Taupant energiją, galima išsaugoti paukščius?

Daugeliui žmonių klausantis tokios informacijos sunku suvokti galimas globalių pasikeitimų pasekmes, kai kuriems atrodo, kad jei ir gali kas nors ką nors padaryti, tai nebent vyriausybės, specialios organizacijos, asociacijos, korporacijos.

Klimato kaita neigiamai veikia paukščius.
Klimato kaita neigiamai veikia paukščius.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 25, 2012, 4:47 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 9:13 PM

Daugeliui žmonių klausantis tokios informacijos sunku suvokti galimas globalių pasikeitimų pasekmes, kai kuriems atrodo, kad jei ir gali kas nors ką nors padaryti, tai nebent vyriausybės, specialios organizacijos, asociacijos, korporacijos.

Anaiptol! Kiekvienas žmogus asmeniškai gali sumažinti neigiamą poveikį aplinkai – jam reikia tik pradėti keisti savo elgseną, įpročius“, – pasakoja projektą „Nori išsaugoti paukščius – taupyk energiją“ vykdančios viešosios įstaigos „Lututės“ leidykla įkūrėjas gamtininkas, miškininkas, fotografas Romualdas Barauskas.

Anot R. Barausko, projektas sąmoningai orientuotas į vaikus. Juk jaunoji karta – tai visų mūsų ateitis. Kokia ji bus, kaip elgsis, ar mylės, gerbs ir saugos gamtą, priklauso tik nuo mūsų pačių. „Pagrindinis projekto tikslas – kad vaikai nuo mažų dienų mokėtų rūpintis aplinka, žinotų, kodėl to reikia. Susitikimų su vaikais metu skaitysime smagias paskaitas apie paukščius, stengsimės paaiškinti, kokią įtaką mūsų sparnuočiams gali turėti vienokie ar kitokie klimato pokyčiai.

Taip pat pateiksime akivaizdžių pavyzdžių, ką kiekvienas iš mūsų galime padaryti kasdien, namie, kad sumažintume neigiamą poveikį gyvajai gamtai. Papasakosime, kodėl svarbu taupyti vandenį, elektrą, rūšiuoti šiukšles ir pan., ir kaip reikėtų teisingai visa tai daryti“, – pasakoja pašnekovas. R. Barausko teigimu, svarbu atminti, jog klimato kaita neigiamai veikia ne tik paukščius, bet ir žvėrelius, augalus. Klimatui keičiantis kai kurios augmenijos bei gyvūnijos rūšys gali išnykti visiškai, kitos pakeisti savo dabartinę augimo ir gyvenimo vietą.

Paskaitos vaikams bus skaitomos 50-yje skirtingų Lietuvos vietų. „Ne vienerius metus leidžiame žurnalą vaikams „Lututė“, kuriame tekstais, piešiniais, nuotraukomis padedame mažiesiems suvokti juos supantį pasaulį, ugdyti meilę gamtai, skatinti šią pažinti. Esame įsteigę ir jaunųjų gamtininkų mokyklėlę–klubą „Lutučiukai“.

Per visą Lietuvą turime kelis tūkstančius narių. Su šiuo projektu visus juos ir aplankysime“, – teigia R. Barauskas. Didesnis dėmesys, pasak jo, bus skiriamas ne didiesiems miestams, bet šalies periferijai, kur mažiau informacijos, galimybių ją gauti.

Projektui „Nori išsaugoti paukščius – taupyk energiją“ įgyvendinti skirta daugiau nei 180 tūkstančių litų iš Europos regioninės plėtros fondo. Šis ir kiti aplinkosauginio švietimo projektai visoje šalyje įgyvendinami pagal 2007–2013 m. Sanglaudos skatinimo veiksmų programą Aplinkos ministerijos iniciatyva, kuri skatina pasirinkti aplinkai palankų gyvenimo būdą.

Aplinkos ministerija www.am.lt ir ES struktūrinė parama www.esparama.lt.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.