PVM lengvatos greičiausiai atsilieps skaudžiai (papildyta)

Vyriausybė savo programoje žada lengvatinį PVM tarifą vaistams, knygoms, laikraščiams ir kitiems periodiniams leidiniams, kai kuriems būtiniausiems maisto produktams, šildymui, keleivių vežimo savivaldybių nustatytais maršrutais paslaugoms, turizmo veikloje naudojamoms viešbučio tipo ir specialaus apgyvendinimo paslaugoms, rašytojo, kompozitoriaus ar kito atlikėjo teikiamoms paslaugoms ir kitai intelektinei veiklai.

Anot ekonomisto J. Čičinsko, Vyriausybės programoje numatytose PVM lengvatose yra ir teigiamų aspektų.<br>P. Lileikis
Anot ekonomisto J. Čičinsko, Vyriausybės programoje numatytose PVM lengvatose yra ir teigiamų aspektų.<br>P. Lileikis
Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Dec 11, 2012, 1:56 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 5:18 PM

Lengvatos kai kuriems produktams ir paslaugoms, anot Lietuvos laisvosios rinkos instituto vyresniosios ekspertės Kaetanos Leontjevos, iškreiptų rinką ir sudarytų nevienodas konkurencijos sąlygas. Jai pritarė ir ekonomikos profesorius Jonas Čičinskas: „PVM lengvatos greičiausiai atsilieps skaudžiai - sumažinus PVM, sumažės biudžeto įplaukos“.

Pasak K. Leontjevos, tikėtina, kad išskirtinės lengvatinės sąlygos būtų suteiktos ne visiškai skaidriai.

Vyriausybės programos projekto autoriai pripažįsta, kad PVM yra per aukštas.

Palengvėjimą pajus ne visi

„Užuot mažinę PVM tarifą visiems produktams ir paslaugoms, Vyriausybė nori daryti išskirtines sąlygas tik kai kuriems gamintojams ir paslaugų tiekėjams“, - sakė K. Leontjeva.

Anot jos, bendras PVM tarifo mažinimas būtų logiškesnis.

„Dabartinė Vyriausybė yra užsibrėžusi ištaisyti buvusios valdžios klaidas. Viena iš jų klaidų buvo didinti PVM tarifą nuo 18 proc. iki 21 proc.”, - sakė K. Leontjeva.

Kaip portalui lrytas.lt sakė vyresnioji ekspertė, jei PVM būtų gražintas iki 18 proc. ar sumažintas iki 19 ar bent 20 proc. palengvėjimą pajustų visi, o ne tik tie, kam būtų suteiktos lengvatos. „Be to neaišku, ar išskirtinės sąlygos bus suteiktos visiškai skaidriai“, - tikino ekspertė.

„Taip pat keista, kodėl į būtiniausių produktų sąrašą įtraukti, pavyzdžiui, mėsos produktai, o ne daržovės. Programoje numatyta, kad lengvatos bus taikomos būtiniausiems maisto produktams, tačiau reikėtų atminti, jog tarp būtiniausių produktų žmogui yra ir ne vien maisto produktai“, - sakė K. Leontjeva.

Siūlo mažinti akcizą degalams

Jei Vyriausybės planuose PVM lengvatomis numatyta mažinti vartotojų išlaidų krepšelį, tuomet galima būtų mažinti ir akcizą degalams.

„Šis mokestis taip pat gula mokesčių mokėtojų pečių. Žmonių, kurie naudojasi automobiliais – daug. Sumažinus akcizą iki minimalaus Europos sąjungos lygio, kuras taptų pigesnis“, - teigė ekspertė.

Pasak K. Leontjevos, mokesčių lengvatų pritaikymas kai kurioms paslaugoms ir produktams pagerintų jų pardavimus, tačiau skirtingi mokesčių tarifai iškreiptų rinką ir sudarytų nevienodas konkurencijos sąlygas.

„Jei kalbame apie konkurenciją su kitomis šalimis ir nevienodas sąlygas, tai nereikėtų jų iškreipti ir šalies viduje“, - sakė K. Leontjeva.

Lengvatose mato ir naudos

Anot ekonomisto J. Čičinsko, Vyriausybės programoje numatytose PVM lengvatose yra ir teigiamų aspektų. „Mokesčių tarifų įvairovė ir padidina kai kurių prekių paklausą. Svarbu tik žinoti, kokioms prekėms bus taikomas lengvatinis tarifas – pagamintoms Lietuvoje ar importuotoms“, - sakė ekonomistas.

Gali būti, kad leisgyvei Lietuvos ekonomikai lengvatiniai tarifai bus sveika - kainų sumažėjimas padidins vartojimą. „PVM variavimas tarifais leidžia gludinti ekonomikos valdymo instrumentus ir truputi tiksliau pataikyti į tai, į ką taikoma. Tarifų įvairovė reikalinga, kad nepaisant bendros PVM funkcijos būtų galima surinkt apyvartos mokestį“, - tikino pašnekovas.

Anot jo, dabartinis 21 proc. PVM tarifas šiek tiek stabdo vartojimą ir atima dalį pinigų iš biudžeto. „Sumažinti tarifai gali duoti naudos, kompensuoti biudžeto sumažėjimą“, - teigė J. Čičinskas.

Manoma, kad sumažinus PMV tarifą paslaugų teikėjams, jie teiks daugiau paslaugų, turės daugiau klientų ir taip bus prisidedama prie nedarbo problemos. 9 proc. tarifas viešbučiams galiojo iki 2011 metų pabaigos, tačiau šiemet jis nebuvo pratęstas. 

Pagal dabar galiojantį PVM įstatymą, lengvatinis 9 proc. tarifas taikomas knygoms, neperiodiniams leidiniams bei šildymui. Lengvata šildymui pagal įstatymą turėtų baigtis šiemet.

5 proc. tarifas taikomas medikamentams, medicinos pagalbos priemonėms ir vaistams, kai šių prekių įsigijimo išlaidos visiškai ar iš dalies kompensuojamos taip pat baigiasi šiemet.

Seimas jau patvirtino lengvatinį tarifą keleivinio transporto bilietams ir spaudai, šios lengvatos įsigalios nuo 2013 metų pradžios.  Nuo kitų metų taip pat įvedamas 5 proc. tarifas neįgaliųjų techninės pagalbos priemonėms ir jų remontui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste