Norvegijos fondo „Business For Peace“ vadovas: „Verslas turi padėti spręsti visuomenės problemas“

Verslas, kuris siekia ne vien tik pelno, bet ir ilgalaikių socialinių tikslų, yra ateities kapitalizmo forma. „Vis daugiau verslininkų visame pasaulyje supranta, kad naudinga siekti socialinių tikslų. Tada verslas yra labiau ilgalaikis, darbuotojai labiau motyvuoti ir dirba efektyviau. Tai visuomenėje kuria santarvę ir stabilumą, o ne konfliktą“, - portalui lrytas.lt sakė fondo „Business For Peace“ įkūrėjas ir vadovas Peras Saxegaardas, kuris viešėjo Vilniuje.

Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Oct 22, 2012, 11:58 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 10:36 PM

Svečias iš Norvegijos Vilniuje lankėsi UPS vadovo Lietuvai daktaro Vlado Lašo kvietimu. P. Saxegaardas susitiko su Norvegijos ambasadoriumi, skaitė paskaitą jaunimo organizacijos „Junior Chamber International“ konferencijoje.  

„Aš manau, kad mūsų idėjos gali padėti suklestėti mažoms valstybėms. Tokioms, kaip Lietuva. Mes sakome, kad reikia keisti verslo ir visuomenės santykį. Verslas turi būti gerovės šaltinis visai visuomenei, jis turi didinti tarpusavio pasitikėjimą, padėti spręsti problemas, kurti ne tik darbo vietas, bet ir saugią aplinką. Tai grąžina verslą į glaudesnį ryšį su visuomene ir padeda kurti santarvę, o ne, pavyzdžiui, tokias akcijas, kaip „Okupuok Volstritą“ , - kalbėjo fondo „Business For Peace“ vadovas.

Tokias idėjas remiantys strategai mano, kad dalį pelno skyrus visuomenės problemų sprendimui, galima sukurti verslui palankesnę aplinką – visuomenė labiau pasitikės verslu, o verslas iš to gaus didesnę grąžą.

„Turbūt pats svarbiausias dalykas verslo ir visuomenės santykiuose yra pasitikėjimas. Jeigu visuomenė nepasitiki verslu, tai kenkia visiems. Verslas dažnai yra per daug susikoncentravęs vien į pelną ir atsiskyręs nuo visuomenės“, - aiškino P. Saxegaardas.

Fondas „Business For Peace“ jau trečius metus apdovanoja pasitikėjimą verslu ir visuomenės stabilumą skatinančius pasaulio verslo lyderius. „Business For Peace“ apdovanojimas – tai tarsi Nobelio premija verslininkui. Įsteigdami šį apdovanojimą mes siekiame atrasti ir paskatinti geriausius verslo atstovus, savo veikla kuriančius santarvę, tarpusavio pasitikėjimą ir stabilumą visuomenėje“, - sakė P. Saxegaardas.

Nugalėtojus renka komitetas, sudarytas iš Nobelio premijos laureatų. Kandidatus siūlo Tarptautiniai prekybos rūmai. „Siunčiant prekybos sutartį į kitą valstybę, galima pasiekti daug daugiau naudos, nei siunčiant kareivį. Mes apdovanojame verslininkus ir skleidžiame jų gerąją patirtį, kuri skatina taiką ir stabilumą“, - paaiškino fondo „Business For Peace“ vadovas.

Socialiai atsakingo, etiško, pasitikėjimą skatinančio verslo pavyzdžių galima rasti ir Lietuvoje. Norvegą P. Saxegaardą į Lietuvą pakvietęs verslininkas V. Lašas pavasarį buvo vienas iš 6 pasaulio verslininkų, apdovanotų Oslo „Business For Peace“ apdovanojimu. Lietuvis Oslo rotušėje įvykusioje apdovanojimų ceremonijoje buvo pristatytas kaip TED konferencijos dalyvis ir rėmėjas, kartu su „Virgin“ grupės vadovu Richardu Bransonu įsteigęs „Carbon War Room“ organizaciją, jaunimo „startuolių“ iniciatyvų rėmėjas ir patarėjas, technologijų ir vadybos inovacijų entuziastas.  

V. Lašo vadovaujamoje bendrovėje buvo įgyvendintas ir daug dėmesio sulaukė projektas „Pasiskirk atlyginimą pats“. Ši idėja jau aprašyta dvejuose vadybos vadovėliuose. „Kiekvienas darbuotojas įvertino save ir pasiskyrė tokį atlyginimą, kokio jis galėtų tikėtis dirbdamas savo darbą geriausioje darbovietėje Lietuvoje“, - apie idėją pasakojo V. Lašas.

Vizija - Nobelio premija verslui

Su norvegu P. Saxegaardu kalbėjome tą dieną, kai Osle buvo paskelbta, kad Nobelio taikos premija atiteko Europos Sąjungai (ES). Šios bendrijos dvasia primena ir fondo „Business For Peace“ remiamas idėjas – tie, kas tarpusavyje prekiauja, tie nekariauja. „Neabejotinai, ES yra taikos projektas. Mes pasisakome už tarptautinę prekybą ir verslą, kuris yra taikos įrankis“, - kalbėdamas apie ES ir fondą „Business For Peace“ sakė norvegas.

Paklaustas, kaip Norvegijos žmonės įvertino Nobelio komiteto sprendimą, P. Saxegaardas atsakė: „Aš šiandien skridau į Vilnių, todėl nuotaikų nežinau. Manau, bus įvairių nuomonių.

Norvegijoje du kartus buvo rengtas referendumas dėl stojimo į ES. Abu kartus atsakymas buvo neigiamas. Iš kitos pusės, tai rodo, kad Nobelio komitetas yra laisvas ir nepriklauso nuo visuomenės nuomonės.“

P. Saxegaardas pabrėžė, kad norvegai save laiko Europos bendruomenės dalimi ir sutartimis yra tampriai įsijungę į ES ekonominę erdvę. Tačiau kai kuriems ES sprendimams nepritaria. „Jeigu paklaustumėte norvego, ar jis save laiko europiečiu, tai jis neabejodamas atsakytų „taip“. Tačiau norvegų nevilioja kai kurie ES finansiniai ir techniniai aspektai.“

Svečias iš Norvegijos sakė, kad jo vadovaujamas fondas „Business For Peace“ siekia, kad šis apdovanojimas savo prestižu prilygtų Nobelio premijai. „Kodėl gi ne? Tai puiki idėja, kuri skatina taiką, pasitikėjimą ir savitarpio supratimą visuomenėje“, - šypsojosi P. Saxegaardas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.