Ekonomistas N. Mačiulis „Vilniaus energiją“ palygino su „Apple“

Sostinei šilumą „Vilniaus energija“ galbūt tiekia per brangiai. Nes ši įmonė veikia taip pat pelningai, kaip ir unikalųjį „iPhone“ sukūrusi „Apple“ - taip lygina dėmesį „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis. Tik, skirtingai nei „Apple“, monopolininkė „Vilniaus energija“ užsiima nerizikingu verslu, jos investicijos saugios lyg indėlis banke.

"Vilniaus energijos" investicijos saugesnės už banko indėlį, tačiau gerokai pelningesnės, lygina N. Mačiulis.<br>D. Umbrasas
"Vilniaus energijos" investicijos saugesnės už banko indėlį, tačiau gerokai pelningesnės, lygina N. Mačiulis.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Sytas

Oct 13, 2012, 3:42 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:25 AM

„Kito tokio sėkmingo verslo neįmanoma įsivaizduoti. „Vilniaus energijos“ nuosavo kapitalo grąža yra 40 proc. per metus. Ką tai reiškia? Už kiekvieną į šį verslą investuotą 100 litų per metus atgauni 40 litų.

Tai – milžiniškas investicijų uždarbis. Tuo labiau, kad jokios rizikos nėra. Tai net saugiau, nei indėlį į padėti padėti. O indėlio uždarbis yra nepalyginamai mažesnis. Tokia situacija – nenormali“, - sakė N. Mačiulis.

Kadangi pajamas „Vilniaus energija“ uždirba tiekdama šilumą miestui už valstybės nustatytą kainą, tai „turbūt šildymo įkainiai galėtų būti mažesni“, mano ekonomistas.

„Iš „Vilniaus energijos“ vartotojai negali pasitraukti, negali atsijungti nuo centrinio šildymo. Tokia situacija nesunku piktnaudžiauti monopoline situacija, neribotai didinant paslaugos teikimo kaina. Panašu, kad „Vilniaus energija“ yra vienas iš tokių pavyzdžių. Tokioje įmonėje turi būti stebimas ir pelnas, ir nuosavo kapitalo grąža“, - argumentuoja jis.

Pernai metų pabaigoje įmonė „Vilniaus energija“ turėjo 212 mln. litų nuosavo turto. Per tuos metus ji uždirbo 84 mln. litų grynojo pelno. Tai paskelbė agentūra BNS, gavusi įmonės veiklos ataskaitą.

„Kompanijos „Apple“ kapitalo grąža yra tokia pati, kaip „Vilniaus energijos“. O „Apple“ pasaulyje padėtis yra unikali, ji mėgaujasi tuo, kad turi išskirtinį produktą, kuris rinkoje yra nepakeičiamas. Nepaisant to, „Apple“ pelningumas nėra garantuotas – kompanijos rezultatai sumažės, jei ją pasivys konkurentai“, - dėstė N. Mačiulis.

Po to, kai ūkio ministras Rimantas Žylius aprašė itin didelį „Vilniaus energijos“ pelną, šilumos kainas nustatanti Valstybinė kainų ir kontrolės komisija ministrą apkaltino neteisingai traktuojant skaičius. Nes jis esą neatsižvelgė, kad „Vilniaus energija“ naudoja skolintą kapitalą.

„Rezervas mažinti kainą pelno sąskaita yra labai menkas - apie 1 centą“, - sakė komisijos vadovė A. Korsakaitė.

Panašiai tvirtino ir „Vilniaus energija“. Jos nuomone, kritikai neįvertino, kad dalį šilumai gaminti sukaupto turto „Vilniaus energija“ perdavė kitai įmonei - Vilniaus šilumos tinklams.

„Politiko pateikti skaičiai – ištraukti iš konteksto ir nekorektiškai įvertinti. Rezultatas: tikrovės neatitinkantys duomenys, kurie skirti tik visuomenės aistroms pakurstyti“, - teigė „Vilniaus energijos“ viceprezidentas Alexanderis Husty.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?