V. Adamkus: „Norėčiau, kad visa Lietuva būtų kaip Druskininkai“

Šalies miestų ir rajonų savivaldybės dirbtų efektyviau, jeigu svarbius sprendimus galėtų priimti savarankiškai. Tuomet miestų bei rajonų plėtra vyktų greičiau, investicijas pritraukti būtų lengviau, o ir žmonių gyvenimo kokybė pagerėtų. Tuo neabejoja Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas ir Druskininkų meras Ričardas Malinauskas.

„Druskininkai – vienas gražiausių Lietuvos miestų, kuris tapo geriausiu įrodymu, ką galima pasiekti, kai savo vietovėje žmonės tvarkosi taip, kaip patys nori ir sugeba.<br>V. Ščiavinskas.
„Druskininkai – vienas gražiausių Lietuvos miestų, kuris tapo geriausiu įrodymu, ką galima pasiekti, kai savo vietovėje žmonės tvarkosi taip, kaip patys nori ir sugeba.<br>V. Ščiavinskas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-10-10 16:22, atnaujinta 2018-03-16 05:17

Šiemet spalio 10-ąją visoje Lietuvoje jau šeštą kartą minima vietos savivaldos diena. „Nors ta proga paprastai savivaldai linkima stiprėti ir įgauti dar didesnį žmonių pasitikėjimą, tačiau kasmet padaryti tai darosi vis sunkiau. Viena vertus, jaučiame augantį žmonių pasitikėjimą, tačiau apie savivaldos atsakomybių didinimą dažniausiai yra tik kalbama. Iš jų reikalaujama vis daugiau atsakomybės, o įgaliojimai tam tikroms problemoms spręsti nesuteikiami. Pavyzdžiui, situacija šilumos ūkyje: teisiškai savivaldybės atsakingos už šilumos kainą, tačiau galutinius sprendimus juk priima Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija. Taip pat kuris laikas niekaip neįtikiname, kad mokinio krepšelio pinigai galėtų atitekti savivaldybėms, kurios, gerai žinodamos vietos problemas ir situaciją, galėtų efektyviai paskirstyti pinigus. Panašių pavyzdžių yra ir daugiau“, – sako R. Malinauskas.

Nors savivaldybių atstovai gali įvardinti ne vieną teisės aktą, kurį rekomenduotų tobulinti, siekiant užtikrinti efektyvesnį darbą bei paslaugas gyventojams, vien to neužtenka. „Pirmiausia reikėtų keisti mūsų aukščiausiosios valdžios požiūrį į savivaldą. Šiandien tarp Seimo, Vyriausybės ir savivaldos labai trūksta pasitikėjimo bei konstruktyvaus dialogo“, – įsitikinęs Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas.

Anot jo, lyginant savivaldybių darbą šiandien ir prieš dešimtmetį, matomi ženklūs pasikeitimai. Nors kasdienes problemas spręsti nėra lengviau, pačios savivaldybės yra sustiprėjusios, darbuotojai įgavę daugiau patirties. Be to, atsirado galimybės gauti finansavimą iš įvairių Europos Sąjungos fondų, todėl galima įgyvendinti didelius projektus, kokių savivaldybės vien tik savo sąskaita įgyvendinti nepajėgtų.

Net ir trūkstant vietos savivaldai savarankiškumo, tačiau per pastaruosius vienuolika metų Druskininkų savivaldybei pavyko į kurorto plėtrą investuoti beveik 1 mlrd. litų – atnaujintos gydyklos, pastatytas vandens parkas, sniego arena, tiltas per Nemuną ir t.t. Dėl įgyvendintų projektų turistų skaičius išaugo beveik 6 kartus – nuo 40 tūkst. iki 230 tūkstančių.

Druskininkai – vienas gražiausių Lietuvos miestų, kuris tapo geriausiu įrodymu, ką galima pasiekti, kai savo vietovėje žmonės tvarkosi taip, kaip patys nori ir sugeba. Ne kartą teko būti Druskininkuose. Taip pat ir tuo metu, kai nedarbas čia siekė net 30 procentų, o kurortas atrodė žlugęs. Dėl to, ką šiandien matau – nuoširdžiai sakau, galite didžiuotis. Norėčiau visą Lietuvą matyti tokią, kokius šiandien matau Druskininkus“, – sakė Druskininkuose savivaldos dienos šventėje viešėjęs kadenciją baigęs Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus su žmona ponia Alma.

Vietos savivaldos diena Druskininkuose buvo minima praėjusį savaitgalį. Jos metu šventės dalyviai keliavo po stilizuotus bendruomenių kiemelius taip galėdami susipažinti su bendruomenių veikla. Gyventojams ir kurorto svečiams prisistatė įvairios Druskininkų įstaigos ir organizacijos.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.