Finansų ministras R. Šadžius: „Valdininkų ir pareigūnų algos kitąmet nedidės“

Po pirmojo naujosios Vyriausybės posėdžio finansų ministras Rimantas Šadžius sakė, kad biudžeto projektas buvo pakoreguotas, kad būtų galimybė didinti minimalią algą (MMA) iki 1000 litų neviršijant leistino deficito, tačiau galimybių padidinti valstybės tarnautojų arba pareigūnų algas arba atstatyti ankstesnį socialinių išmokų mokėjimo lygį nerasta.

„Atlyginimai viešajame sektoriuje, išskyrus MMA didinimą, jie lieka įšaldyti iki 2013 m. pabaigos ir neturime jokių galimybių didinti biudžetininkams - nei valstybės tarnautojams, nei pareigūnams atlyginimų, atlyginimai lieka tokie patys“ , - penktadienį sakė R. Šadžius.<br>T. Bauras
„Atlyginimai viešajame sektoriuje, išskyrus MMA didinimą, jie lieka įšaldyti iki 2013 m. pabaigos ir neturime jokių galimybių didinti biudžetininkams - nei valstybės tarnautojams, nei pareigūnams atlyginimų, atlyginimai lieka tokie patys“ , - penktadienį sakė R. Šadžius.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 14, 2012, 7:13 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 3:16 PM

„Atlyginimai viešajame sektoriuje, išskyrus MMA didinimą, jie lieka įšaldyti iki 2013 m. pabaigos ir neturime jokių galimybių didinti biudžetininkams - nei valstybės tarnautojams, nei pareigūnams atlyginimų, atlyginimai lieka tokie patys“ , - penktadienį sakė R. Šadžius.

„Socialinių išmokų laikinojo mažinimo įstatymo galiojimas pratęstas iki 2013 m. gruodžio 31 d., kadangi nėra galimybių atstatyti ankstesnį tų socialinių išmokų mokėjimo lygį“, - pridūrė ministras.

Anot ministro, Vyriausybėje vykusi diskusija atskleidė nemažai biudžeto projekto problemų, tačiau šioms spręsti nebėra laiko, kadangi biudžetas turi būti priimtas iki metų pabaigos.

„Labai rimtos problemos buvo aptiktos mūsų valstybės santykiuose su savivaldybėmis. (...) Savivaldybės vykdo tam tikras funkcijas išmokėdamos socialinės paramos lėšas, taip pat jos gauna švietimo lėšas, mokinio krepšelį. Tų lėšų skirstymo mechanizmas, naudojimo tvarka, grąžinti ar negražinti sutaupytas lėšas - visi klausimai, kuriuos mes paveldėjome, ir per dvi dienas tikrai negalime išspręsti“, - kalbėjo ministras.

Anot R. Šadžiaus, atitinkamų institucijų atstovai nuo sausio su savivaldybių asociacija šiuos klausimus spręs. Ministro teigimu, savivaldybių įsiskolinimo problema yra aktuali ir reikia žiūrėti, iš kur tokie įsiskolinimai atsiranda ir kaip juos valdyti.

R. Šadžiaus teigimu, taip pat biudžete abejonių kelia 17 mln. litų vertės investiciniai projektai, pradėti buvusios Vyriausybės, tačiau kol kas karpymu šioje srityje beveik neužsiimta, o konkrečius projektus turės įvertinti naujieji ministrai.

Pasak finansų ministro, institucijų duomenys parodė, kad MMA padidinimui reikėjo rasti 160 mln. litų. 98 mln. litų iš jų teko savivaldybių biudžetams. Šie pinigai buvo rasti perskirstant mokesčių pajamas.

„Visoje valstybėje, pagal institucijų atsiųstus duomenis, MMA padidinti reikėtų apie 160 mln. litų, iš kurių 98 mln. litų turėtų gauti savivaldybės. Ir savivaldybėms šitie pinigai buvo paskirti pakeičiant gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalies procentą, pervedamą į savivaldybių biudžetus. Žinote, gyventojų pajamų mokestis yra skirstomas į dvi dalis - viena dalis pakliūna į valstybės biudžetą, kita dalis - savivaldybėms. Tą dalį, pakliūvančią savivaldybėms, mes atitinkamu procentu padidinome. Atitinkamai sumažėjo ta dalis, kuri skiriama valstybės biudžetui“, - aiškino ministras.

„Valstybės biudžete, pagal Fiskalinės drausmės įstatymą, kurio privalome laikytis, mes turime dar daugiau kaip 40 mln. litų rezervą. Todėl, kad 2012 m. faktiniai asignavimai neseniai Seimo buvo padidinti, jau pateikus pirminį biudžetą projektą. Tie 40 mln. litų atsirado vykdant Fiskalinės drausmės įstatymą“, - toliau dėstė R. Šadžius.

„Be to, kadangi padidėjo GPM dalis, skiriama savivaldybėms, pagal atitinkamą įstatymą persiskaičiavo ir bendrosios dotacijos kompensacija, kuri skiriama toms savivaldybėms, kurios gauna nepakankamas pajamas. Todėl atitinkamai sumažėjo poreikis toms kompensacijoms, ir tai buvo antras šaltinis, atsiradęs tokiu beveik automatiniu būdu“, - kitą šaltinį, padėjusį pakelti MMA, įvardino finansų ministras.

Likusieji 10 mln. litų, pasak ministro, surasti pakoreguojant asignavimus įvairioms programoms ir institucijoms.

Padidinus MMA, ministro teigimu, padidės ir įplaukos į Privalomojo sveikatos draudimo bei Socialinio draudimo fondus. Šios papildomos pajamos taip pat įvertintos biudžete.

Be to, sakė R. Šadžius, didėjant MMA augs ir vidutinė alga, bus surenkama ir daugiau mokesčių. „MMA padidinimas, aišku, yra našta valstybės biudžetui, iš kurio yra mokami atlyginimai tiems žmonėms, kurie dirba viešajame sektoriuje, bet šalies mastu jis yra viešiesiems finansams naudingas. Jis atneša tam tikrų papildomų pajamų skaičiuojant per visus biudžetus. Į tai buvo atsižvelgta“, - MMA kėlimo privalumus aiškino finansų ministras.

Pataisyti biudžetų projektai Seime bus pristatyti gruodžio 18 d., antradienį, tuomet Seimas ir paskirs galutinio balsavimo datą. R. Šadžius teigė tikįsis, kad naujasis biudžetas bus priimtas jau ketvirtadienį, gruodžio 20 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.