Girtis protingais žmonėmis labai nekonkretu - reikia atrasti save

Aukso Lietuvoje nekasam, naftos nedaug. Kas lieka? Informacinės technologijos! „Jūs esate internetinio ryšio plėtros ekspertai. Jūs sukūrėte galingą infrastruktūrą, tinklą, turite didžiulį interneto greitį ir mažas kainas, kodėl jums neišmokyti ir kitas šalis tai daryti? Galbūt Kenija nupirktų šią paslaugą?“ - klausė Pasaulio informacinių technologijų ir paslaugų aljanso generalinis sekretorius Jimas H. Poisant'as. Jis dalyvavo konferencijoje „TEDxVilnius“ ir atsakė į portalo lrytas.lt klausimus.

„Taip pat mane nustebino, kad galite apmokėti už automobilio statymą SMS žinute. Kitur to nemačiau!“, - stebėjosi Jimas H. Poisant'as.<br>TEDxVilnius.
„Taip pat mane nustebino, kad galite apmokėti už automobilio statymą SMS žinute. Kitur to nemačiau!“, - stebėjosi Jimas H. Poisant'as.<br>TEDxVilnius.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Oct 12, 2012, 12:45 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 4:06 AM

- Lietuvoje didelis procentas jaunų žmonių įgija aukštąjį išsilavinimą. Galima sakyti, esame protinga šalis! Ar tai mums savaime garantuoja šviesią ateitį?

- Nebūtinai. Keliauju aplink pasaulį ir matau daug protingų žmonių. Visur. Praėjusį mėnesį buvau Baltarusijoje. Jie sako tą patį: mūsų jėga – išsilavinę, protingi žmonės. Štai mano rekomendacija: jums, kaip šaliai, reikėtų pasvarstyti, kaip tas turimas smegenis panaudosite. Negana būti labai protingu, mokėti naudotis šiuolaikinėmis technologijomis. Kam jūs jas naudosite? Šalys specializuojasi konkrečiose srityse, tarkime, tampa elektroninės bankininkystės ekspertai.

Kol nenutarsite, kur norite būti stiprūs, lauksite, kol kas nors ateis, kas nors investuos. Svarbu jums patiems turėti savo prekės ženklą, savo identitetą.

- Kurioje IT srityje Lietuva jums atrodo lyderė?

- Jūs esate internetinio ryšio plėtros ekspertai, sukūrėte galingą infrastruktūrą, tinklą, turite didžiulį interneto greitį ir mažas kainas, kodėl jums neišmokyti ir kitas šalis tai daryti? Galbūt Kenija nupirktų šią paslaugą?

Jei nuvyktum į kitas pasaulio šalis, jos neturi to, ką turite jūs. Pasinaudokite tuo! Pavyzdžiui, Pietų Korėjos valdžia „parduoda“ savo ekspertus, kad jie pasidalintų patirtimi.

Kai kokia nors šalis norės įkurti gerą infrastruktūrą internetui, jūs galite jai patarti, kaip tai daryti. Tai niša, kurioje jūs stiprūs.

Taip pat mane nustebino, kad galite apmokėti už automobilio statymą SMS žinute. Kitur to nemačiau! Tikrai nesuprantu, kodėl to nėra visur pasaulyje. Jūs galėtumėte būtų „mobilaus automobilių statymo“ ekspertai.

- Nuo ko pradėti?

- Nuo strategijos, plano. Nusistatykite, ką darysite artimiausius 3 ar 5 metus: „Mes norime būti tos ar tos srities ekspertai.“

- Ne visada žinome, kaip parduoti tai, ką geriausio turime. Ir ar patys žinome, kur esame stipriausi?

- Ilgai dėsčiau vadybą. Kai turi idėją ir nusprendi, kad nori būti geriausias savo versle, sudarai planą, ištiri rinką, suformuluoji žinutę, pabandai, ar tai veikia. Darai viską, kaip vadovėlyje. Nėra taip sudėtinga, kaip atrodo.

- Ar Lietuva žinoma kaip šalis, kurios profesionalai gali patarti IT klausimais?

- Man atrodo, kad jūs Europos Sąjungoje labiau taikotės į Baltijos šalis. Jei būtume žinomi plačiau pasaulyje, galėčiau daugiau žinoti apie jus. Turite puikią reputaciją - jaunus, protingus, gerus žmones. Turite neblogą valdymo sistemą, gerą infrastruktūrą. Turite nutarti, ką su tuo darysite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.