V. Landsbergis: „Skalūnų dujos Europai žada energetinę nepriklausomybę“

Europos Parlamento narys Vytautas Landsbergis teigė, kad skalūnų dujos yra daugiau, nei tiesiog naujas energetikos šaltinis - jos „atveria Europai nepriklausomybės alternatyvą“.

V. Landsbergis pasisakė už skalūninių dujų gavybą Europoje.<br>T. Bauras
V. Landsbergis pasisakė už skalūninių dujų gavybą Europoje.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 21, 2012, 1:07 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 6:10 AM

Europos Parlamento posėdyje, pasibaigus Europos Parlamento debatams dėl skalūnų dujų visumos V. Landsbergis samprotavo: „Girdėjau šiandien idėją, kad iškasant skalūnus, po žeme liks vakuumas.

Nepritariu, kad iškasant iš smegenų ir atmetant naujas idėjas, Europos smegenyse liktų vakuumas, pavyzdžiui, vardu moratoriumas. Juk siūlantys skalūninių dujų gavybos moratoriumą iš tikrųjų siūlo, negaminant patiems, pirktis jų nedelsiant iš JAV“.

Anot jo, ginčijantis dėl spėjamų gamybos kaštų ir kainų reiktų įskaičiuoti ir nepriklausomybės kainą. „Ypač, kai jau kalbėsime atvirai apie energetinę priklausomybę arba nepriklausomybę nuo politinės diktatūros.

Čia ne vien trečiosios šalies Irano aspektas. Jeigu ES taps transformuota į „Gazpromo“ sąjungą, gali atsitikti, kad net žalieji bus verčiami persekiojamais Magnitskiais“, - Europos Parlamento posėdyje sakė V. Landsbergis.

Rūpi ir aplinkos apsauga

Kita Lietuvos europarlamentarė Radvilė Morkūnaitė Europos Parlamente vykusioje diskusijoje pažymėjo, kad nors prieš kelerius metus iš skalūnų gaunamos dujos Europoje buvo laikomos egzotika, šiandien visame pasaulyje apie skalūnų dujų gavybą jau kalbame kaip apie technologiją, po kelerių metų galinčią pakeisti pasaulio energetikos balansą. R. Morkūnaitė paminėjo Lietuvą kaip svarbią šios ateities rinkos dalyvę. Europos Parlamento narės teigimu, svarstant tiek ekonominį, tiek aplinkosauginį skalūnų dujų gavybos aspektus būtina labai atsakingai pasverti abi puses.

"Esu įsitikinusi, jog dabartinė situacija nėra patenkinama: tiek kuomet kai kurios valstybės uždraudžia net skalūnų dujų tyrimus, besiremdamos tik nepagrįsta baime dėl galimų ekologinių katastrofų, tiek ir tuomet, kai ši veikla visiškai ar beveik visiškai nereguliuojama. Kad ir ką besakytume, esamas aplinkosauginis reguliavimas nėra pakankamas užtikrinti aplinkai nepavojingą masinę skalūnų dujų gavybą. Jau vien dėl to, kad nėra iki galo ištirta, koks Europoje galėtų būti tas poveikis", - sakė ji.

R. Morkūnaitės įsitikinimu, būtina atsižvelgti į visuomenėje pasigirstančius nuogąstavimus, kad skalūnų dujų gavyba gali pakenkti aplinkai, todėl šia veikla užsiimančios įmonės pačios turėtų būti suinteresuotos kuo platesnėmis konsultacijomis su visuomene. Šios konsultacijos turėtų užtikrinti informacijos apie gavybos procesus skaidrumą, ypač, nesant tikslių duomenų apie masinės gavybos poveikį aplinkai bei sveikatai.

Savo pasisakyme parlamentarė taip pat išreiškė pritarimą Europos Parlamento pranešime dėstomoms nuostatoms, jog būtina kuo išsamiau tirti skalūnų dujų gavybos poveikį aplinkai ir būti pasirengus kuo efektyviau reaguoti, atsiradus duomenų apie kylančias grėsmes. "Visų pirma turiu omenyje aplinkosauginį reguliavimą – turi būti nuolat peržiūrima sukaupta praktika ir tyrimų duomenys bei reaguojama, jei pasirodytų, jog būtini teisiniai saugikliai", - tvirtina R. Morkūnaitė. Antra vertus, ji taip pat paminėjo, kad skalūnų dujų gavyba neturi tapti pramonės šaka su išskirtine reguliacine aplinka. “Esu įsitikinusi, jog nėra būtina kurti naujų administracinių taisyklių, verslą apsunkinančių neproporcingais ir nebūtinais reikalavimais bei ribojimais", - teigė EP narė.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.