Rinkų apžvalga: Graikija neišleidžia Europos iš užburto rato

Europos akcijų rinka svyruoja apie nulį, vis dar nėra aišku, ar Graikija, ką tik patvirtinusi biudžetą kitiems metams, tikrai gaus kitą finansinės pagalbos porciją. JAV akcijų biržos atsidarė su nedideliu prieaugiu – tai gali būti tik techninė korekcija po praėjusią savaitę vykusio išsipardavimo, kuris buvo skaudžiausias per penkis pastaruosius mėnesius.

Šiuo metu dar nėra patvirtinta, ar Graikija tikrai sulauks 31,5 mlrd. eurų finansinės pagalbos porcijos.<br>123rf
Šiuo metu dar nėra patvirtinta, ar Graikija tikrai sulauks 31,5 mlrd. eurų finansinės pagalbos porcijos.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Orion securities inf. ir lrytas.lt inf.

Nov 12, 2012, 5:56 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 12:44 PM

Graikijos parlamentas patvirtino 2013 m. biudžetą – balsavime už sprendimą įgyvendinti Troikos reikalaujamas taupymo priemones pasisakė 167 pralamento nariai iš 300. Graikijos biudžete yra numatyta didelė dalis 13,5 mlrd. eurų taupymo priemonių. Kitąmet Graikijai prognozuojama gili recesija ir auganti skola. Finansų rinkose reakcija į šią naujieną nebuvo optimistinė – Europos akcijų indeksai išlipo iš neigiamos teritorijos tik prekybos sesijai įpusėjus. Šiuo metu dar nėra patvirtinta, ar Graikija tikrai sulauks 31,5 mlrd. eurų finansinės pagalbos porcijos.

Penktadienį Graikija turi išpirkti 5 mlrd. eurų trumpalaikių obligacijų, tačiau dar nėra aišku, ar tai būtų įmanoma padaryti be minėtosios pagalbos. Antradienį vyks Graikijos vyriausybės vertybinių popierių platinimas, kurio metu Graikija skolinsis 5 mlrd. eurų. Valstybės skolos valdymo institucijos atstovas teigė, kad ECB suteikė palaiminimą Graikijos bankams galės išpirkti visą 5 mlrd. eurų skolą.

Vykstančiame euro grupės susitikime Briuselyje išryškėjo nesutarimas tarp TVF ir Europos komisijos bei ECB dėl to, kaip konkrečiai bus pasiektas tvarus Graikijos skolos lygis. Iš esmės jie nesutaria dėl to, kaip taupymas veikia ekonomiką. TVF teigimu Europa ne iki galo įsisąmonina, kokią rimtą žalą ekonominiam augimui kelia taupymo priemonės. Sklinda gandai, kad per šį euro grupės susitikimą problema nebus išspręsta, taigi reiks papildomo posėdžio vėliau šią savaitę.

Japonijos BVP trečiąjį ketvirtį susitraukė 0,9 proc., palyginti su antruoju ketvirčiu, taigi vėl susirūpinta, kad trečiai pagal dydį ekonomikai gresia recesija. Šią vasarą smarkiai sumažėjo Japonijos eksportas į Europą, o japonų bendrovės investicijoms į kapitalą trečiąjį ketvirtį skyrė 3,2 proc. mažiau lėšų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.