Atominės elektrinės statybose apžioti didesnį kąsnį trukdo „erkės“ sindromas

Vienas iš pagrindinių Visagino atominės elektrinės šalininkų argumentų – šalies ekonomika pakils dėl to, kad ir statybos aikštelėje, ir jau pastatytoje elektrinėje dirbs tūkstančiai lietuvių – gavo gana kategorišką atkirtį.

Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Sep 15, 2012, 11:02 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 6:31 PM

Tarptautinėje konferencijoje rangovams ir tiekėjams „Pasiruošimas Visagino atominės elektrinės statybai“ kalbėjęs pranešėjas, vadybos konsultantas Edmundas Piesarskas, užtikrintai pareiškė, kad lietuviai geriausiu atveju gaus 20-25 proc. būsimų darbų.

Kaip didžiausius trukdžius Lietuvos įmonėms E. Piesarskas įvardijo patirties trūkumą ir mūsų regiono verslo specifiką – veiksnius, kurie lems, kad lietuvių verslininkams teks tik patys paprasčiausi darbai. O ir tų pačių galima netekti.

„Kokios Lietuvos perspektyvos šiame projekte, kalbėti sunku. Realistiškai turėtume vertinti 20-25 proc. darbų visam Lietuvos-Latvijos-Estijos regionui. Lietuviams arba verslininkams iš šio regiono teks geografiškai pririštos paslaugos – maitinimas, apgyvendinimas, logistika, pervežimai, krovos darbai, betonas, tam tikri montavimo ir statybos darbai teks lietuviams ar kitiems verslininkams iš šio regiono“, - sakė E. Piesarskas.

Konsultantas teigė, kad būsimos rangovų ir tiekėjų atrankos bus iššūkis abiem pusėms. Didelėms užsienio kompanijoms bus sunku suprasti lietuvius, o pastariesiems bus sudėtinga prisitaikyti prie tarptautinių darbo standartų.

„Tai nėra gera ar bloga praktika – tiesiog ji yra tokia. Dažnai ji yra netgi gera. Mūsų verslas labai gerai prisitaiko prie pokyčių, bet jis mažiau rūpinasi išlaikymu, tęstinumu“ , - pastebėjo E. Piesarskas. Pripažinęs, kad ketina pateikti kiek šaržuotą Lietuvos įmonių paveikslą, pranešėjas žodžio kišenėje neieškojo ir apibūdino mūsų verslo praktiką erkės sindromu, kuri yra labai kenksminga tokiame stambiame tarptautiniame projekte, kaip VAE statyba.

„Jei organizacija apsiima daryti darbą, ji turi užtikrinti, kad resursų yra. Tuo tarpu mes savo rate regiono praktiką vadiname erkės sindromu: reikia – nusisamdai, nereikia – paleidi. Įmonės dydis ir resursai kinta priklausomai nuo užsakymų dydžių. Tai yra gerai verslo prasme, bet ar tai yra priimtina šiame projekte? Organizacijų stabilumo klausimas yra vienas iš klausimų, kuriuos reikės apgalvoti lietuviškoms įmonėms, kurios norės dalyvauti“, - sakė konsultantas, kurio klausėsi daugybė rangovų ir tiekimo įmonių vadovų iš užsienio bei Lietuvos.

Taip pat buvo stipriai kritikuojama lietuvių verslininkų galimybė viską atlikti laiku, teigiant, kad vėluojantys darbai įprasti mūsų regione.

„Dėl mažų derybinių gebėjimų, kompanijos sutinka su nelabai realiais terminais, galvodamos, kad natūraliai bus galima 10-20 proc. prailginti. Taip yra ne tik statybų sektoriuje, bet ir paslaugų sektoriuje. Atlikimas laiku yra tai, ką reikia labai stipriai apgalvoti ir tartis iš anksto“, - įspėjo pranešėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.