Piniginės pilnėja, o prekių krepšeliai - ne

2013 metais atlyginimai augs vadovaujantiems darbuotojams, tai pat sektoriams, susijusiems su eksportu, aukštosiomis technologijomis. Didesnių atlyginimų galima tikėtis ir sektoriuose, kurie labiausiai priklauso nuo rinkos svyravimų – apdirbamosios pramonės, automobilių gamyklų darbuotojams.

Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Dec 6, 2012, 12:49 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 8:13 PM

Tačiau stabili ar net gerėjanti padėtis neskatina žmonių leisti daugiau pinigų – šiuo metu dauguma šalies gyventojų pamažu kaupia santaupas ir grąžina senas skolas, rodo SEB banko atlikta Lietuvos namų ūkių duomenų analizė.

Anot leidinį ketvirtadienį pristačiusios SEB banko šeimos finansų ekspertės Julitos Varanauskienės, sunkmečiu pakito netgi žmonių įpročiai – lietuviai su tokiomis pačiomis pajamomis, kaip 2008 metais, perka ir vartoja mažiau maisto.

„Žmonės išmoko apskaičiuoti, kiek maisto jiems reikės ir jo išmeta mažiau. Taip pat pakito pirkimo įpročiai – pigesnių prekių ieškoma internete, užsienio parduotuvėse“, - pastebėjo J. Varanauskienė.

Sumenko terminuotųjų indėlių populiarumas

Dėl mažų palūkanų mažėja terminuotųjų indėlių populiarumas. Namų ūkiai verčiau palieka lėšas neterminuotųjų indėlių sąskaitose arba laiko jas grynaisiais pinigais. Grynaisiais pinigais laikomų lėšų ir lėšų, laikomų neterminuotųjų indėlių sąskaitose, dalis, palyginti su terminuotųjų indėlių sąskaitose laikomomis lėšomis, nuo 2011 m. pradžios iki antro 2012 m. ketvirčio pabaigos padidėjo nuo 46,1 proc. iki 52,6 proc.

„Didėjanti grynaisiais pinigais ar neterminuotųjų indėlių sąskaitose laikomų lėšų dalis verčia spėlioti, kam artimiausiu metu bus skirti šie pinigai. Daugiau uždirbantys žmonės pinigus kaupia didesniems pirkiniams, o mažiau uždirbantys gautus papildomus pinigus tuoj pat išleidžia“, - sakė šeimos finansų ekspertė.

Žmonės nesirenka terminuotųjų indėlių ne tik dėl menkų palūkanų, bet ir iš paprasčiausios baimės – namų ūkiams norisi turėti pinigų, kuriais galėtų greit pasinaudoti, ištikus bėdai.

2012 – skolų grąžinimo metai

Trečią šių metų ketvirtį namų ūkių finansinio turto, kurį sudaro santaupos, kaupiamos finansų institucijų indėlių sąskaitose, investicijos į skolos vertybinius popierius (obligacijas, Vyriausybės taupymo lakštus), investicinius fondus, lėšos, sukauptos pagal gyvybės draudimo sutartis ir pensijų fonduose kaupiamos lėšos, vertė buvo 36,3 mlrd. litų - 338 mln. litų, arba 0,9 proc., didesnė negu ankstesnį ketvirtį ir 1,7 mlrd. litų, arba 4,9 proc., didesnė negu metų pradžioje.

„Tokie namų ūkių finansų balanso pokyčiai, kai finansiniai įsipareigojimai nedidėja, o turtas pamažu auga, rodo, kad namų ūkiai gyvena pagal dabartines galimybes, kitaip tariant, ne būsimųjų pajamų sąskaita“, - pristatydama trečio ir ankstesnių ketvirčių namų ūkių duomenų analizę sakė ekspertė ir pridūrė, jog 2012 m. drąsiai galima tituluoti skolų grąžinimo metais.

Asmeninės kredito informacijos sistemos manocreditinfo.lt duomenimis, šių metų spalio mėnesį pirmą kartą pastebėta, kad sumažėjo gyventojų uždelstų įmokų portfelis. Tokių gyventojų skolų spalio mėnesį sumažėjo 20 mln. litų, arba 0,6 proc.

„Tam turėjo įtakos ir grąžinamos susikaupusios skolos, ir lėčiau besikaupianti naujų uždelstų įmokų suma. Pavyzdžiui, per šių metų sausio-spalio mėnesius buvo grąžinta 690 mln. litų uždelstų įmokų, o pernai per tą patį laikotarpį - 570 mln. litų. Žmonės trūks, plyš stengėsi grąžinti skolas“, - kalbėjo šeimos finansų ekspertė.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: rinkimų ir pilietybės referendumo apžvalga