Rinkų apžvalga: Europos ekonomika grimzta dugnan

Trečiadienio prekybos sesiją Azijos akcijų indeksai baigė smukę apie 1 procentą. Tuo tarpu, Europos akcijų indeksai yra šiek tiek padidėję. JAV akcijų indeksų kainos prieš prekybos sesijos pradžią šiek tiek smunka dėl nerimo, kad silpnėja pasaulio ekonomikos augimas.

Euro zonos ekonomika šį ketvirtį veikiausiai ir vėl nugrimzdo į recesiją.<br>Reuters.
Euro zonos ekonomika šį ketvirtį veikiausiai ir vėl nugrimzdo į recesiją.<br>Reuters.
Daugiau nuotraukų (1)

Orion securities inf. ir lrytas.lt inf.

2012-09-05 19:00, atnaujinta 2018-03-16 22:36

Euro zonos ekonomika šį ketvirtį veikiausiai ir vėl nugrimzdo į recesiją. Pastaruoju metu skelbti gana prasti PMI rodikliai atspindi, kad ekonomikos smukimas prasidėjęs periferinėse euro zonos šalyse pamažu apima ir didžiąsias regiono nares, tokias kaip Vokietija. Pirmadienį skelbtas euro zonos gamybos PMI rodiklis sudarė 45,1 ir jau tryliktą mėnesį buvo mažesnis už 50 – sektoriaus smukimo ribą.

Finansų rinkose laukiama ketvirtadienį vyksiančio Europos centrinio banko (ECB) valdybos susitikimo. Centrinis bankas spręs dėl palūkanų normos keitimo. Tikimasi, kad palūkanų norma bus sumažinta 0,25 proc. punktais – iki 0,5 procento. Be to, finansų rinkose tikimasi, kad ECB vadovas M. Draghi atskleis skolų probleminių turinčių euro zonos šalių obligacijų supirkimo planą.

Rinkose spekuliuojama, kad ECB paskelbs, jog vykdys neribotą skolų problemų turinčių šalių obligacijų supirkimą, kurį vėliau sterilizuos. Sterilizacija reiškia, kad ECB supirkęs už tam tikrą sumą obligacijų, tokią pat sumą pinigų išims iš ekonomikos. Sterilizacija daroma tam, kad dėl obligacijų supirkimų nedidėtų pinigų kiekis ekonomikoje ir tokiu būdu neiššauktų didesnės infliacijos.

Antradienį JAV paskelbtas ISM gamybos PMI rodiklis. Šio rodiklio reikšmė smuko žemiau 50 – ribos, kurį skiria sektoriaus susitraukimą ir plėtrą – ir sudarė 49,6.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.