B. Gudelis: „Pakėlus minimalią algą, žmonėms geriau nebūtų“

Ne sykį Seimo narius kritikavę milijonieriai – grūdų magnatas Tautvydas Barštys ir kosmetikos karalius Benas Gudelis – netrykšta džiaugsmu ir po šių Seimo rinkimų pirmojo turo.

„Pakelta minimali alga verslui nebūtų skaudus smūgis, bet žmonėms nuo to geriau nebūtų“, - tikino B. Gudelis.<br>J. Stacevičius
„Pakelta minimali alga verslui nebūtų skaudus smūgis, bet žmonėms nuo to geriau nebūtų“, - tikino B. Gudelis.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Oct 21, 2012, 1:02 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 11:29 PM

Politika yra tapusi kažkokiu pomėgiu, hobiu, politikams trūksta kompetencijos“, - piktinosi T. Barštys, neseniai pagarsėjęs dėl įsiplieskusių ginčų su Visvaldu Matijošaičiu dėl Vievio paukštyno.

Tačiau populistiškiausiu vadinamą pažadą – pakelti minimalią algą iki 1509 litų – pašnekovai įvertino gana teigiamai. Verslininkai tvirtino, kad jų įmonėse mokamos bent du kartus didesni atlyginimai, o minimali alga buvo lyginama su pašalpa.   

T. Barštys pasigenda konkurencijos ir kompetencijos

„Kauno grūdų“ įmonių grupės vadovas T. Barštys dar balsuodamas išreiškė nusivylimą šalies valdžia – anot jo, politikoje trūksta kompetentingų specialistų. Ne itin ši pozicija pasikeitė ir po pirmojo rinkimų turo.

„Politika yra tapusi kažkokiu pomėgiu, hobiu, politikams trūksta kompetencijos. Juk nenorėtumėte eiti pas tokį gydytoją, kuris nėra baigęs specialių mokslų? Būna taip, kad arba žmogus gerai nusimano apie ekonomiką, bet prastai apie politiką, arba atvirkščiai. Reikia rasti tą aukso viduriuką“, - portalui lrytas.lt sakė verslininkas.

Sėkmingiausiai rinkimuose pasirodžiusios Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho pažadai kelti minimalią algą iki 1509 litų verslininkui pasirodė visiškai priimtini.

„Minimalų atlyginimą būtina pakelti, kad būtų skatinamas vartojimas. Nes dabar nėra didelio skirtumo, ar pašalpą gauti, ar dirbti už panašius pinigus. Pusantro tūkstančio litų minimalus atlyginimas visai įmanomas ir reikalingas. Nebent mažos įmonės jo negalėtų mokėti. Mūsų kompanijoje vidutinė alga yra didesnė nei 2 tūkst. litų“, - sakė T. Barštys.

Viešojoje erdvėje pasirodę socialdemokratų lyderio Algirdo Butkevičiaus svarstymai apie mokesčių politikos pertvarkas verslininkui nepasirodė verti dėmesio. Pirmiausia esą reiktų pasirūpinti konkurencijos didinimu.

„Šiandien politikoje yra daug betikslių dalykų. Norima išlaidauti dar neturint pinigų. man nepatinka valstybės neūkiškumas. Pristeigta tų valstybinių įmonių, pavyzdžiui, „Lietuvos geležinkeliai“ - juk tai valstybė valstybėje. Jie turi monopolį ir tuo naudojasi. Galėtų būti leista infrastruktūra naudotis ir kitiems verslininkams, nusipirkti šilumvežių, sukurti kažkokią konkurenciją tai įmonei, - piktinosi T. Barštys. - Politikai yra apmokestinę ir „ubago“ lazdą – net pačias pigiausias, būtinojo vartojimo prekes. Reikia mažinti joms PVM ir didinti vartojimą. Kitaip Lietuvoje liks tik tie, kurie negali išvažiuoti, ir pensininkai.“  

B. Gudelis: „Pakėlus minimalią algą, žmonėms geriau nebūtų“

Nors grožio prekių salonų tinklą „KristiAna“ valdantis verslininkas B. Gudelis tvirtino, kad jo darbuotojai gauna bent dvigubai didesnį atlyginimą nei minimali mėnesinė alga, jos kėlimo nauda verslininkas abejoja.

„Pakelta minimali alga verslui nebūtų skaudus smūgis, bet žmonėms nuo to geriau nebūtų. Ne algą reikia kelti, o neapmokestinamą minimumą. Net ir dabar 850 Lt algą gaunantis žmogus į rankas tegauna tik 715 Lt. Reikėtų neapmokestinti minimalių algų. Gal tada ir pinigai iš šešėlio atsirastų? Mūsų įmonėse ne tik su minimalia, net ir su dviguba minimalia alga sunkiai rasite darbuotojų“, - tikino B. Gudelis.

Taip pat pašnekovas nemano, kad sumažinti akcizai degalams, alkoholiui ar rūkalams kažką pakeistų verslo pasaulyje. „Nemanau, kad jie labai padėtų. Gal kiek vartojimas padidėtų, kontrabandos sumažėtų. Tai, aišku, jau šis tas. Bet nieko ypatingo“, - sakė verslininkas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.