Rinkų apžvalga: krizės istorijoje pasiektas lūžio taškas

Ketvirtadienis gali tapti viena svarbiausių dienų euro zonos krizės istorijoje – ECB valdančioji taryba patvirtino Mario Draghi planą, kaip išgelbėti eurą. Sprendimas nebuvo priimtas vienbalsiai. Plano esmė – neribotas trumpalaikių (1-3 metų trukmės) obligacijų supirkimas, kuris visų pirma turėtų sumažinti probleminių šalių, ypač Ispanijos ir Italijos, skolinimosi kaštus.

ECB nusprendė nejudinti palūkanų normų, tad bazinė palūkanų norma liko 0,75 proc. Už bankų rezervus ECB jiems ir toliau nieko nemokės (0 proc.), o bankams vienos nakties paskolos iš ECB tebekainuos 1,5 proc. metinių palūkanų.<br>AP.
ECB nusprendė nejudinti palūkanų normų, tad bazinė palūkanų norma liko 0,75 proc. Už bankų rezervus ECB jiems ir toliau nieko nemokės (0 proc.), o bankams vienos nakties paskolos iš ECB tebekainuos 1,5 proc. metinių palūkanų.<br>AP.
Daugiau nuotraukų (1)

Orion securities inf. ir lrytas.lt inf.

2012-09-06 18:15, atnaujinta 2018-03-16 22:08

Kiekviena valstybė, kuri norės pasinaudoti šia obligacijų supirkimo programa tam, kad susimažintų savo skolos kainą, turės sutikti su griežtomis ECB sąlygomis: ekonominėmis reformomis arba griežtesnių sąlygų kredito linija. ECB įsigijęs obligacijų jas laikys iki išpirkimo ir teisiškai bus laikomas lygiaverčiu skolininku su kitais skolininkais (t.y. neturės pirmumo teisės). Taip pat bus vykdoma sterilizacija: pinigų kiekis, išleistas obligacijų įsigijimui, bus išimtas iš euro zonos ekonomikos. M. Draghi teigė, kad šiuo metu euro atsisakyti neįmanoma.

ECB nusprendė nejudinti palūkanų normų, tad bazinė palūkanų norma liko 0,75 proc. Už bankų rezervus ECB jiems ir toliau nieko nemokės (0 proc.), o bankams vienos nakties paskolos iš ECB tebekainuos 1,5 proc. metinių palūkanų. Anglijos bankas taip pat išlaikė palūkanų normas jų istorinėse žemumose ties 0,5 proc., be to, nepaskelbė jokių naujų monetarinio skatinimo programų, nei šiuo metu vykdoma 375 mlrd. svarų sterlingų programa.

Graikijoje nedarbas pasiekė naujas aukštumas – birželį nedarbo lygis sudarė 24,4 proc., palyginti su 23,5 proc. gegužę ir 17,2 proc. prieš metus – papildomų sunkumų įsidarbinti graikams sukėlė ir taupymo programos. Prancūzija taip pat paskelbė apie 10,2 proc. nedarbo lygį antrojo ketvirčio pabaigoje – šio šalyje tai didžiausias nedarbas per 15 metų.

Reaguodamos į ECB spaudos konferencijoje išsakytas naujienas tiek Europos, tiek JAV akcijų rinkos ketvirtadienį palypėjo 1–2 proc. Vokietijoje liepos mėnesį gamyklos gavo daugiau nei tikėtasi užsakymų – 0,5 proc. daugiau nei birželį. Amerikoje šiek tiek sumažėjo nedarbo paraiškų skaičius

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.