Energetikos ministrui nerimą kelia šalies energetinė priklausomybė ir saulės jėgainės

Praėjusią savaitę su dujų gavybos ir eksporto įmonės „Gazprom“ atstovais susitikęs energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius yra įsitikinęs, kad ideali situacija energetikoje būtų, jei dujas, kaip ir elektrą, pirktume bendroje rinkoje.

Jūs, aš, mes visi sumokame verslininkams, kurie stato saulės jėgaines ir taip prisidedame prie jų gerovės. Manau, kad turėtų būti atvirkščiai – ką jie galėtų padaryti, kad valstybės energetikai būtų geriau“, - sakė J. Neverovičius.<br>T. Bauras
Jūs, aš, mes visi sumokame verslininkams, kurie stato saulės jėgaines ir taip prisidedame prie jų gerovės. Manau, kad turėtų būti atvirkščiai – ką jie galėtų padaryti, kad valstybės energetikai būtų geriau“, - sakė J. Neverovičius.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

2013-01-07 22:06, atnaujinta 2018-03-13 23:22

Apie tai, kokiais būdais to bus siekiama derybose su dujų importuotoju „Gazprom“, J. Neverovičius nutylėjo.

„Iki šiol su „Gazprom“ vyko susitikimai ir Vyriausybės, ir įmonių lygmenyje, bet jokių proveržių nebuvo, tik eskalacija teismuose. Tai yra demonstravimas to, kad nepavyksta susitarti. Bandysime rasti tokių sprendimų, kurie atitiktų mūsų interesus“, - pirmadienį vakare „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ šnekėjo energetikos ministras.

Laidos vedėjui Edmundui Jakilaičiui priminus, kad premjeras Algirdas Butkevičius žadėjo Lietuvai penktadaliu pigesnes dujas, J. Neverovičius nuo komentarų susilaikė.

„Norėčiau apsieiti be konkretesnių pažadų. Kol kas galiu pažadėti, kad sukursime už derybas atsakingą darbo grupę, kuri ves derybas (su „Gazprom“, - Red.)“, - sakė J. Neverovičius, pridėjęs, kad mažesnė dujų kaina – tik vienas iš jo vadovaujamos ministerijos keliamų tikslų.

Taip pat ministrui nerimą kelia didelė Lietuvos priklausomybė nuo užsienio energetikos.

„Mes esame priklausomi. 60 proc. energijos ateina iš išorės. Taip yra nebent tokiose inkliuzinėse mažose valstybėse, kurios būna kitų šalių viduje, o ne normaliose savarankiškose šalyse“, - sakė J. Neverovičius.

Nori greičiau apriboti saulės jėgainių plėtrą

Pastaruoju metu Energetikos ministerijai vis didesnį nerimą kelia lengvai gaunami leidimai steigti mažas (iki 30 kWh) saulės jėgaines.

Apskaičiuota, kad visas jas įrengus, būtų sugeneruojama iki 540 MW elektros energijos, tuomet, kaip studijoje svarstė J. Neverovičius su vedėju E. Jakilaičiu, už elektrą paprastiems vartotojams tektų sumokėti ir iki 2 Lt/kWh.

„Iki metų pabaigos buvo apie 16 tūkst. prašymų mažoms elektrinėms. Tačiau reikia suprasti, kad nieko nėra už dyką. Jūs, aš, mes visi sumokame verslininkams, kurie stato saulės jėgaines ir taip prisidedame prie jų gerovės. Manau, kad turėtų būti atvirkščiai – ką jie galėtų padaryti, kad valstybės energetikai būtų geriau“, - sakė J. Neverovičius.

Anot ministro, pirmadienį jis pateikė tam tikras Energetikos įstatymo pataisas, kurios apribotų tokių saulės jėgainių steigimą.

„Šiandien pasirašiau teikimą į Vyriausybę, kad būtų pakeisti tie įstatymai, ir kad būtų sustabdytas toks scenarijus, nes realiai jis reiškia ženklų kainos padidėjimą. Jei žmonės turi techninius projektus ir prisijungimo sąlygas, tuomet gerai, bet jei dar nėra, tuomet reikia sustabdyti ir pradėti vertinti situaciją“, - sakė energetikos ministras apie mažąsias saulės jėgaines.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.