A. Kubilius tiki, kad vėl balsuosime dėl atominės elektrinės

Nauja valdančioji koalicija svarbiausius Lietuvos energetinius projektus gali vilkinti arba net iš viso juos sustabdyti, ketvirtadienį pareiškė premjeras Andrius Kubilius.

Kalbėdamas apie galimybę perskaičiuoti Visagino atominės elektrinės (VAE) projekto kaštus, A. Kubilius to neatmetė. <br>D. Umbrasas
Kalbėdamas apie galimybę perskaičiuoti Visagino atominės elektrinės (VAE) projekto kaštus, A. Kubilius to neatmetė. <br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 18, 2012, 3:20 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:45 AM

„Yra faktas, kuris yra žinomas, patariamojo referendumo nuomonė yra išsakyta (...). Yra klausimas, kaip toliau Lietuva ir Baltijos valstybės turi gyventi (...). Galbūt išsiaiškinus detaliau visus projekto skaičius, po kelių metų dar kartą paklausti žmonių nuomonės, manau, kad ta idėja gali būti svarstoma", - interviu "Žinių radijui" telefonu iš Bukarešto, kur dalyvauja XXI Europos liaudies partijos kongrese, sakė A. Kubilius.

„Taip viešai išsakomos abejonės reiškia tiktai tiek, kad iš tiesų su tokiomis pažiūromis, su tokia koalicija, kokia dabar skelbiasi, kad bus suformuota, Lietuvos svarbiausių energetinių projektų įgyvendinimas dėl įvairių priežasčių gali būti vilkinamas arba net iš viso sustabdomas“, - sakė A. Kubilius.

Komentuodamas kol kas rinkimuose pirmaujančios Darbo partijos pirmininko Viktoro Uspaskicho pareiškimą, esą planuojamas statyti suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalas bus našta Lietuvos vartotojams, A. Kubilius pabrėžė, kad tai nepagrįsta. 

„Tai yra visiškai klaidingi vertinimai ir, galiu pasakyti, kad aš labiau girdžiu ir dėl to nuogąstauju, kad kai kurie esminiai energetiniai projektai tokios koalicijos, su tokiomis pažiūromis gali būti iš tikrųjų sustabdyti. O visi skaičiai labai aiškiai rodo ir Lietuvos atveju, ir kaimynystėje, Lenkijoje, statomo terminalo atveju, kad suskystintos dujų pasaulinių rinkų kainos yra ženkliai žemesnės negu „Gazprom“ dujų kainos, ir todėl ekonominis pagrindimas, ne vieną kartą svarstytas ir Vyriausybėje, ir Seime, yra absoliučiai aiškus“, - dėstė ministras pirmininkas, kurio vadovaujama Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partija per pirmąjį rinkimų turą parlamente užsitikrino 13 vietų. 

Kalbėdamas apie galimybę perskaičiuoti Visagino atominės elektrinės (VAE) projekto kaštus, A. Kubilius to neatmetė. 

„Tikrai norėtųsi matyti tvirtą pasiryžimą būsimos Vyriausybės energetikos nepriklausomybei ir visai energetikos pertvarkai skirti ypatingai didelį dėmesį. Tikiuosi, kad taip, kaip prezidentė buvo iki šiol buvo labai reikli šiais klausimais, jos reiklumas ir parama tokių projektų įgyvendinimui neleis nukrypti nuo pasirinkto strateginio kelio toms partijoms, kurios šiuo metu nedemonstruoja tokio gilaus supratimo, kokio tikrai norėtųsi“, - kalbėjo Vyriausybės vadovas. 

Referendumo metu išsakyta neigiama piliečių pozicija dėl atominės elektrinės, pasak A. Kubiliaus, bus svarbus klausimas būsimajam Ministrų Kabinetui. Premjero nuomone, piliečiai nepalaikė atominės elektrinės statybos, nes tai vertino politizuotai - esą Visagino AE yra dabartinės Vyriausybės projektas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.