Lietuvai gresia likti vienintele Baltijos šalimi be euro

Lietuva gali likti vienintele Baltijos šalimi, neįsivedusia euro. Netgi Latvija, palyginti su Lietuva, žengia viena koja priekyje.

Ar Lietuva liks vienintele Baltijos šalimi be euro?<br>"Reuters"
Ar Lietuva liks vienintele Baltijos šalimi be euro?<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 26, 2012, 6:06 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 1:33 PM

Lietuva, nepaisant tvyrančių neramumų euro zonoje, turėtų siekti narystės šiame valiutos bloke, tačiau panašu, kad tam trūksta politinės valios. Todėl visai realus scenarijus, kad bent kuriam laikui liksime vienintelė euro neįsivedusi Baltijos šalis, teigia bankų analitikai, rašo „Verslo žinios“.

„Latvija spinduliuoja kur kas karštesniu noru įsivesti eurą nei Lietuva. Latvijos bankas atlieka nuolatinę Mastrichto kriterijų atitikimo stebėseną, ir kas mėnesį skelbia jos rezultatus, O Lietuvos bankas - tik naujausio Europos centrinio banko ir Europos komisijos pranešimo apie konvergenciją vertinimus.

Maža to, Latvija, siekdama atitikti infliacijos kriterijų, nuo šių metų liepos 1 d. sumažino PVM tarifą nuo 22 proc iki 21 proc. ir pastaruoju metu aktyviai mažina fiskalinį deficitą, kuris 2012 m. pirmąjį ketvirtį net virto 2 proc. BVP pertekliumi“, - kalbėjo SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.

Jo teigimu, 2013 metų balandį netikėtai gali paaiškėti, kad Lietuva atitinka Mastrichto kriterijus, tačiau paaiškės, kad politikai tiesio „pamiršo“ pateikti paraišką dėl stojimo į euro zoną.

Todėl, pasak SEB banko atstovo, gali būti, kad 2014 metais dvi iš trijų Baltijos valstybių turės eurą, o Lietuva liks už euro zonos ribų vien dėl politinės valios trūkumo.

Pasak jo, Lietuvoje akivaizdžiai trūksta politinės valios įvesti eurą tiek iš dabartinių politikų, tiek iš spalį vyksiančiuose rinkimuose dalyvausiančių partijų. „visiškai pritariu, kad Latvija kur kas labiau trokšta euro. Galbūt dėl to, kad šioje šalyje jau nuo 2009 metų dirbo ir tą ragino daryti Tarptautinio valiutos fondo žmonės, galbūt dėl kitų priežasčių.

Ne veltui PVM tarifas buvo buvo sumažintas nuo liepos - būtent šį mėnesį prasideda laikotarpis, pagal kurį bus vertinama, ar infliacija atitinka kriterijų. Latvijoje už pasiruošimą įsivesti eurą yra net paskirtas atskiras žmogus, jie labai rimtai tam ruošiasi ir laiko tai rimtu projektu“, - sakė DNB banko vyresnysis analitikas Rokas Bancevičius.

Lietuva įsivesti eurą siekė nuo 2007 metų sausio 1 dienos, tačiau koją pakišo tai, kad infliacija kriterijų viršijo 0,1 proc. Vyriausybė dar šių metų pradžioje akcentavo galimybę Lietuvai eurą įsivesti nuo 2014 metų sausio 1 d., tačiau pastaruoju metu pareiškimai dėl galimos įsivedimo datos buvo vis aptakesni.

.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.