Norint padėti, piniginės atverti nebūtina

Gatvėje elgetaujantiems ar nelaimės ištiktiems bei pagalbos prašantiems žmonėms, daugiau nei pusė lietuvių aukoja pinigais, teigia tyrimų bendrovė RAIT. Nors piniginė pagalbos išraiška vis dar populiariausia Lietuvoje, norintys padėti sunkiau gyvenantiems, tačiau nenorintys atverti piniginės, taip pat turi alternatyvų - labdaros svetainė Pagalbadaiktais.lt kviečia padėti vargstantiems.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Makuškaitė

Aug 23, 2012, 3:41 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 5:03 AM

Projekto Pagalbadaiktais.lt vadovės Marijos Šaraitės teigimu, nors aukojimas pinigais vis dar yra suvokiama kaip pagrindinė labdaros išraiška, tačiau vis daugiau geros valios žmonių ieško alternatyvos piniginei aukai. 2 tūkst. daiktų, prikeltų antram gyvenimui

Anot M. Šaraitės, aštrėjant besaikio ir neatsakingo vartojimo problemoms, iniciatyvos, suteikiančios progą ne vartoti, o tausoti, yra svarbios kultūringos ir sąmoningos visuomenės vystymuisi. Per dvejus pagalbadaiktais.lt gyvavimo metus geros valios žmonės stokojantiems paaukojo per 2000 daiktų – baldų, buitinės technikos, drabužių, namų tekstilės. Be to, prie projekto įgyvendinimo prisideda beveik 200 savanorių iš visos Lietuvos, savo paslaugas neatlygintinai teikia privatūs asmenys bei įmonės.

Pasak projekto vadovės, tokio tipo projektas ne tik suteikia alternatyvą piniginei aukai, bet ir garantuoja tikslingą paramą, nes patenkina konkrečius stokojančiųjų poreikius. „Kitaip nei įprasta, stokojantys žmonės nėra kviečiami rinktis iš paaukotų daiktų ir svarstyti, kurie jiems gali būti reikalingi. Atvirkščiai – iš pradžių pagalbos prašantis žmogus informuoja, ko jam iš tiesų trūksta, o norintys padėti atsiliepia į konkretų pagalbos prašymą. Tokia sistema užtikrina, kad visi paaukoti daiktai yra prikeliami antram gyvenimui ir randa naujus namus, kuriuose išties yra reikalingi“, -– sako M. Šaraitė.

Prieš rugsėjį – svarbiausi vaikai

M. Šaraitės teigimu užregistruoti poreikiai atskleidžia, kad didžiajai daliai į projektą besikreipiančių žmonių trūksta drabužių, avalynės, baldų, namų tekstilės. „Pastebime, kad sunkiau gyvenantys žmonės stokoja elementariausių daiktų, kurie geriau gyvenantiems atrodo kaip neatsiejama gyvenimo dalis. Yra šeimų, kurios turi lovas, bet neturi čiužinių, turi lėkščių, bet ne šakučių. Kiti stokoja kasdienių reikmenų: higienos priemonių, vystyklų, šiukšlių maišų“, –pagrindinius sunkiau gyvenančiųjų poreikius vardina M. Šaraitė.

Pagalbadaiktais.lt vadovė teigia, kad artėjant rugsėjui itin padaugėja poreikių, susijusių su vaikų reikmėmis. „Drabužiai, kanceliarinės prekės, dviračiai, kuprinės, lavinamieji žaidimai – visa tai kainuoja nemažus pinigus, tad nepasiturinčioms, vargingiau gyvenančioms ar daugiavaikėms šeimoms naujų mokslo metų pradžia atneša daugiau nerimo nei džiaugsmo. Dažna šeima svarsto ne tik iš kur gauti kuprines vaikams, bet ir ką į jas įdėti“, – pasakoja M. Šaraitė.

M. Šaraitės žodžius patvirtina ir projektu pasinaudojusi Kristina Stasiūnienė. Penkis vaikus auginanti (vyriausioji dukra – su klausos negalia) moteris teigia, kad tokį būrį vaikų suruošti į mokyklą išties sunku, ypač – kai poreikiai didesni nei galimybės.

Iš seniūnijos darbuotojos apie labdaros projektą sužinojusi moteris sako, kad jos šeimai pasisekė dvigubai – geros valios žmonės reikalingus daiktus noriai dovanoja portale, be to šeima buvo atrinkta specialiam pagalbadaiktais.lt ir vaikiškų drabužių salono „Bug2Hug“ socialinei akcijai, kurios tikslas – iki rugsėjo nuo galvos iki kojų aprengti tris daugiavaikes šeimas. „Žmonės išties geranoriški, mielai dovanoja vaikams taip reikalingus rūbus, avalynę. Galiu šiek tiek lengviau atsipūsti, rudens laukiame ramiai – pasiruošę, apsirengę“, – šypsosi K. Stasiūnienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.