R. Švedas ragina iki galo derėtis dėl IAE uždarymui skiriamų pinigų

Buvęs energetikos viceministras

R. Švedo nuomone, priežasčių dėl siūlomo mažesnio ES finansavimo reikėtų ieškoti pačioje pradžioje, kai Lietuva 2005 metais pasirašė sutartį su „Nukem“, kuri įsipareigojo darbus atlikti iki 2009 metų.<br>V. Balkūnas
R. Švedo nuomone, priežasčių dėl siūlomo mažesnio ES finansavimo reikėtų ieškoti pačioje pradžioje, kai Lietuva 2005 metais pasirašė sutartį su „Nukem“, kuri įsipareigojo darbus atlikti iki 2009 metų.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2012-11-19 15:56, atnaujinta 2018-03-15 07:36

„Lietuvos yra pateiktas darbų sąrašas, mano žiniomis, to darbų sąrašo Europos Komisija nekvestionuoja, tai yra neišbraukia nė vieno darbo iš to sąrašo, kurį reikėtų padaryti naujoje finansinėje perspektyvoje. Tiesiog Komisija mažina pinigų sumą. Aš kol kas nesureikšminčiau Europos Komisijos pasiūlymo ir tiesiog paraginčiau Vyriausybę ir visus pareigūnus visomis pastangomis derėtis“, - Lietuvos radijui sakė šiuo metu dėstytoju dirbantis R. Švedas.

Anot jo, nuo 2010-ųjų nebeveikiančios sovietų statytos IAE Lietuvoje uždarymui 2014-2017 metais Briuselis siūlo skirti mažiau paramos dėl vangiai įgyvendinamų milijardinės vertės IAE uždarymo darbų ir jų priežiūros. Pasak R. Švedo, atsakomybę dėl to turėtų prisiimti tiek užsakovė - Ignalinos AE, tiek rangovė - Rusijos kapitalo Vokietijos bendrovė „Nukem“.

„Priežastys glūdi tiek rangovo darbe, tiek užsakovo darbe. Nuo pat pradžių sutartys dėl mums dviejų svarbiausių objektų buvo pasirašytos 2005 metais - jos turėjo būti baigtos 2009 metais. Jie dar nėra pabaigti ir pagal preliminarius grafikus, jie galbūt bus pabaigti iki 2014 metų. Kai skelbiame konkursą, darbų sąrašą ir sakome reikia tokius darbus atlikti, bendrovė, laimėjusi tą konkursą, pasirašė. Lietuva nieko daugiau neprašo kaip įvykdyti tą sutartį, kurią ji pasirašė. Dabar viskas tęsiasi - terminai atidedami ir atidedami, biudžetas yra didinamas“, - kalbėjo R. Švedas.

R. Švedo nuomone, priežasčių dėl siūlomo mažesnio ES finansavimo reikėtų ieškoti pačioje pradžioje, kai Lietuva 2005 metais pasirašė sutartį su „Nukem“, kuri įsipareigojo darbus atlikti iki 2009 metų.

„Tai, kas buvo sakyta anksčiau, - kad tokių darbų vilkinimas įtakos mūsų derybas, - taip dabar jau ir vyksta. Mano manymu, reikėtų žiūrėti, kokios buvo techninės sąlygos, skelbiant konkursus ir pasižiūrėti, kaip vyko monitoringas. Kaip žinia, visa informacija buvo atiduota į prokuratūrą, jai buvo patiekti duomenys dėl mums svarbiausių projektų įgyvendinimo. Tai, kas įvyko 2005 metais ir tai, kas įvyko 2009 metais, kad mes neįgyvendinome ir neprižiūrime to projekto tinkamai, tai, sakyčiau, nusikalstamai neatsakingi veiksmai, kurie ne tik sąlygojo, kad mes dabar negalime išardyti atominės, negalime iškrauti kuro, bet ir sąlygojo, jog naujoje finansinėje perspektyvoje atsiranda kliūtys dėl finansinės paramos“, - sakė R. Švedas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.