Afrikai jau įgriso JAV doleris

Doleris – ir Afrikoje doleris. Šią seną patarlę jau kėsinasi paneigti patys afrikiečiai. Kai kurios šio žemyno valstybės taip nori pagaliau išguiti šešėlinę valiutą – JAV dolerį, kad už jo naudojimą pasiryžusios savo piliečius sodinti į kalėjimą.

Zambijoje uždraudus atsiskaityti užsienio valiuta, nacionalinės valiutos – kvačos – vertė pakilo.
Zambijoje uždraudus atsiskaityti užsienio valiuta, nacionalinės valiutos – kvačos – vertė pakilo.
Daugiau nuotraukų (1)

Wsj.de, LR

Aug 20, 2012, 9:17 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 7:08 AM

Angola siekia, kad šalies pietvakariuose įsikūrusios naftos ir dujų bendrovės atlyginimus darbuotojams mokėtų nacionaline valiuta – kvanza.

Mozambikas pasiryžęs šalies pietryčiuose esančias kompanijas įpareigoti, kad jos pusę savo iš eksporto gaunamų pajamų keistų į nacionalinę valiutą – metikalą.

Tokiu atveju iš akmens anglių ir gamtinių dujų telkinių uždirbti pinigai skatintų šalies ekonomiką.

Gana svarsto, kaip apsaugoti nacionalinę valiutą – sedį – po to, kai per pirmąjį šių metų pusmetį jo vertė JAV dolerio atžvilgiu nukrito daugiau nei 17 proc.

Žada sodinti už grotų

Griežčiausių priemonių ėmėsi daug vario rūdos išteklių turinti Zambija, esanti Afrikos pietuose. Zambijos centrinis bankas visiškai uždraudė sandorius JAV doleriais. Visur galima atsiskaityti tiktai kvačomis.

Tie, kurie moka, siūlo arba reikalauja atsiskaityti svetimais pinigais, gali už grotų praleisti iki dešimties metų. Taip teigiama gegužės mėnesį Zambijos centrinio banko išplatintame dviejų puslapių potvarkyje.

„Iki šiol niekas nebuvo persekiojamas arba įkalinamas, jei nusižengdavo įstatymui. Tačiau mes kontroliuosime, ar jo laikomasi”, – sakė Zambijos centrinio banko atstovai.

Siekia daugiau įtakos

„Šioms šalims reikės pereinamojo laikotarpio”, – įsitikinęs banko „Barclays” antrinės įmonės Pietų Afrikos Respublikoje nacionalinių valiutų specialistas Mike’as Keenanas.

Priimdamos naujus potvarkius Afrikos valstybės siekia stiprinti prekyboje mažai naudojamą nacionalinę valiutą ir daugiau pinigų įlieti į vietos finansų rinkas.

„Afrikos šalių išgaunamos žaliavos duoda pajamų, kurios dažnai šias valstybes aplenkia”, – sakė M. Keenanas.

Afrikiečiai siekia turėti daugiau įtakos pinigų politikai savo valstybėse, o tai galima pasiekti tik tada, kai nacionalinė valiuta tampa pagrindinė.

Be to, vietos bankams atsivertų naujos verslo sritys: apsidraudimo nuo valiutų svyravimo sandoriai, valiutos keitimas.

Žmonėms kilo pyktis

Zambijoje brangiuose viešbučiuose ir prabangiose kelionių agentūrose kainos dažniausiai būdavo nurodomos JAV doleriais. Šios šalies piliečiai tuo nebuvo patenkinti. Juos galima suprasti: jei kvačomis jie negali atsiskaityti JAV, tad kodėl doleriai turėtų galioti Zambijoje?

Zambijos investicinio banko „Renaissance Capital” komercijos direktoriaus Caeserio Siwale’o teigimu, čia veikiantys didieji koncernai iš tokių ekonominiu požiūriu mažiau svarbių valstybių tikisi, kad jos nuolankiai leis šalia nacionalinės valiutos atsiskaityti ir užsienio pinigais.

„Tačiau Europoje ar Kinijoje to niekada nebūtų”, – įsitikinęs C. Siwale’as.

Potvarkis dėl JAV dolerio uždraudimo Zambijai jau davė naudos. Padidėjo kvačų paklausa, o jų kursas stabiliai kyla: anksčiau už JAV dolerį buvo mokama per 5 tūkst. kvačų, liepos mėnesį – tik 4640.

Dėl tokios nacionalinės valiutos paklausos sunerimo Zambijoje esantys užsienio fabrikai ir rūdos kasyklos. Jos net kreipėsi į šalies vyriausybę, kad ji persvarstytų naująją valiutos politiką, kuri neva apsunkino verslo sąlygas.

Kasyklų savininkams atsiranda rūpesčių dėl išlaidų draudžiantis nuo valiutų svyravimo rizikos. Be to, nuolat reikia kaupti kvačų atsargas.

„Gali būti sunku gauti kvačų, kai jų labai reikia”, – sakė Zambijos kasyklų sąjungos „Chamber of Mines” vadovas Frederickas Bantubonse’as.

Pavyzdys – užkrečiamas

Ilgesniu laikotarpiu Zambijos vyriausybė nesugebės išlaikyti politinio stabilumo ir sutramdyti infliacijos, jei tokiu būdu bus stiprinama vietos valiuta.

Taip teigia Johnas Wakemanas-Linnas – Tarptautinio valiutos fondo darbuotojas, atsakingas už Zambiją. „Prekybos apribojimai ilgainiui nesuteiks daugiau pasitikėjimo kvača”, – sakė ekspertas.

Nepaisant to, kitų Afrikos šalių politikai lygiuojasi į Zambiją. Antai sparčiai besivystanti gausių mineralinių išteklių turinti Gana, kurioje stabiliai auga vidurinis visuomenės sluoksnis, irgi siekia stiprinti savąjį sedį. Nuo gegužės mėnesio visi šalies bankai privalo indėlius laikyti nacionaline valiuta, nors anksčiau dalį santaupų buvo galima kaupti JAV doleriais.

Pelnosi valiutų keityklos

Ganos televizijos prodiuserė Sterre Mkatini neseniai į banką atsinešė storą piniginę, prikimštą sedžių – daugiau nei 15 tūkstančių. Arba 8 tūkstančius JAV dolerių.

Moteris norėjo sumokėti už buto nuomą metams, nes to reikalavo šeimininkas, kad išvengtų infliacijos.

Banke S. Mkatini sedžius iškeitė į JAV dolerius, šiuos padėjo į valiutinę sąskaitą ir pervedė pinigus buto šeimininkui į banką Londone. Mat šis Didžiojoje Britanijoje gyvenantis ganietis reikalauja mokėti svarais.

„Manau, kad svarais ir sumokėjau”, – gūžčiojo pečiais S. Mkatini. Akivaizdu tik viena – atlikus tiek operacijų gerokai pasipelnė bankininkai.

Nuo to laiko, kai Ganos centrinis bankas įvedė apribojimus užsienio valiutoms, šios šalies pinigų keityklose – aukso amžius. Į jas nenutrūkstamu srautu traukia tiek verslininkai, tiek turistai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.