniai vykusių rinkimų prasidėjo naujas etapas. Manau, produktyvu būtų apsikeisti nuomonėmis, tuo labiau, kad artėja Seimo rinkimai“, - sakė R. Dargis.

- Jūsų pirmtako B. Lubio prezidentė per trejus prezidentavimo metus nėra pasikvietusi. Tuo tarpu jūs gavote pakvietimą. Kaip jums taip pavyko?, - paklausė lrytas.lt.

- Tai, kad LPK vadovas pakviestas į prezidentūrą, vertiname pozityviai. Gal rytoj sužinosiu, kodėl man pavyko.

- Prezidentės požiūris į verslą B. Lubiui kėlė nerimą, nes ji nėra surengusi nė vieno atviro susitikimo su verslininkais. Ar ir jūs taip nerimaujate?

- Man dar anksti kalbėti apie prezidentės požiūri į verslą. Gal galėsiu pasakyti po susitikimo rytoj, kai matysiu vienokias ar kitokias prezidentės pozicijas. Iš anksto nenorėčiau sakyti pamąstymų.

- Liepą jūsų vadovaujamos konfederacijos analitikai tvirtino, jog prezidentė klysta teigdama, jog ateina antroji krizės banga. Ar bandysite įtikinti prezidentę, kad antros krizės bangos nėra, ir net užsiminti apie tai yra žalinga?

- Ne, aš nesiruošiu įtikinėti. Laikausi nuomonės, kad visi turime skirtingas pozicijas. Manau, ir viena, ir kita pusė yra teisi matydama skirtingu kampu problemas.

LPK pozicija – tai įmonių matymo perspektyva. Ją suformavo mūsų ekspertai, apklausus įmonių vadovus. Įmonės yra neblogai apsitvarkiusios finansus, žmogiškuosius išteklius, technologijas, jos į rinką žiūri nuosaikiai. Prognozuoja, kad ir nedidelius, bet kilimus. Jie turi užsakymų, tačiau daugiausia - neilgalaikių.

Prezidentės pozicija yra žvilgsnis makroekonominiu lygmeniu. Problemos Europoje dar nėra išspręstos, o jų spendimas turbūt paveiks bankus. Gali pasikeisti vartotojų sprendimai, tai gali turėti įtakos ir Lietuvos verslui. Tikrai, nereikėtų visko matyti vien tik šviesiomis spalvomis. Optimizmas padeda, bet situaciją reikia vertinti realistiškai.

- Jūs suabejojote tokiu Visagino atominės elektrinės projektu, kuris yra rengiamas. Ar jūs pateiksite argumentus prezidentei, kodėl nereikia palaikyti šios atominės atominės?

- Susitikimo su prezidente darbotvarke energetikos klausimų nėra. Su prezidentės patarėjais aptarėme, kad kalbėsime apie verslo aplinką, bendradarbiavimą su valstybės struktūromis, darbo santykių klausimus. Bandysime keistis nuomonėmis apie Europos Sąjungos paramos 2014-2020 metų laikotarpį, kokiu būdu jis pasieks verslą ir kokių pokyčių bus siekiama su šia parama.

Aš visą laiką laikiausi pozicijos, kad siekiant deklaruojamos energetinės nepriklausomybės reikia visų pirma išanalizuoti visus įmanomus variantus jai pasiekti. Tik tada spręsti, kuris geriausias. Gal tada paaiškėtų, kad siūloma atominė elektrinė išties tinkamiausias kelias. Bet nemanau, kad visi variantai jau išanalizuoti.

- Kas verslui yra svarbiausia prieš rinkimus?

- Svarbiausia, kad tolimesnė valstybės politika būtų prognozuojama, kad būtų prognozuojama verslo aplinka, kad nebūtų vėl bandoma eksperimentuoti, kaip po praeitų rinkimų. Pamenate, kas darėsi per „naktines“ mokesčių reformas?

Norime, kad kad ateityje visi pokyčiai būtų išmąstyti gerai, kad nebūtų daromi skubotai. Kad būtų galima prognozuoti savo ateitį.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.